MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2020
Format Box set
Vrsta / Chanson / Contemporary Pop/Rock / Vocal Jazz
Dodano Četvrtak, 11 Ožujak 2021
Žanr Pop-Rock
Length 6:21:44
Broj diskova 6
Edition date Studeni 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6CD BOX 6095292
Edition details objavljeno: 27.11.2020.
Tags Croatia Records Gabi Novak

Review

Ovo je primjer temeljitog pristupa. Box set sa šest CD-ova na kojima se nalazi preko sto naslova od kojih više od dvadeset njih nikad prije nije samostalno bilo objavljeno. A radi se tek o Vol. 1.

Kako je u međuvremenu Siniša Škarica objavio i tvrdo ukoričenu biografiju „Život s Gabi Novak”, ova cjelovita i potpuna diskobiografija je njezina istinska auditivna inačica. U punom smislu život na nosačima zvuka. Jedna istinska diva hrvatske glazbene scene zaslužuje ovako minuciozan, skoro pa znanstveni pristup. I zaslužuje da se iskopa svaki, pa i najmanji zapis njezinog glasa koji je obogatio nekad davno zaboravljene melodije.

Dugi raspon godina interpretacija i izvođenja pjesama najrazličitijih autora još od daleke 1957. godine pa sve do 2019. godine. Gabi je oplemenila i opjevala stihove i melodije koje su za nju priredili najistaknutiji autori druge polovice dvadesetog stoljeća u našoj zemlji. Svi su ovdje, teško ih je sve nabrojati ili makar samo ovlaš spomenuti one najvažnije. Alka Ruben, Alfi Kabiljo, Alfons Vučer, Nikca i Stipica Kalogjera, Drago Diklić i Britvić, Kemal Monteno, Ivica Krajač, Zvonimir Golob, Hrvoje Hegedušić, Đorđe Novković. I Arsen Dedić. Koliko su samo jedno drugo najviše obilježili. No čak i unatoč snažnom pečatu njezine obitelji, i njezina života kroz celebrity kulturu, Gabi i njezin život na nosačima zvuka je samodostatan da je smatramo velikom ikonom naše glazbe.

Istinska dama koja je uvijek bila tu, i koja se bez krzmanja može pojaviti na bilo kojoj radio stanici, bilo kojem tulumu, među slušateljima potpuno različitih muzičkih afiniteta. Središnja figura koja u mnogočemu simbolizira popularnu glazbu u nas još tamo od kraja pedesetih. Najranije od kad se glasom pojavila u jednom od najboljih filmova ikad snimljenih u nas, H-8. Pa sve tamo do kraja osamdesetih, nakon čega je ipak nešto manje objavljivala i kada je njezin status već bio vezan uz legendu.

Grandiozno izdanje, kakvo legende i zaslužuju, koncipirano je na način da su dva CD-a posvećena rubrici „Film i Jazz” dok su preostala četiri posvećena „Festivalima”, koja su lijepo kronološki poredana. Tako da možemo pratiti evoluciju aranžmana i pristupa melodijama te općenito onoga što čini pop pjesmu, te razvoj i upotrebu vokala kod jedne velike pjevačice. U očekivanom nastavku Vol. 2, zasigurno će barem jedan CD okupirati melodije kajkavskog narječja, obzirom da je Gabi bila dugogodišnji sudionik Festivala kajkavske popevke i ondje bila jedan od njegovih najznačajnijih reprezenata.

Aspiracije rastu kao i kriteriji u iščekivanju nastavka života na nosačima zvuka. Iako Gabi pjeva da pamtimo samo sretne dane uz ovakve studiozne i bogato opremljene box-setove, možemo zapamtiti ne samo sretne ili najbolje pjesme, već sve. Jer ovo nije tek kompilacija, površni best of, ova Diskobiografija je sjajan uvid u veliki bogati opus jedne iznimne umjetnice.

Ivica Šćukanec

Hits 935

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu