MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2014
Format Kompilacije
Vrsta / Pop / Funk / Synthpop / Disco
Dodano Četvrtak, 13 Studeni 2014
Žanr Pop-Rock
Length 1:19:16
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2014
Država Croatia
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6053131
Edition details Objavljeno: 25.4.2014.; Digipak.
Tags Oliver Mandić

Review

Nevjerojatno je kako sve te pjesme još i dan danas zvuče svježe i recentno, iako je od izdanja nekih pjesama proteklo i više od 20 godina. To može značiti dvije stvari. Od onda se u glazbenoj industriji nije puno promijenilo ili je Oliver Mandić očiti glazbeni genij. Možda ipak pomalo od oboje.

Sam Mandić pak, u svom nevelikom opusu ima tek tri studijska albuma, nekoliko singlova, nešto malo glazbe za film, jedan iščekivani, nikada izdani album i pregršt kompilacija. U svakom slučaju premalo za glazbenika tog kalibra i nikad upitnog potencijala. Pogotovo ako se periodično pojavljuju razne „best of“ kompilacije.

Međutim, ime ove kompilacije može navesti na krivi trag. Zapravo se i ne radi o nekim „best of-u“, već o dva njegova posljednja albuma s izmiješanim rasporedom pjesama. "Zbog tebe bih tucao kamen" iz 1982. i "Dođe mi da vrisnem tvoje ime" iz 1985., su sami za sebe odlični albumi. Kada im dodamo neobavezni i šaljivi duet s Marinom Perazić „Mandarina i banana“ kao i instrumental verziju pjesme „Pitaju me, pitaju, oko moje“ dobijemo ovaj best of. Da li je to, to? Naravno da nije.

Ali i ono što se nalazi na ovoj kompilaciji može zadovoljiti. Pjesme su odsvirane odlično, vokal zavodljiv i mističan, a tekstovi puni emocija. Produkcija pjesma je odlično pogođena. Upravo onako kako to i treba biti kod savršenog pop albuma. S jakim utjecajem funka. Možda malo disca i soula. I naravno, folka. Mandić se ionako nikada nije skanjivao narodnjaka. Svojevremeno je čak i snimo duet s Cecom. Srećom, on je izostavljen na ovom albumu.

Izostavljena je i odlična pjesma s prvog albuma „Nije za nju“, kao i posljednja njegova za sad izdana pjesma „Ako lažem tu me seci“, ili nešto od filmske glazbe kao npr. „Odlazim a volim te“. Međutim zato su tu svima poznate i zarazne plesne pjesme kao „Zbog tebe bih tucao kamen“ ili „Biću tvoj“, emotivni i refleksivni hitovi s prizvukom balkanske krčme kao „Pomagajte drugovi“ ili „Pitaju me, pitaju“, kao i pomalo pretenciozni ali potpuno pogođen „Dođe mi da vrisnem tvoje ime“.

Sve u svemu, puno odlične, šarmantne i zabavne glazbe isporučene u komadu (doduše, promašenog naziva), ali svakako preporuka za uživanje u dijelu opusa kontroverzne figure nekadašnje jugoslavenske i današnje srpske scene. Naravno, za sve one koji mogu odvojiti djelo od autora. Ili za sve one koji se prvi put susreću s ovim zauvijek negativno obilježenim glazbenim genijalcem.

Toni Plićanić

Hits 3405

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici