MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2017
Format Kompilacije
Vrsta Soul / Singer-songwriter / Contemporary Pop/Rock / AM Pop / Blue-eyed soul
Dodano Petak, 13 Listopad 2017
Žanr Pop-Rock
Length 3:01:07
Broj diskova 3
Edition date Travanj 2017
Država Europa
Etiketa Legacy Recordings
Catalog Number 88985424672
Edition details objavljeno: 28. travnja 2017.; producent: Bert Berns
Tags Van Morrison Bert Berns Sony Legacy

Review

Svaki pravi poznavatelj djela Vana Morrisona prepoznat će njegov osobiti glazbeni izričaj i svakako će ostati bez teksta. Morrisonov glazbeni izričaj odredili su blues, R&B, soul i jazz, no ni country 'n' western glazba nije ga mimoišla, baš naprotiv. Sve zajedno imalo je apsolutno velikog udjela u formiranju njegova glazbenog izričaja.
Rođen 1945. u Belfastu, George Ivan Morrison napustio je školu kako bi se posvetio glazbi. Vrlo rano, točnije već 1963., osniva grupu Them s kojom je stekao neprikosnovenu reputaciju izvanserijskog pjevača. U ritam i blues klubu hotela ''Maritime'' u Belfastu bend se dobrano usviravao za predstojeće uspjehe. Već nastupni singl, ''Don't Start Crying Now'', pokazao je izvrsne rezultate prodaje u Belfastu. No, presudna godina bila je 1965., kad su s pjesmom ''Baby Please Don't Go" (poznati R&B standard) osvajili prva mjesta top ljestvica i izvan Irske, poglavito u Velikoj Britaniji. I zapravo tu priča i počinje. Samo dvije godine kasnije krenula je i njegova solo karijera.
Općenito uzevši, utjecaj Vana Morrisona na modernu glazbu je izniman, osobito stoga što je on glazbenik i čovjek koji izbjegava R'n'R cirkus i pri tom je stvarno uporan u nastojanju da ga se vrednuje i cijeni izvan te i takve rock scene. Van Morrison je jedan od najcjenjenijih pjevača i skladatelja moderne glazbe, on je glazbenik čija karijera bez ikakvih drastičnih oscilacija traje od ranih 60-ih godina prošloga stoljeća, dakle, već punih 54 godine. Potpisnik je zaista impresivne rokerske pjesmarice, no isto tako on je jednako uvjerljiv autor i izvođač folka, countryja, ritam i bluesa, blue-eyed soula i jazza. On je glazbenik koji zaslužuje posebno mjesto u galeriji velikana moderne glazbe. Ono što uvijek fascinira njegova je vokalna interpretacija, njegov sugestivni glas koji ima emocionalnu izražajnost blisku gospelu a opet tu je njegova neosporna odrješitost i čvrstina rokerskog izričaja.
Svojim osobitim vokalom Van Morrison njeguje sposobnost artikulacije istančanog i prigušenog izričaja više nego plamtećih strasti i emocija. No, bez obzira na sve, on je uvijek veliki meštar kompletne ceremonije koja se odvija tijekom nastupa. Van Morrison nije opterećen bilo kakvim ogradama odnosno klišejiziranim stilovima, on naprosto teži k tome da ga baš ne svrstavaju u rock, već naprotiv, da ga ocjenjuju i percipiraju isključivo kao glazbenika, kao umjetnika.
S druge pak strane, to nam govori da je u pitanju glazbenik koji nema bližeg uzora ili srodnika u sveukupnoj povijesti rocka. Van Morrison je neumorni istraživač, koji u glazbi traži nadahnuće a to nadahnuće može naći u nekoj staroj irskoj pjesmici, ali isto tako će se izvrsno snaći u pjesmi koja dolazi s Beale Streeta iz Memphisa ili pak iz vesele pogrebne povorke s ulica New Orleansa.
Van Morrison svoju je mladost proveo svirajući ritam i blues, tražeći i crpeći inspiraciju u blues-majstorima Delte, no istovremeno je i istraživao folk glazbu bijele Amerike ali i Irske pa u njegovim skladbama čujemo elemente folka, countrya, bluesa, soula i jazza. Upravo ta njegova sklonost improvizacijama, odnosno, spajanju raznovrsnih glazbenih pravaca održavala mu je karijeru toliko postojanom bez velikih oscilacija. Standardi koje je pritom postavio publika je nesebično cijenila. Mnogo puta brojni poklonici moderne glazbe jednostavno nisu mogli pojmiti da netko može imati toliku glazbenu širinu.
Na trostrukom "The Authorized Bang Collection" nalaze se 63 pjesme iz pjesmarice Vana Morrisona. Budući da sam i sam veliki fan, teško je od mene očekivati neke objektivne refleksije. Ono što sigurno znam je činjenica da nikada nisam pokušavao bježati od glazbe koju Van Morrison na ovaj ili onaj način prezentira i pruža velikom broju svojih fanova. Od svojih početaka s grupom Them pa do današnje vrlo plodonosne i uspješne karijere, on uvijek na prvom mjestu ističe svoju glazbenu određenost ne samo prema jednom glazbenom stilu već jednostavno prema… glazbi.
Ako pogledamo sadržaj CD-boxa, sve odmah postaje jasno: od početaka s Themovcima pa do solo karijere, Van Morrison izuzetnim osjećajem za glazbu stalno održava veliki interes fanova za svoje radove. Tako je i s ovim izdanjem. Osobno, uvijek su me najviše oduševljavali njegovi live-albumi na kojima sva veličina i snaga ovog izuzetnog glazbenika dolazi do izražaja. S druge pak strane, svojim studijskim albumima Van Morrison gotovo će nas uvijek iznenaditi i oduševiti. Njegovi kompilacijski albumi uporno nas podsjećaju što je to on učinio u glazbi uopće, a njegov doprinos nedvojbeno je izniman. Naravno, o svakoj kompilaciji dalo bi se dosta pisati, ali u tako velikom broju izdanih, nema potrebe baš svaku detaljno obrazlagati.
No, kada se radi o ''The Authorized Bang Collection'' svakako treba istaknuti i naglasiti da je ovo doista cjelovita, prva službena antologija Morrisonove glazbe i suradnje s izdavačkom kućom Bang Records. Istu je osnovao legendarni američki producent i skladatelj Bert Berns. Upravo on je producirao prvi disk, ''The Original Masters'', koji zapravo predstavlja originalne stereo mikseve tonskih zapisa na CD-u, ali i originalne mono snimke te raritetne demo verzije, primjerice, pjesme "The Smile You Smile".
Drugi disk, ''Bang Sessions & Rarities'', snažna je pjesmarica koja nam pokazuje ovog velikog irskog pjevača u nekim od najboljih izvedbi. Uostalom, to doista morate sami preslušati i sve će vam biti jasno! Treći disk je možda dokaz kako se na kraju sve ipak raspadne u nekim vrlo neobičnim fazama i situacijama. Ovo je disk koji je zapravo ispunjenje ugovorne obveze snimanja demo snimaka za Bang Records. Te kratke pjesme, njih čak trideset i jedna, izražavaju i Morrisonov nevjerojatan humor i daju nam uvid u zapravo frustrirajuće zatvaranje odnosa i rastanka s izdavačkom kućom. Da, tako je završeno i to poglavlje u Morrisonovoj karijeri, u New Yorku daleke 1967. Andrew Sandoval, producent i snimatelj nominiran za Grammyja, kompilirao je i obrađivao materijal ovog trostrukog CD-box izdanja, što mu svakako daje još onu jednu ''dodanu vrijednost''.
"The Authorized Bang Collection" Vana Morrisona treba pozorno poslušati i učiti, ali i uživati i zadovoljno se smješkati uz komentare kao "supač, i to sam čuo, što je sad na redu?"

Mladen Lončar - Mike

Hits 1201
Still on Top: The Greatest Hits « Still on Top: The Greatest Hits Van Morrison Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici