MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 1995
Format Kompilacije
Vrsta Pop
Dodano Subota, 29 Siječanj 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Studeni 1995
Država SAD
Etiketa Maverick/Warner Bros.
Edition details Producenti: Nellee Hooper, Madonna, Patrick Leonard, Babyface, David Foster, John
Tags

Review

Ako kažem da je Madonna u osamdesetima bila kraljica disko žanra i plesnog popa, devedesete su zasigurno bile dekada u kojima je bila najbolja u baladama. U radikalnoj promjeni imidža nakon Erotica ere, započetoj sofisticiranim Bedtime Stories, Madonna je izdala svoju drugu kompilaciju, Something To Remember, ovaj put se bazirajući isključivo na pjesme laganijeg tempa. Kompilacija vrlo uvjerljivo pokazuje sav trud koji je Madonna kroz godine ulagala u svoj vokal, ali i neke od ponajboljih balada osamdesetih i devedesetih.

Visoko iznadprosječan album pravi presjek kroz Madonnine balade uz dodatak tri nove. I Want You, suradnja s Massive Attackom u obradi hita Marvina Gayea je uistinu remek-djelo. Massive Attack su odlični u svom trip-hopu, a Madonnin nježan i emocionalan vokal se savršeno uklapa u goleme orkestracije. Orkestralni remiks iste pjesme u drugoj polovici albuma je u usporedbi s originalnom verzijom ipak malo slabiji. You'll See je bolna i dramatična španjolska gitara, dok je One More Chance ipak malo preklišejast komad popa.

Osim navedenih, na kompilaciji se pojavljuju i pjesme koje se prethodno nisu pojavila ni na jednom studijskom albumu, kao ni na kompilaciji The Immaculate Collection. I'll Remember osvaja kao nova verzija prekrasne Rain (koja se isto pojavljuje na kompilaciji), dok This Used To Be My Playground ugodno odiše ranim devedesetima.

Madonna

Ostatak albuma čine već prema studijskim albumima dobro poznate pjesme koje same mogu stajati za sebe. Rain, Oh Father, Live To Tell i ostale su klasa za sebe, bezvremenske melodije koje će uvijek izazivati određenu emocionalnost, kako kod djevojčica, tako i kod starijih željnih kvalitetnijeg popa. Jedina iznimka je Take A Bow koja ipak previše podsjeća na zlatno doba boy bendova.

Iako nastala kao kalkulantski potez, jer je trebalo ovladati svim lošim imidžem koji si je Madonna priskrbila seksualnim eskapadama, Something To Remember je prije svega jako dobra kompilacija. Balade lišene vou-vou, oujea, izderavanja refrena i sličnih 'ukrasa' koji 'uljepšavaju' i neke poznatije pjesme su i dalje odlične u svojoj izražajnosti i kvaliteti. Madonna je ovim albumom pokazala da ona nije samo komad golog tijela, nego prije svega jedna svestrana umjetnica.
 

Ivan Glazer

Hits 1462
The Immaculate Collection « The Immaculate Collection Madonna Kompilacije Kronologija GHV2 » GHV2

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42