MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Beyond Magnetic

Bookmark

Data

Released Prosinac 2011
Format EP
Vrsta Heavy metal / Thrash Metal
Dodano Srijeda, 16 Srpanj 2014
Žanr Metal
Length 29:08
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Europe
Etiketa Vertigo
Catalog Number 2794686
Edition details Produkcija: Rick Rubin; Datum objave: 13. 12. 2011.; Snimano: 2007.-2008.
Tags

Review

Objava kolaboracijskog, eksperimentalnog albuma Lulu s Lou Reedom na Noć vještica prošle godine kao da nije imala bolji tajming obzirom da se album pretvorio u noćnu moru za uši svakog Metallicinog fana.
No, losanđeleska četvorka samo mjesec i pol dana kasnije ispravila je stvar objavom novog EP-a Beyond Magnetic.

U dosta negativnom ozračju, nakon blamiranja sa spomenutim 'Lulu', Metallica je pripremala veliki rođendanski koncert u San Franciscu kojim bi se obilježilo 30 godina postojanja benda. Naum je bio organizirati tzv. četverodnevni party, a ne klasični koncert na kojima bi nazočili odabrani članovi popularnog MetCluba. Kroz četiri dana na pozornici su se izredali brojni gosti, suradnici te bivši članovi benda poput Davea Mustainea, Jasona Newsteda te Ozzy Osbournea, Danziga... koji su izvodili velike hitove s pjesmama koje su rijetko izvodili na koncertima poput The Call of Ktulu, No Leaf Clover, (Anesthesia) Pulling Teeth te mnoge druge.

Među silnim pjesmama Metallica je odlučila odsvirati dotad nikad objavljene stvari koje nisu ušle na konačan popis posljednjeg albuma 'Death Magnetic'. Hetfield, Ulrich i dečki na svakom od koncerata odlučili su predstaviti po jednu novu pjesmu. No, osim svirke uživo na YouTubeu su paralelno s koncertima objavljivali Hate Train, Just A Bullet Away, Hell And Back te Rebel of Babylon.

Ekipa je četiri pjesme samo nekoliko dana kasnije odlučila upakirati u konačni Extended Play Beyond Magnetic kojim su isprva počastili samo članove kluba nakon čega su odlučili podijeliti pjesme sa cijelim svijetom.

A Beyond Magnetic, sasvim razumljivo, je svojevrstan nastavak albuma 'Death Magnetic' s B-stranama. No, za razliku od klasičnih otpadaka tipičnima za takva izdanja, ovaj EP s pjesmama se po kvaliteti može ravnopravno nositi s originalno izabranim stvarima s kojima imaju puno dodirnih točaka u zvuku.
Sve četiri pjesme izvrsno se nadopunjuju s deset skladbi s velikog povratničkog ostvarenja iz 2008.
Što se zvuka tiče, isti objedinjuje gotovo sve faze Metallice - od kompleksnih struktura ...And Justice For All do hard-rockerskog riffanja s Loada i Reloada.

Hell Train nekako je najpamtljivija obzirom da glavnih riff podsjeća na onaj iz Fuela. No, tu priča sa spomenutim hitom staje. Pjesma varira od žestokog 'peglanja' do breakdowna s melankoličnim Hetfieldovim naricanjem o bolu, patnji, mržnji i tuzi.

Just A Bullet Away također je žestoka rokačina s masnim, ali i neurotičnim riffom koji kao da negdje žuri. Pjesma se presjeca naglim breakdownom, no ponovno se marširajućim ritmom vraća u početnu temu. Hammet i u Hell And Back isporučuje pamtljive riffove koji daju jednostavnost pjesmi, no dečki ponovno u drugom dijelu ulaze u progresiju. U posljednjoj Rebel of Babylon čuje se dosta izvornog thrasha s odličnim melodijama i grooveom.

U ovih pola sata u kojima svaka pjesma u prosjeku traje oko sedam minuta Hetfield, Ulrich, Hammet i Trujillo daju još jedan uzorak nove, stare Metallice koja je još tamo prije tri i pol godine odlučila vratiti 'vintage' thrash zvuk umotavši ga u modernije ruho.
Nadam se da je ovo samo međustepenica između Death Magnetica i novog albuma koji bi trebao nastaviti u istom smjeru, a kojeg bi mogli slušati već ove godine.
Živi bili pa slušali...

Hits 1503

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere