MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2023
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Chamber Pop / Alternative/Indie Rock
Dodano Petak, 15 Rujan 2023
Žanr Pop-Rock
Length 47:34
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2023
Država Europa
Etiketa 4AD
Catalog Number 4AD0566CD
Edition details objavljeno: 18.4.2023.; producenti: The National; snimano: svibanj - 2022. - Studio Long Pond (Hudson Valley, New York)
Tags 4AD The National

Review

The National, američki indie rock sastav, objavio je krajem travnja ove godine svoj nov album pod naslovom „First Two Pages of Frankenstein”. Deveti im je to studijski uradak po redu i prvi u posljednje četiri godine. Prethodni „I Am Easy To Find” objavili su 2019. godine, no zbog pandemije Covida morali su otkazati predviđenu, pomno planiranu promotivnu turneju. U dvije godine manje-više (nenadoknadivoga) praznoga hoda glazbene industrije, kao i svi, tako i članovi Nationala bavili su se svojim projektima: Matt Berninger je objavio je samostalan album „Serpentine Prison” (kojim se baš i nije udaljio od izvornog zvuka matičnoga benda), Bryce Dessner u Francuskoj skladao filmsku glazbu, Aaron Dessner producirao dva albuma Taylor Swift te s Justinom Vernonom iz Bon Ivera pokrenuo projekt Big Red Machine, dok su Bryan i Scott Devendorf kao studijski glazbenici surađivali na albumima drugih umjetnika. A onda je Bryce Dessner, gitarist i klavijaturist ovoga benda procijenio kako je došao trenutak te da bi se napokon nekako mogli okupiti zajedno i sagledati stvari iz ponešto drugačijega kuta. Tako su konačno nakon zajedničkoga rada stigli do nečega što uvjetno rečeno možemo nazvati jednim novim razdobljem rada grupe.

Nakon poduže pauze nije im bilo jednostavno ponovno započeti. „Svaki put kada krenemo raditi na novom albumu uvijek smo nekako skeptični i zabrinuti ”, rekao je Berringer, „ali ovoga puta po prvi puta nam se učinilo da je svemu definitivno došao kraj“. Naime, već na samome početku konstatirao je kako sậm ne može osmisliti nijedan tekst a ni melodiju. No, dogodila im se uobičajena međusobna kemija te je krenulo, a ključni zaokret donio im je vodeći singl "Tropic Morning News", kojega su dijelom snimili u Hamburgu uživo a napisali u suradnji s Carin Besser, Berningerovom suprugom. Tekst kao da je u stilu Boba Dylana, govori o sučeljavanju s dubokom depresijom a skladba je svojim ritmom i zanimljivim basom apsolutni hit broj jedan ovoga albuma. Zanimljiva je i sama priča o nastanku pjesme. Naime, toga dana Matt je na snimanje došao duboko deprimiran no tijekom njezine realizacije osjetio je kako se ponovno vraća među žive.

Na albumu se nalazi jedanaest pjesama od koje su četiri objavili kao singlice uoči objave albuma. Nakon već spomenutog „Tropic Morning News” kojim su već sredinom siječnja ove godine poprilično zaintrigirali slušateljstvo, svaki su idući mjesec, periodično, objavljivali po jedan singl: „New Order T-Shirt”. poluakustičnu i upravo zbog prijelaza na jedan soft indie-pop zanimljivu pjesmu, potom melodičnu „Eucalyptus”, a samo dva tjedna prije cijeloga albuma izašla je klavirska. nježna skladba „Your Mind Is Not Your Friend” u kojoj se pojavio i prekrasan prateći vokalom Phoebe Bridgers. Istoga dana kada i album, objavljen je i peti singl „The Alcott” u kojemu je gostovala Taylor Swift. Na prekrasnoj uvodnoj pjesmi „Once Upon a Poolside” na albumu se kao gost pojavljuje i Sufjan Stevens, nagrađivani američki pjevač, tekstopisac i multiinstrumentalist. Za razliku od prethodnog albuma na kojima su gosti ponekad preuzeli i glavnu ulogu (posebno Gail Ann FOrsey), na ovome su uglavnom u funkciji pratećeg ili barem -ravnopravnog vokala. Album su snimali na raznim lokacijama SAD-a te u dva navrata, u svibnju i kolovozu 2022. godine, u dva studija u Londonu pri čemu im se priključio i veliki London Contemporary Orchestra. Na naslovnici nalazi se fotografija dječaka kako drži glavu lutke. Fotografiju je snimio dječakov otac, John Solimine, ilustrator i dugogodišnji prijatelj pjevača Matta Berningera kojega je Matt upoznao davno, dok su zajedno radili u restoranu u Cincinnatiju kao perači posuđa.

Stilski, novi je album svakako odmak od svojega prethodnika. Smireno i melankolično, bez agresivnih gitarističkih ekshibicija, protkan je uobičajeno kvalitetnim tekstovima i satkan od pitkih, pretežito laganih, decentno orkestriranih melodija. Stoga, rekao bih, nov album ne treba secirati i analizirati, već samo pomno i ponovno slušati. Jer, svako novo slušanje, potvrđuje zaključak kako je The National i ovoga puta svojom jednostavnošću koja je ujedno i neizmjerno duboka, stvorio jedno nadasve zanimljivo djelo bez i jedne monotone pjesme. Stoga će svaki ljubitelj The Nationala, posebno onoga u sjetnom izdanju, s ovim albumom doći će na svoje te na njemu pronaći svoju novu njihovu omiljenu pjesmu.

Ivan Dukić

Hits 2372
I Am Easy to Find « I Am Easy to Find The National Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Izvrsna Josipa Lisac kao domaćica u Saxu


Ocean Of Another + Survived By Nothing u VIB-u


Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre