MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The 2nd Law


Bookmark

Data

Released Rujan 2012
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Alternative/Indie Rock / Progressive Rock
Dodano Srijeda, 12 Kolovoz 2020
Žanr Pop-Rock
Length 53:49
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2012
Država Europa
Etiketa Warner Bros.
Catalog Number 825646568802
Edition details objavljeno: 28.9.2012.; producent: Muse; snimano: listopad 2011. - kolovoz 2012. u studijima: AIR (London), Eastwest (Los Angeles), Shangri-La (Malibu, California) i Capitol (Los Angeles)
Tags Warner Bros. Muse

Review

Šesti studijski album proslavljenih engleskih alt rockera Muse, koji već dugi niz godina koketiraju s elektronskom glazbom i orkestracijama, ugledao je svjetlo dana krajem rujna. Unsustainable je, kao jedan od prvih leakova s albuma, već neko vrijeme u internetskom opticaju nagovještavala ono čega smo se svi pribojavali – dubstep album i dodvoravanje suvremenom glazbenom tržištu. Srećom, to se nije dogodilo i Unsustainable je ostala jedina pjesma s velikim udjelom elektronske pomodnosti. Matthew Bellamy još je 2011. u najavi ovog albuma izjavio kako nas čeka kršćanska gangsterska rap i jazz odiseja s pomalo ambijentalnog pobunjeničkog dubstepa i metalne flamenko kaubojske psihodelije od koje se rastapaju lica. Kauboji su ostali u davnoj prošlosti u Knights of Cydonia, metalne note osvajale su u Hysteriji, a komično Bellamyjevo nastojanje da zaintrigira javnost rezultiralo je u prilično velikoj medijskoj popraćenosti cijele 2nd Law priče.

Drugi zakon (termodinamike) tako otvaraju Supremacy i Madness. Supremacy svojim orkestracijama služi kao vrlo dobar intro te najavljuje prilično mračan album, no onda je Madness prati u nešto sporijem i melodičnijem tonu ljubavne konotacije. Da sve krene u još neobičnijem smjeru, pojavljuju se elementi funka i jazza u Panic Station na kojoj se pojavljuju glazbenici s vrlo popularnog albuma Superstition Steviea Wondera. Čak i nakon prvog slušanja pjesma ulazi u uho i vokalne eskapade u rangu popularnih INXS ili Bowie hitova tjeraju na gibanje bokovima. Veliki upitnik nad glavom nakon ove neobične kombinacije nestaje tek nakon pomnijeg promatranja tekstova koje ovaj album sadrži. Tipično mjuzovski i tipično duboki pokrivaju tu veliku nasumičnost i efekt šoka koji ostavlja raznolikost stilova pjesama na albumu. Već spomenuta inspiracija za naziv albuma očituje se tek na samom kraju u Unsustainable i Isolated System koje, vodeći se standardnim maltuzijanskim scenarijima, nude pouku koju Muse u svakom svojem albumu nastoje ostaviti za kraj.

Laganica Follow Me podebljana je nešto suptilnijom dozom dropova što je i logično s obzirom da produkciju supotpisuje Nero. Kad bi se iz kompozicije izostavili brojni U2-asti povici na kraju pjesma bi zasigurno još bolje kotirala, no s obzirom da je posvećana prvorođenom Bellamyevom sinu lako je razumjeti emotivnost koja leži u njenoj osnovi. Ne čudi što su kao prvi službeni singl odabrali Survival. Zvuk Queena u danima megapopularnosti Flasha Gordona, vokalno podebljan Matthew i žestoke gitare. Upravo najbolje što bi Engleska mogla ponuditi za Olimpijske igre i tako su ujedno Muse osigurali dobru prodaju nadolazećeg albuma. Alternativno u mjeri moderne opere, Survival je na sreću jedna od lošijih pjesama albuma.

Animals, s druge strane, vrvi mnoštvom blues i jazz utjecaja i uz tipičnu žešću gitaru na refrenu spaja ovaj album s prethodnim uratcima, dajući nam do znanja da još uvijek imaju svoj karakterističan zvuk koji su sposobni reproducirati bez da to zvuči kao repetitivna kopija. Explorers se također uklapa u tu cijelu priču podsjećajući na nešto što bi došlo s Absolutiona.

Album kao šećer na kraju donosi još jedno relativno ugodno iznenađenje. Basist Christopher Wolstenholme postaje glavni vokal, ovaj put bez vokodera, u pjesmama Save Me i Liquid State. Premda obje pjesme doslovno plivaju u patetici dok Chris pjeva o svojoj borbi s alkoholizmom i podršci svoje obitelji. Vokal, instrumentacije i kompozicija na vrlo pozitivan način odudaraju od standardnih stvari koje bend radi i ugodno iznenađuje kvaliteta ovakvog odstupanja. Cijeli Liquid State podsjeća na nešto što bi napravili Foo Fightersi prije nego Muse, čak i u svojim ranijim danima. Premda daleko od Absolutiona i Origin of Simmetry, ovaj najnoviji uradak je barem tri koplja iznad Resistance i uz sve oprečno i mnogo toga standardnog nudi zanimljive harmonije i kompozicije, neobične kolaboracije i prije svega nešto drugačiji Muse.

Željka Bešić

Hits 590
The Resistance « The Resistance Muse Albumi Kronologija Live At Rome Olympic Stadium » Live At Rome Olympic Stadium

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”