MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Fifty Shades Of Grey (Original Motion Picture Soundtrack)


Bookmark

Data

Released Veljača 2015
Format Albumi
Vrsta / Dance-Pop / Contemporary R&B / Adult Contemporary
Dodano Ponedjeljak, 12 Listopad 2015
Žanr Soundtrack
Length 1:01:41
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2015
Država Europa
Etiketa Republic Records
Catalog Number 471743-9
Edition details objavljeno: 10.2.2015.; produkcija: Dana Sano
Tags Universal soundtrack Republic Records Dana Sano Fifty Shades Of Gray

Review

Roman, koji je iznjedrio film, a s filmom i njegov soundtrack, ''Pedeset nijansi sive'', autorice Erike James, u Hrvatskoj je bio najprodavanije književno djelo 2012. godine. Knjiga je pornografska, film je prilagođen široj publici za gledanje u kinu, a soundtrack je još prilagođeniji mlađoj publici koja čini savršene potrošač(ic)e - djevojkama u potrazi za gospodinom Savršenim. Što je relativan pojam.

Soundtrack započinje odlično, te nastavlja sa predvidljivim izborom radijskih hit pjesama dobro poznatih izvođača. Recept s kojim se ne može promašiti. Prva pjesma je ''I Put A Spell On You'', koju u orginalu izvode Screaming Jay Hawkins. Za Pedeset nijansi sive obradu ju otpjevala je Annie Lennox, dodajući moderan prizvuk i obećavajući publici ono što traže - senzualan osjećaj napetosti. Kako se soundtrack ne može odvajati od filma, jer u protivnom dobiva drugo značenje - ''I put a spell on you, because you are mine'' na najbolji način u samo dva stiha opisuje odnos glavnih protagonista, opčinjenost Anastasie sa gospodinom Greyem.

Daljni izbor pjesama kvaliteno prikazuje odnose moći i posjedovanja unutar ljubavnih veza, što je glavna tema filma, knjige, soundtracka. Najviši je naglasak na remixanoj Beyonceinoj pjesmi ''Crazy In Love'', no, iako se izboru ne može prigovoriti, njezin usporeni tempo ne odgovara hitu Elle Goulding ''Love Me Like You Do'' (osobni favorit albuma). Zbog same tematike filma i napetosti u odnosu, Goulding zvuči još strastvenije, a pjesma ostaje u uhu dugo nakon završetka.

''Where You Belong'' je druga (nakon ''Earned It'') pjesma benda The Weekend, koja svojim stihovima samo potvrđuje cijelu tu priču - seksualnu privlačnost povezanosti glavnih likova - ''I'm in control when you give me your body''.

Jessie Ware i Sia potvrđuju tezu sa početka recenzije -soundtrack je napravljen da vjerno prati film, ali još vjernije svoj publiku, odnosno djevojke, žene, majke, kraljice.

Rolling Stonesi i njihov klasični ''Beast Of Burden'', te Frank Sinatra i njegov ''Witchcraft'' su odlično pogođen, nepredvidiv dodatak ovom soundtracku, koji ga čine zanimljivim. Kao i Awolnationova obrada rock klasika Brucea Springsteena ''I'm on Fire''. Soundtrack je većinom moderan, electro pop, no upravo Sinatra, Stonesi i Awolnation dodaju blues koji odmiče slušatelje i slušateljice od modernog i zavodničkog tona ostatka albuma, ali smatram to pozitivnim, pošto bi s nekim modernijim pjesmama album postao u potpunosti predvidljiv, te lako odlutao u dosadu.

Preporuka? Što se tiče senzualnosti i stvaranja osjećaja ugode za nadolazeće hladnije noći, slobodno preskočite (doista osrednji) film i pustite soundtrack. Bit ćete zadovoljniji.

Vanja Premužić

Hits 1577
Sunny Afternoon (Original Cast Recording) « Sunny Afternoon (Original Cast Recording) OST-Original Soundtrack Albumi Kronologija Straight Outta Compton » Straight Outta Compton

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42