MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2009
Format Albumi
Vrsta Vocal Pop / Progressive Country
Dodano Četvrtak, 22 Rujan 2011
Žanr Country
Length 45:25
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2009
Država Europa
Etiketa Blue note
Catalog Number 67197, 6871022, 671971
Edition details objavljeno: 25.8.2009., producent: Tommy LiPuma
Tags Willie Nelson Blue Note Tommy LiPuma

Review

Willie kao da nema svojih kusur godina. Stalno nešto izdaje i glazbeno surađuje. American Classic njegov je novi studijski album koji, kaže naslov, obrađuje niz američkih klasika u jednostavnim jazzy izvedbama koje su eksploatirane evergreene, poput Fly Me To The Moon ili Always On My Mind svele na njihove ogoljele forme s dominantnim vokalom i par taktova u pozadini. Zanimljivo? Kao i sve Willijevo. Ali ne toliko zbog kvalitete ili možebitnog inovativnog iskorištavanja potencijala, koliko zbog glazbenikove postojane iskrenosti koja bi vjerojatno uspjela začiniti i popis inventara neke domaće firme u stečaju.

Zato mi i nije skroz jasno zašto se Willie s novim albumom odlučio baš na one pjesme koje svaki iskusniji gažer zna usred noći otpjevati sasvim solidno, isto kao što mi nije jasno što je to kod Willijevih interpretacija posebno drugačije i vrijedno intenzivnije pažnje u odnosu na neke druge dobre interpretacije istih pjesama. Ne može se sve opravdati jazz i swing momentima koji ipak ne pružaju neku revolucionarno novu perspektivu na Sinatru, Elvisa i ostale.

I jest da nas Willie sasvim ugodno vodi kroz reviju odabranih hitova (ne smijemo zanemariti ni izvrsne vokale Norah Jones i Diane Krall), ali ta je ugoda ovdje na ambijentalno dosadnom nivou koji se već na drugo slušanje razvodnjava u čistu dosadu, poručujući kako je Willie imao (i imat će) boljih trenutaka, i da ih nipošto ne tražimo u ovoj kompilaciji koja je očito bila nešto što se trebalo napraviti po zadatku.

Svejedno, album ne treba šikanirati, nekome će jesenska melankolijaAmerican Classica savršeno sjesti, ali kreativno gledano, izgleda da je Nelsona nakon osebujnog izdanja Willie And The Wheel zahvatio određeni zamor materijala, a to je sasvim ljudski i k tome se idealno uklapa u dugi kontinuitet uspona i padova najpozitivnijeg teksaškog lokalpatriota ikad.

Znači, dopadljiv album ugođaja iskoristiv za biografiju i poslijeponoćni radijski repertoar, ali ipak nedovoljno intrigantan za opetovana slušanja.

Marina Vukman

Hits 2112
Willie And The Wheel « Willie And The Wheel Willie Nelson Albumi Kronologija Here We Go Again: Celebrating The Genius Of Ray Charles » Here We Go Again: Celebrating The Genius Of Ray Charles

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima