MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Joanne


Bookmark

Data

Released Listopad 2016
Format Albumi
Vrsta Pop / Club/Dance / Dance-Pop
Dodano Ponedjeljak, 31 Listopad 2016
Žanr Pop-Rock
Length 39:05
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2016
Država Europa
Etiketa Interscope Records
Catalog Number 00602557186437
Edition details objavljeno: 21.10.2016.; produkcija: Lady Gaga, Mark Ronson, Jeff Bhasker, BloodPop, Emile Haynie, Josh Homme, Kevin Parker i RedOne
Tags Emile Haynie Mark Ronson Jeff Bhasker Lady Gaga RedOne Kevin Parker Josh Homme BloodPop

Review

Joanne je peti studijski album Lady Gage koji nam donosi 11 novih pjesama, a izuzev njenog prepoznatljivog glasa, ne zvuči kao nešto što bi ona izdala. Ovo nije pop/dance, nije niti elektronika, ne možemo ga svrstati pod jednu kategoriju ili žanr jer je zapravo kombinacija mnogo njih i to je ono što ga čini drugačijim od njenih ranijih izdanja. Sama Lady Gaga izjavila je za ovaj album kako je njime htjela iznenaditi fanove i dati im nešto na što nisu navikli, a ovo je njena verzija pop glazbe.

I doista, na ovo se izdanje treba naviknuti. Nakon prvog preslušavanja ostajete prilično zbunjeni i pitate se je li ovo dobar ili loš album, ili je samo neobičan? Zapravo, vrlo je vjerojatno da ni nakon par dana nećete moći čvrsto odlučiti što o njemu mislite jer toliko toga treba uzeti u obzir. No ono što je jasno i prvi puta kada ga čujete je ta bujica različitih glazbenih utjecaja prisutnih na albumu, a čitavo se vrijeme kroz njega najviše proteže country. On je prisutan već i u uvodnoj pjesmi Diamond Heart koja govori o osobnom trudu i uspjehu, ali je još jasniji u country-pop pjesmi A-YO koja slavi isti taj uspjeh unatoč očekivanjima drugih uz riječi „blow it in your face“. Naslovna pjesma Joanne je soft-rock/country balada vrlo intimnog sadržaja – govori o teškim trenucima koje je pretrpjela njena teta i vjerno prenosi njezine emocije. John Wayne donosi nešto više elektronike uz pomalo „swingerski“ doživljaj i rockerske rifove u pozadini kao začin kojeg je dodao Josh Homme (QOTSA). Uz njega su na produkciji albuma između ostalih surađivali i Mark Ronson, Michael Tucker (BloodPop) i Kevin Parker (Tame Impala) što pridonosi njegovoj raznolikosti.

Prvi singl koji je Gaga izbacila s ovog albuma je stvar Perfect Illusion. Ona je mješavina dance glazbe i rocka, a Gaga pjeva bez zadrške i kontrole glasa što ju čini još žešćom. Za ovu pjesmu sama kaže kako je htjela ukazati na pogrešne dojmove i ideje u današnje vrijeme uznapredovanih društvenih mreža, a sve manje face-to-face kontakta uz naglasak na razočaranje u ljubavi. Million Reasons ponovno donosi country baladu o ljubavnim mukama i naglašava „You're giving me a million reasons to let you go / You're giving me a million reasons to quit the show“. Od ostalih pjesama valja spomenuti suradnju s Florence Welch Florence and the Machine) na Hey Girl koja zvuči kao nešto što bi krajem devedesetih izašlo iz radionice Pharella Williamsa u kombinaciji sa zaštitnim zvukom Florence – harfom i elektronike u pozadini.

Čini se kako je 2016. posebna godina po pitanju glazbe. Beyonce je izbacila Lemonade, Rihanna ANTI, a sada i Lady Gaga ima svoje eksperimentalno izdanje Joanne u kojem barata raznim žanrovima i stilovima. Još je zanimljivija činjenica što se folk elementi mogu čuti na oba izdanja, a da ne spominjem poveznicu vrlo osobne tematike i motiva poput obitelji, romantične ljubavi, uspona i padova uz dozu vjere koji se provlače kroz ove albume.

Karla Dobranić

Hits 1750
Artpop « Artpop Lady Gaga Albumi Kronologija A Star Is Born » A Star Is Born

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma