MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2008
Format Albumi
Vrsta / Pop rock / Soft rock
Dodano Ponedjeljak, 24 Studeni 2014
Žanr Pop
Length 45:44
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2008
Država Europe
Etiketa Polydor
Catalog Number 177 925-0
Edition details Produkcija: Eg White, Steve Robson, John Shanks, Mark Taylor, Ryan Tedder i Martin Terefe
Tags James Morrison Polydor

Review

Kada je izašao Morrisonov prvijenacUndiscovered, bila sam oduševljena što postoji netko mlađi, a bolji od celofanskog Jamesa Blunta, makar, nepravedno bi bilo reći da je Blunt mjerna jedinica za ono što treba izbjegavati. On jest što jest, a prava materija su neki drugi. Što se soul-popa tiče naravno. Morrison je ta neka druga materija. 

No, kao što to obično biva nakon veoma uspješnog i kvalitetnog Undicovereda, matična izdavačka kuća obično napravi ofenzivu na (pogotovo) mlađeg i neiskusnijeg izvođača, sjedne mu na kičmu i ne silazi dok ovaj ne iznjedri novi album.  

Tako je bilo i sa Songs for You, Truths for Me, Morrison je izjavio da je mrzio raditi na ovom albumu jer je na njega bio prisiljen. Znajući to - ispao je više nego odlično. No za pola ocjene slabije od debija, dakle ova četvorka je u stvari minus 4.

PIšući ovu recenziju za unazad nakon što smo već čuli treći, posljednji njegov album 
The Awakening(koji je još za pola ocjene lošiji), ne mogu se oteti dojmu da mu je karijera pogrešno trasirana i da se Morrison našao u nekom lunaparkovskom "spinning wheelu" (kotaču koji se okreće) i vrti se ukrug bez one potrebne pauze da siđe i posloži sam sa sobom. Ili posloži ljude oko sebe.
 

Kako bilo Songs for You, Truths for Me je ponovo kvalitetan soul-pop album, s odličnim retro-elementima a la Van Morrison, Stevie Wonder, no najinspirativniji dio je bez premca Morrisonov vokal, no pomak je vrlo vidljiv i u boljoj produkciji i aranžmanima. I to kreće odmah s prve dvije pjesme, od kojih je Save Yourself vjerojatno najjača na albumu, a nikad nije stavljena kao singl, što je totalno pomaknuta odluka izdavačke kuće. Općenito je prva polovica albuma bolja i inovativnija, duet s Nelly Furtado na Broken Strings je sve nego klišeizirana suradnja, a oba vokala se savršeno slažu i upotpunjuju bez pretencioznog nadmetanja. 

Nothing Ever Hurt Like You donosi taj retro-štih koji fenomenalno sjeda, kao i osma Preciuos Love, dok je ostatak (drugog dijela albuma) već viđeno i ništa posebno. 

Imam dojam da će Morrison biti jedan od onih izvođača koji će tek s vremenom i s ponešto albuma iza sebe, postati bitan i važan izvođač, polako se izgrađujući te da samim time neće nikad postići planetarnu slavu, radeći preveliku komercijalu ili hitove za "rezat žile", što mi uostalom nekako i paše uz njega. S druge strane, lako bi mogao ne naći riješenje kako da se skine s onog prije spomenutog "spinning wheela" i - da jednostavno zaglavi i izgubi se.

A to bi bila prevelika i nepravedna šteta.

Anastazija Vržina

Hits 730
James Morrison Albumi Kronologija The Awakening » The Awakening

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42