MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Light of Life

Bookmark

Data

Released Svi 2013
Format Albumi
Vrsta New Age / Ambient
Dodano Srijeda, 21 Siječanj 2015
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Svi 2013
Etiketa Sifare Music Publishing
Edition details Produkcija: Mistheria
Tags Noesis

Review

Nikad mi na pamet nije palo da dublje istražujem New Age glazbu, nikad! Nikad, ne reci nikad! »Stalna na tom svijetu samo mijena jest«. Prijateljica i kolegica, Ivana Greguric mi je početkom prošlog ljeta poklonila svoj CD. CD zanimljiva naslova »The Light of Life«, a izvođač, kompozitor i sve što treba je Ivana pod pseudonimom Noesis. Album je kreiran kao uspomena na autoričinu baku i djeda. »The Light of life« se nekoliko mjeseci reproducirao iz zvučnika mog računala. Svojevrsna dvojba trebam li napisati recenziju ili ne, s obzirom da sa Ivanom usko surađujem, te da smo zajedno objavili jedan znanstveno-popularni članak (»Glam rock identity), uredili knjigu (»Novi val i filozofija«), te da planiramo još projekata na rubu filozofije i rock glazbe. Ipak, kvaliteta ovog albuma i Ivanina čista ljubav prema glazbi anuliraju sve ono što bi se moglo svrstati u 'sukob interesa'. 'Sukob interesa' je, ionako, za sfere politike i novca, a ovdje se radi o čistom entuzijazmu i već spomenutoj čistoj ljubavi za glazbu (od novca i politike ni traga ni glasa).

Album »The Light of Life« je ono kako ja zamišljam klavijaturistički New Age album – lagana, donekle, kompleksna glazba, koja stvara ugodne osjećaje, opuštajuća, inspirativna idealna za pozadinu uz čitanje, pisanje ili razmišljanje. U suvremenoj estetici glazbe, najčešće se proučava »čista glazba«, a to je samo glazba bez stihova, odnosno pjevanja (ukoliko to pjevanje nema ulogu glasovnog instrumenta). »Light of Life « jest album čiste glazbe na kojem svaka pjesma govori za sebe. Radi toga je i pomalo teško striktno opisati pjesme na ovom albumu. Autorica nam pomaže odnosno daje nam ključ za svaku pjesmu, a to su naslov pjesme i poznata ili manje poznata krilatica (možda bolje krilatica, uzrečica zbog razumijevanja) glasovitih znanstvenika, filozofa, književnika ili umjetnika. Pjesme na ovom albumu su, kad ih pažljivo slušate, poticajne, nabijene emocijama, to su pjesme koje potiču na dublja promišljanja. Iako se za većinu New age glazbe može tvrditi da ima nešto filozofijsko u sebi, na ovom albumu je to odlika svake pjesme. Najpoznatija pjesma na albumu (barem meni) jest »Teslina Sonata«, pjesma koja je odabrana kao soundtrack povodom 150 godišnjice rođenja Nikole Tesle. Uz to pjesma je objavljena i na albumu talijanskog klavijaturiste Mistheriae (koji je i producent ovog albuma) »Keys of Eternity« (2011.) Slušate li ovo pjesmu uz tekst koji je dan kao stimul: »Moj um je samo primatelj, u svemiru postoji jezgra (srž) iz koje mi dobivamo znanje, snagu i inspiraciju. I nisam ušao u tajne te jezgre, ali ja znam da postoji«, lako će te uvidjeti u čemu je tajna ovog albuma. Najdojmljivija pjesma na albumu je »Piano Rhapsody« koja kao stimul donosi Ovidijevu sentencu »Sretan je onaj čovjek koji je slomio lance koje ozljeđuju um i odustao od zabrinjavanja jednom zauvijek«. Najbolji spoj citata i glazbe nalazimo na prvoj pjesmi »Snowy Night« uz koju ide Danteov: »Pamti večeras….jer ono je početak onog vječnog«. Pjesma kao stvorena za neki film poput »Hobita« ili »Odiseje« ili »300« ili … Ovo je glazba koja stvara umne slike… Bez obzir na filozofske citate koji govore o povezanosti svemira i pojedinca, unutrašnjem (ne)miru čovjeka, pa iako je ugođaj pojedinih pjesama tmuran (što je sasvim dobro), cjelokupni album ima ozračje optimizma.

»The Light of Life« je kompleksan album, umjetnički dojmljiv, dakako i odsviran vrhunski (jer ovakav album samo takav i može biti). Toplo preporučam album, jer je uz sve i mulitpraktik. Možete ga slušati dok čitate ozbiljniju literaturu, dok pišete ozbiljnije stvari, ali i dok surfate beskrajem Interneta. Slušate li samo pjesme, koncentrirajući se samo na njih, rasplamsati će vam se različite emocije. Ako pak slušate pjesme razmišljajući o njihovom naslovu i citatu koji ih prati imati će te zanimljivo filozofsko-razmišljajući-estetsko-umjetnički doživljaj.

Noesis je mene potakla da se malo potrudim i istražim svijet New Age glazbe. Uz to me je potakla do ponovo provjerim što je sve u glazbi do sad radila Noesis, a tu ima dosta toga zanimljivog: od banda Rockstill, sviranja u Teškoj Industriji, pa do najzanimljivije suradnje s Mistheriaom, posebice u pjesmi »The Beast«. Nadam se da će i vas, ovaj album potaknuti na neku zanimljivu glazbeno estetsku pustolovinu.

Bruno Ćurko

Hits 548

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42