MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Artpop


Bookmark

Data

Released Studeni 2013
Format Albumi
Vrsta / EDM
Dodano Utorak, 03 Ožujak 2015
Žanr Electronic
Length 59:04
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2013
Država Europe
Etiketa Interscope Records
Catalog Number 602537543045
Edition details Produkcija: Lady Gaga, Paul
Tags Lady Gaga Interscope

Review

Lady Gaga je jedna od onih pjevačica koja tako primjetno svakim novim albumom evoluira, istražuje i razvija svoj glazbeni izričaj. Najviše riskira čime i profitira, no ne i ovaj put. Trećim studijskim albumom „Artpop“ Lady Gaga nije iskoristila sav svoj potencijal. Da su dinamika i ritmičnost pjesama mjera te jedini uvjet dobrog albuma,Artpop bi svakako bio među boljim albumima ove godine, no nisu. Trenutna kraljica dancepopa previše se zaigrala elektronikom, čiji su elementi nabacani i intenzivni, a krajnji rezultat su uglavnom neslušljive i prenapadne skladbe.

Uvodna Aura je kaotična i nakaradna pjesma. Loš elektronski zvuk koji gotovo da se može opipati, neugodan je uhu i zvuči sintetički. Na nju se veže Venus, drugi najavni singl s ovog albuma. Tek poneka Gagina vokalna dionica je svijetla točka dok je sve ostalo jednako plastično kao i u Auri. Na trećoj pjesmi napokon dolazimo do nešto bolje stvari. Mirnija, ali jednako plesna, s boljim electropop zvukom G.U.Y nam predstavlja Lady Gagu onakvu na kakvu smo i navikli. U ovoj pjesmi kombinira staro i novo znanjedancepopa kojim se i dosad igrala. Puno bolji materijal za singl od Venus.

Napokon i prvi „highlight“ albumaSexxx Dreams. Zarazan i plesan refren, pomalo podsjeća na neke ranije stvari Kylie Madonne. Potencijalan sljedeći singl i materijal za još jedan njen kreativan videospot, ako je suditi po jednom od stihova: When I lay in bed I touch myself and I think of you. Na nju se može nadovezati i duet s R. Kellyjem Do What u Want. S ljetnom vibrom, ova balada uspješno spaja elementesynthpopai klasičnog popa.

Naslovna pjesma Artpop jednostavnija je, ugodnija i ne pretjeruje s elektronikom kao na početku. Nešto agresivnija Swine ima utjecaj današnje elektro glazbe kakvu izvode, primjerice: Afrojack, Dimitri Vegasa & Like Mikea i ostale ekipe s Tomorrowlanda. To se najviše vidi u razvoju pjesme koja podiže i nabrijava slušatelja prijelazima.

U modni dio priče s ovog albuma uvodi nas dosadnjikava i glazbeno neinovativna Donatella posvećena velikoj dizajnerici s kojom Gaga prijateljuje. Slijedi Fashion koju je producirao Will.i.amI own the world we own the world, Look at me now neki su od stihova. Jedna od onih pjesama koju slušate dok putujete i mislite si kako je život dobar. Šarmira pozitivnošću i nepretencioznošću.

Za kraj, osim prvog izdanog singlaApplause, ostavila je Dope i Gypsy koje, nakon silnih kičastih pjesama, osvajaju iskrenošću i dobrim vokalom. Mekšeg zvuka i jednostavne ovo su dvije najkvalitetnije pjesme s albuma koje su toliko kontradiktorne napornim Manicure Jewels n' drugs da je teško povjerovati da se nalaze na istom albumu.

Lady Gaga je dosadašnjim radom postavila visoke granice i očekivanja. Ovaj put je svojim eksperimentiranjem istražila ostale mogućnosti koje ima međutim nije ih dobro iskoristila. Iznenađujuće kako se nije snašla upravo u svojim vodama, ali s druge strane to je žanr koji se neprestano širi i razvija dalje. Ostaje nam jedino čekati i nadati se kako će sljedećim albumom ponovno zasjesti na top ljestvice.

Andrea Tomljenović

Hits 3503
Born This Way « Born This Way Lady Gaga Albumi Kronologija Joanne » Joanne

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici