MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2021
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Gothic metal / Progressive metal
Dodano Ponedjeljak, 08 Ožujak 2021
Žanr Metal
Length 1:04:27
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2021
Država Europa
Etiketa Napalm Records
Catalog Number NRP998MB
Edition details objavljeno: 26.2.2021.; producent: Jaime Gomez Arellano
Tags Napalm Records Moonspell Jaime Gomez Arellano

Review

Hermitage je dvanaesti po redu studijski album portugalskih goth-metalaca Moonspell. Prvi je ovo album bez originalnog bubnjara Mike Gaspara. Palice je preuzeo Hugo Ribeiro (za kojeg u svim najavama ističu kako nije ni u kakvom rodbinskom odnosu s pjevačem Fernardom). Druga činjenica koja je obilježila ovaj album jest producent Jaime Gomez Arellano koji je radio s bendovima Paradise Lost, Primordial, Ghost, Sólstafir, Septic Tank. Najokorjeliji fanovi će primijetiti kako pjesme malo drugačije dišu, drugačije nego li se očekuje. Na momente se čini kako u nekim pjesmama osjetimo utjecaj Pink Floyda?! To je naročito vidljivo na prvom singlu (objavljen 19.11.2020) u pjesmi „The Greater Good“. Singl je najavio kako su Moonspell napravili jedan korak dalje. U većini pjesama osjeća se taj utjecaj Jaimea, iako Moonspell nisu okrenuli leđa sami sebi, nego su napravili korak naprijed. Nekome će se taj smjer svidjeti, a nekome pak neće. Općenito nije ovo album poput Wolfheart (1995), Extinct (2015) ili 1755 (2017) koji obara s nogu na prvo slušanje. Poetski, tema o isposništvu, pustinjaštvu provlači se kroz cijeli album. Po toj temi, album je i dobio ime Hermitage. Na albumu je i istoimena pjesma, koja najviše podsjeća na Moonspell iz tamo negdje 1995. i vremena Vučja srca. Slična tematika je i na pjesmi “The Hermit Saints“ koja govori o pustinjacima:

Break from the ordinary, do what's necessary
Pray, pray for death, pray for ecstasy
Skin off the human shell, so broken and frail
Lock the gates behind the hermit saints
Oh, hear them call, from hell on earth
Oh, hear them call
Oh hear them call from nature's dome
From far beyond, oh hear them call
Oh hear them, oh hear them

Ovaj četvrti singl, koji je objavljen dan prije albuma, puni je pogodak, najbolja pjesma na albumu. Pjesma koja u sebi sadrži svo ono što je Moonspell bio, ali što je i danas. Prava Gothic metal pjesmica, koja je i poetski prava gothic poezija. Pustinjaci, oni koji su se odrekli svega zemaljskog i posvetili molitvi, meditaciji čekajući smireno svoju smrt, svoju ekstazu ma što ta ekstaza bila; nirvana, nestanak, ništa. Sjedinjenje s Bogom ili sjedinjenje s ništavilom. Slične je tematike i pjesma „Apophthegmata“ koja ima dio floydovskog ambijentalnog, pa prijelazno teškaškog, do onog prepoznatljivog i žestokog s karakterističnim Fernardovim pjevanjem. Najkompleksnija pjesma na albumu. Usput, Apophthegmata se odnosi na Apophthegmata Patrum Aegyptiorum što označava zbirke poznate kao Izreke pustinjskih otaca, koje se sastoje od priča i izreka koje se pripisuju pustinjskim očevima i pustinjskim majkama iz 5. stoljeća nove ere. Dakle, o pričama i izrekama pustinjaka od prije petnaestak stoljeća. Cijeli album odiše tim pustinjaštvom. Na albumu se nalazi i "Solitarian" – instrumental u kojem na prvu možemo osjetiti spomenuti floydovsko-moonspellski ambijentalni zvuk s blagim začinom gothica. U bonus dijelu nalazi se i obrada Candlemasove pjesme „Darkness in Paradise".

"Hermitage" jest punokrvni Moonspell album kojeg obilježava tematika pustinjaštva, producentski utjecaj Jaime Gomez Arellanoa i uobičajeni Moonspell zvuk. Novo, s provjerenim starim. Možda jedino redoslijed puštanih singlova nije baš obećavao, ali na kraju album nije zakazao. Još uvijek nas Moonspell vodi kroz iskonsku gothic priču i ostaju zasigurno među najboljim svjetskim gothic metal bendovima.

Bruno Ćurko

Hits 1226
1755 « 1755 Moonspell Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu