MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2023
Format Albumi
Vrsta Skiffle / British Folk
Dodano Četvrtak, 02 Studeni 2023
Žanr Pop-Rock
Length 1:33:56
Broj diskova 2
Edition date Ožujak 2023
Država Europa
Etiketa Exile / Virgin Music
Catalog Number 4819141
Edition details objavljeno: 10.3.2023.; producent: Van Morrison; snimano: Real World Studios, Box
Tags Van Morrison Exile Virgin Music Group

Review

"Moving On Skiffle" je 44. studijski album po redu koji je Van Morrison objavio još 10. ožujka preko Exile Productions uz Virgin Music.

"Moving On Skiffle" je Van Morrisonov drugi u žanru Skiffle nakon njegovog live albuma iz 2000. "The Skiffle Sessions – Live in Belfast 1998.", na kojem je surađivao s Lonniejem Doneganom i Chrisom Barberom, a sada je tu još jedan pionir skifflea, Chas McDevitt, koji bio je prisutan tijekom snimanja ovog duplog albuma.

Na ovom posljednjem dupljaku Van Morrisona se vraća svojim korijenima dijeleći s nama moderan, zabavan i uzbudljiv glazbeni osvrt na ono što mnogi nazivaju zaboravljenom glazbenom revolucijom - "skiffle".

Zapravo, što pisati o albumu čovjeka, glazbenika koji smireno i sigurno korača k osmom desetljeću života i pritom samo radi, svira i izvodi ono u čemu uživa (što je jedini, pravi i ispravni put)? Istinska fascinacija svih nas njegovom stvaralačkom, instrumentalističkom i izvođačkom znanju, umijeću i nevjerojatnoj svježini i snazi, vrlo je ekspresivna i dominantna.

Vrlo rano, točnije već 1963., osniva grupu Them s kojom je stekao neprikosnovenu reputaciju izvan serijskog pjevača. Da, Van Morrison rođen je 31. kolovoza 1945. u Belfastu kao George Ivan Morrison. U povijesti rocka i rock n' rola ostati će zabilježen kao jedan od važnih čimbenika cijelog evolucijskog ciklusa.

Razvidno gledajući i promatrajući utjecaj Vana Morrisona na modernu glazbu je izniman, osobito stoga što je on glazbenik i čovjek koji izbjegava r'n'r cirkus i pri tom je stvarno uporan. On jednostavno želi da ga se vrednuje i cijeni izvan te i takve rock scene. S druge pak strane, Van Morrison je jedan od najcjenjenijih pjevača i skladatelja moderne glazbe, on je glazbenik čija karijera bez ikakvih drastičnih oscilacija traje od ranih 60-tih godina prošlog stoljeća, dakle već punih 60 godina. Mislim da je bilo što drugo suvišno kazati ili opisivati.

Govoreći o svom posljednjem izdanju Van Morrison kaže: Još sam bio u školi kada sam nastupao sa skiffle bendom – nekoliko gitara, daska za pranje rublja, bas od kutije za čaj. Već tada bio sam upoznat s snimkama Leadbellyja pa sam, kad sam čuo verziju pjesme 'Rock Island Line' Lonnieja Donegana, intuitivno shvatio što on stvara, znao sam da je to ono što želim raditi. Bilo je poput eksplozije. Ovaj album ponovno uzdiže i regenerira pjesme iz tog doba.

"Moving On Skiffl" svakako sadrži neke od najboljih radova Vana Morrisona u posljednje vrijeme. Morrison se nije opustio i prepustio uživanju na lovorikama, odlučio je i dalje živjeti kako je to činio do sada. Radeći, stvarajući i izvodeći glazbu kakvu voli, a kako se ona zove manje je bitno!

Ove 23 stvari, skladbe koje se nalaze na ovom dupljaku, nude nam se u njegovom prepoznatljivom glazbenom izričaju. Van Morrison nudi nam topao "soul sound", uz njemu svojstvene i prepoznatljive jazz aranžmane s kojima smo ga počeli sve više i više povezivati, a tu je i njegova sve izražajnija i učestalija svirka saxa na brojnim pjesmama.

Meni je osobito zapela za uho pjesma "Gov Don't Allow". Izvorno su je snimili The Memphis Jug Band i Tampa Red 1920-ih godina prošlog stoljeća. Morrison je promijenio tekst kako bi bio u skladu s onim što bi on nazvao svojom filozofijom "anti-government overeach".

Na kraju, postoji doista opipljiva energija koja se provlači kroz srce ovog albuma. Isto tako možete osjetiti strast prema glazbi i užitak koji su on i bend sigurno osjećali dok su snimali "Moving On Skiffl".

To je doista rijetka kolekcija pjesama, koja će mnoge poklonike ove glazbe potpuno obuzeti i svi će uz ovaj dupljak Van Morrisona doslovno uživati i plesati, a to je najvažnije! Vjerujem da će mnogi ovaj album držati kao jednim od najboljih albuma koje je Van Morrison snimio. Nemate što čekati, ako već niste obavezno ga potražite i smjestite na počasno mjesto svojih fonoteka!

Mladen Lončar - Mike

Hits 2577
Three Chords & the Truth « Three Chords & the Truth Van Morrison Albumi Kronologija

IzvještajiThe Smile + James Holden u Malom rimskom kazalištu


Galoop festival dan 1.


Punk fiesta uz Bakterije i Nulu


Koncert Parnog Valjka na Terezijani


еksplozivni nastup Toola u Budimpešti


Engleska pop-punk ikona u prepunoj Tvornici


Dropkick Murphys na Šalati


Vrhunski koncert Crossesa u Tvornici


Tool audio-vizualno hipnotizirao Beč


Galerija fotografija: KSET Open Air


Spektakl Gibonnia


Dua Lipa nastupila u pulskoj Areni


Vojko V Križevce doveo do točke usijanja


Urban&4 na Križevačkom velikom Spravišču


Very Miki Solus


Konstrakta @ MSU 7.6.2024.


Zabranjeno pušenje u Zagrebu