MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Muški svijet

Bookmark

Data

Released Studeni 2009
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Nedjelja, 15 Svi 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Tags

Review

U povratničkoj erupciji svih bendova koji su već godinama obilježeni kao dio prošlosti, pojavili su se i zagrebački rock n' rolleri. Na albumu nazvanom Muški svijet donose dvanaest pjesama čistog nabrijanog zvuka.
 
Kao mali podsjetnik na sve što su dečki postigli u svojoj glazbenoj karijeri, mogu poslužiti sljedeći podaci: nastali su 1996. i već godinu nakon toga izdali prvi album s tekstovima na engleskom jeziku.
 
Mnogima su ipak najpoznatiji po Čudnoj šumi, čiji se refren dugo vrtio u reklami za poštivanje sigurnosti u prometu, a dobila je i čast postati službena himna Crnog mačka. Vjerujem da se svi dobro sjećaju čuvajte nas, pazite nas, jer znakovi su premalo…
 
Nakon drugog albuma Ruke gore, ovo je pljačka iz 1998., nastaje naglo zatišje nakon čega prestaju sa svirkom. 
Ipak, glavni vokal, vođa i duša benda Jerry Alan Gabor 2008. se odlučuje na ponovno okupljanje, sa izmijenjenim članovima sastava: Veki na gitari, Zvocks na basu i Leo na bubnju.
 
I tako je nastao Muški svijet kao sjajan spoj vintage zvuka, produkcije i studijske obrade Janka Mlinarića Trulog i Menarta, te instrumenata od kojih je najmlađi onaj iz 1974. god.
 
Prvo sam bacila pogled na opremu albuma - samo crnilo i sivilo, sa prednjom slikom koja predstavlja nešto nalik vratima pakla ili kakav lijes, u kojem se ocrtava obris nalik na ženski vrat zbog vidljivog pramena kose. Nameće se dakle pitanje što nam to oni poručuju? 
Tek slušanjem tekstova postaje jasan kako naziv albuma, tako i inzistiranje na mačo imidžu, kakav i priliči svim velikim r 'n' r dečkima.
 
Glupo je tvrditi da će ženski dio publike ostati šokiran ili povrijeđen tekstovima u kojima pljuju po ženskom rodu, točnije po prezgodnim zavodnicama (baš da ne koristim onaj drugi naziv koji bi ovdje bio itekako prikladniji), koje samo biraju ili postaju nečiji plijen i to im je pored treptanja okicama i mrdanja guzom jedina životna preokupacija.
 
Iz stihova se jasno vidi kako i oni koji izigravaju velike frajere budu na kraju povrijeđeni, pa je tako cijeli album poprimio osjećaj muške ogorčenosti, frustracije i bijesa, što je zacijelo i inspiracija energičnom zvuku.
 
Tako se tekstovi odnose na sve zločeste curice, one koje jesu ili pokušavaju biti seks bombe, o posljedicama nakon što se koja od njih odluči na to da provede noć sa njim, o slamanju srca i rastancima, o prijateljima koji su postali narkomani. Poručuje nam da je život samo vječna igra – ponekad netko izigra tebe, što ti osvetiš na nekom drugom, svi na kraju budu povrijeđeni, ali nastavljamo igru i dalje, ponovno, ponovno…
Upravo takav i je ovaj glazbeni uradak, u kojem je zaista teško izdvojiti pjesmu koja bi po nečem odskakala: svaka nova po nečem je posebna, a opet se priče ponavljaju s malo izmijenjenom zvučnom i tekstualnom fasadom.
 
Sve su nekako podjednako primamljive i pjevne i moram priznati da će teško koja ženska moći odoljeti, a da ne promrda guzu na taj dobar ritam. Valjda je to članovima benda, koji sami sebe nazivaju muškim kurvama i bio glavni cilj…
 
 
...ocjena? Čista petica!
 
Tihana Pandl
Hits 1228
Malehookers Albumi Kronologija Mašina » Mašina

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42