MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Bedtime Stories

Bookmark

Data

Released Listopad 1994
Format Albumi
Vrsta Pop / R&B
Dodano Petak, 28 Siječanj 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Listopad 1994
Država SAD
Etiketa Maverick, Sire, Warner Bros
Edition details Producenti: Madonna, Nellee Hooper, Dallas Austin, Dave
Tags

Review

Erotica, koliko god revolucionarna i inventivna bila, Madonni nije donijela previše dobroga. Osim javnog linča, odlazak na mračnu stranu je prouzročio i drastičan komercijalni pad. Prodaja je pala čak pet puta, a Madonnin imidž, koliko god se danas genijalnim činio je u ljudima budio strah, mržnju i odbacivanje. Kako bi ostala u sferi kraljice komercijalnog i popularnog, Madonna je morala omekšati svoj zvuk i imidž. I iako se droljasto nosilo i dalje, Bedtime Stories karakterizira jedan sasvim drugačiji zvuk. Eksperimentiralo se najviše s r'n'b-jem, ali i s trip hopom.

R'n'b kakav Madonna pjeva na Bedtime Stories je ono što je r'n'b nekad bio, a koji je sadašnja više financijska no glazbena mašinerija progutala. Kasnije je ovaj r'n'b izdala i sama Madonna na  Hard Candy-ju čiji r'n'b zvuk možda je dobar, no ovo iz 1994. je zasigurno vrhunsko.

Secret je fantastičan prvi singl albuma kao prva upotreba Madonninog besmrtnog Mmmmmmm uz minimalistički beat i gitaru. Survival je izvrstan uvod nakon Erotice gdje se Madonna ne objašnjava nego samo konstatira I'll never be an angel. I'd Rather Be Your Lover i Don't Stop su lounge r'n'b komadi za lagano ljuljanje po plesnim podijima, a to sve čak nije ni pola onoga što ovaj izvrstan album nudi.

Madonna

Jedna od ponajboljih stvari na albumu je Human Nature. Genijalan singl koji je nepravedno propao na top listama je Madonnin osobni obračun s medijima. R'n'b koji je za razliku od ovog današnjeg punokrvna kritika društva govori o linču koji su Madonni priuštili mediji samo zato jer se toliko javno i toliko masovno odlučila progovoriti o seksualnosti.

Sanctuary spaja r'n'b i trip hop i uz ledeno hladan zvuk Madonna stvara mračan ugođaj koji se zatim proteže na Bedtime Story. Bjork je jedna od autorica koja ne zna napisati lošu pjesmu, a i kad je za svoje prilike osrednja je kvalitetnija od ostalih, pa ne treba sumnjati ni u ovu pjesmu. Punokrvni trip hop s jezivim stihovima kao nešto najeksperimentalnije što je Madonna radila dotad. Kraj jedino kvari prezašećereni Take A Bow.

Bedtime Stories je podcijenjen album. Podcijenili su ga mediji, podcijenila ga je publika, no podcijenila ga je i sama Madonna. Pjesme s ovog albuma su rijetko kad izvođene uživo, a nema razloga za to. Elektronički zvuk koji je underground ugurao na komercijalne top liste pokazuje da kakav god zvuk birala, Madonna ne griješi.
 

Ivan Glazer

Hits 1568
Erotica « Erotica Madonna Albumi Kronologija Evita » Evita

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42