MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Pale Emperor


Bookmark

Data

Released Siječanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Alternative metal / Industrial metal
Dodano Nedjelja, 01 Veljača 2015
Žanr Metal
Length 52:04
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2015
Država UK
Etiketa Cooking Vinyl
Catalog Number COOKCD602
Edition details Objavljeno: 15.01.2015.; produkcija: Marilyn Manson,Tyler Bates, snimano :May 2013 – September 2014 ;Abattoir Studios,Igloo Studios, Los Angeles, California
Tags Cooking Vinyl Marilyn Manson Tyler Bates Hell

Review

Jedna od zadnjih živućih ikona i nietzscheanski übermensch shock/glam rocka koji se poput Supermana transformirao iz novinara u wildovskog kralja dekadencije, izdao je svoj deveti album posvećen pokojnoj majci čiji je naslov inspiriran knjigom o rimskom caru Marku Aureliju Antoninu (Elagabalu), poznatom po odbacivanju tradicionalnih rimskih bogova, štovanju boga Sunca (Sol Invictus), oblačenju u ženu, ekscentričnim seksualnim perverzijama i favoriziranju velikih penisa1. Knjigu francuskog kazalištarca i umjetnika Antonina Artauda poklonio mu je Johnny Depp još davne 2000. godine kada se s njim opijao apsintom u iščekivanju kraja svijeta2. Doduše, kakve li ironije, Manson je pomalo promašio s naslovom albuma jer kao „blijedi car“ nije bio poznat otkačeni napaljenko Elagabal, nego Konstancije Klor, čiji je sin Konstantin Veliki bio prvi car kršćanin i omogućio Milanskim ediktom skorašnju Teodozijevu inauguraciju kršćanstva kao državne religije Rimskog Carstva a onda i totalitarnu zabranu svih drugih ne-kršćanskih religijskih običaja.

U odnosu na zadnje albume, The Pale Emperor u većoj je mjeri ogoljen od industrial i elektro zvuka, a u prvi su plan ovaj put izvučeni rockerski i blues elementi uronjeni u njemu svojstvenu hladniju produkciju. Iako vrijeme rada na albumu nije bilo standardno Mansonovo vampirsko vrijeme iza tri sata u noći, već tijekom dana, atmosfera i zvuk albuma svakako posjeduju mračnu, zadimljenu, neonoirovsku, opaku i intenzivnu filmsku kvalitetu. Ne čudi stoga što je prva stvar s albuma „Killing Strangers“, poput ciničnog dovođenja do ekstrema egzistencijalističke pjesme „Killing An Arab“ (The Cure) inspirirane Strancem Alberta Camusa, završila u žestokom i stiliziranom akcijskom filmu osvete John Wick s Keanu Reevesom. No, iako savršeno pristaje uz fiktivni svijet, istovremeno bez metaforičke uvijenosti reflektira i nešto od američkog kaubojskog mentaliteta ali i suvremenog svijeta prožetog teororizmom, fanatizmom i fundamentalnim idiotizmom skupina primata koje su zaslijepljene iluzijom da su izabrane i povlaštene u Božjem planu.

Za općenitu promjenu zvučne slike i stila, velik je utjecaj ostavila suradnja s producentom i kompozitorom Tylerom Batesom, poznatijem po glazbi za filmove i igrice, koji potpisuje glazbu, dok riječi potpisuje Manson. A, čini se kao i da rad na televizijskoj seriji prepunoj rocka Sinovi anarhije (Sons of Anarchy, 2008– ) nije ostavio beznačajan utjecaj. No, bez obzira na stilsku promjenu, još uvijek je riječ o prepoznatljivom Mansonovu zvuku.

Pretežu umjerene, teško kontrljajuće i vrlo melodične rock/metal kompozicije s puno pentatoničkih gitarskih riffova. No, nađu se tu i elementi gothic rocka, pa i nešto Nicka Cavea, kao npr. u „The Devil Beneath My Feet“. Čak bi se moglo reći da na dosta mjesta album posjeduje nekakve ostatke grungerskog duha, kao primjerice u kulerskoj „Third Day Of A Seven Day Binge“, koja pomalo priziva u sjećanje Alice in Chains. Zbog intenzivnog dance ritma „The Deep Six“ je najplesnija stvar, intenzivni seksi spoj hladne žestine industriala i bluesom inficiranog rocka u „Gimme Shelter“ (Rolling Stones) u obradi The Hellacoptersa. Utjecaji Rolling Stonesa još su očitiji u refrenu „The Mephistopheles of Los Angeles“.

Nakon što standardni album završi sa zlokobno-mračnim močvarnim bluesom „Odds of Even“, koji se razvije sve do crnila blacka, ostaje dojam da se Manson vratio nešto zreliji i odrasliji, objedinivši mnoštvo različitih glazbenih utjecaja u jednu intenzivnu i kvalitetnu cjelinu. Na kraju, deluxe izdanje sadrži i tri sjajne akustične verzije pjesama s albuma, od kojih se posebno izdvaja reinterpretacija pjesme „Third Day Of A Seven Day Binge“, nazvana „Day 3“.

Ljubiša Prica


 

1http://www.latimes.com/entertainment/music/la-et-ms-marilyn-manson-pale-emperor-20150120-story.html#page=1
2 http://loudwire.com/marilyn-manson-sons-of-anarchy-the-pale-emperor/

Hits 1924
Born Villain « Born Villain Marilyn Manson Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture