MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Dream Pop
Dodano Četvrtak, 01 Prosinac 2011
Žanr Indie Rock
Length 42:13
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država US
Etiketa Asthmatic Kitty Records
Catalog Number AKR085
Edition details Datum objave: 18.11.2011. Produkcija: My Brightest Diamond
Tags

Review

Ključan problem multiinstrumentalista indie svijeta je što su toliko pretenciozni da moraju pokazati baš sve instrumente s kojima su upoznati kako bi naglasili svoju važnost. Da je osnovna cjelina na kojoj se samodopadnost izražava album, moglo bi se i istrpiti, no kad sve svoje talente idu pokazivati unutar iste pjesme, stvari se opasno bliže debaklu. Jedna od takvih osoba koje ne znaju stati dok su slušljive je i Shara Worden, idejni začetnik projekta My Brightest Diamond.

Ako pogledamo pozadinu priče, nemamo se tu čemu čuditi. Worden izdaje za Asthmatic Kitty, etiketu čiji je šef Sufjan Stevens kojemu se rado pridružuje na turnejama. Očito je učenica marljivo slušala učitelja i sve najgore navike s krcatog Age of Adza (na kojem je i sama vokalno sudjelovala) prenijela na svoje sljedeće djelo. Pod tim mislim na suludo gomilanje melodija, instrumenata i glazbenih ukrasa čime se previše poigrava sa slušljivosti i strpljenjem slušatelja. Ono što je pozitivno je činjenica da od učitelja nije prenijela megalomanske minutaže (Age of Adz se dičio i s 21-minutnim pjesmama).

Uvodne četiri pjesme albuma su, sasvim nezgodno, i najgore četiri pjesme albuma. Sve ove tipične Stevensove osobine odmah na početku doživljavaju vrhunac i tu će vrlo vjerojatno svi oni koji smatraju da je Sufjan ovaj put otišao predaleko odustati i od zapisničarke Worden. No, ne bi trebali, nije ju veliki meštar toliko upropastio. Kad malo umiri sve te duhove koji ju tjeraju da u studiju zasvira na prvom instrumentu/komadu namještaja koji kraj nje stoji, Worden može složiti jako dobru pjesmu. Dapače, kvaliteta i spektar zvukova koje nude za My Brightest Diamond su obrnuto proporcionalni – što je instrumenata manje, glazba je bolja. Slična stvar vrijedi i za tekstove, jednostavniji (She Does Not Brave the War) su mnogo bolji od onih kompleksnijih (spominjanje neutrina u We Added It Up).

Talentima i idejama Shara Worden bi se mogla bez problema kretati slavnim stazama Joanne Newsom ili eventualno Björk, no ona je odlučila biti ženski Sufjan Stevens. To ju neće koštati karijere i publike, no neke druge stvari su mogle ispasti puno bolje.

Ivan Glazer

Hits 994

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici