MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Fame

Bookmark

Data

Released Kolovoz 2008
Format Albumi
Vrsta Pop / Electro / Dance
Dodano Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Žanr Dance-pop
Length 50:42
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država USA
Etiketa Interscope
Tags

Review

 

Svakih šest mjeseci se na sceni pojavi nova djevojka koja za sebe tvrdi da bi lako mogla biti nova kraljica popa. Većina njih ipak održava određeni respekt prema Madonni (Britney Spears, Christina Aguilera, Katy Perry, Gwen Stefani), no u slučaju Lady GaGe apetiti su najveći dosad. Ona naime tvrdi da će ona biti čak i uspješnija od Madonne. Osim tog tvrdi za sebe da je modna ikona. I kako ubija sve krive pretpostavke o pop zvijezdama. Osim toga, GaGa po uzoru na Warholovu The Factory, ima i svoju Haus Of Gaga, no ne dajte se zavarati, u GaGinoj "Kući" se ne proizvodi ništa ni blizu kvalitetno. I za kraj, GaGa se hvali svojim iskustvom; ipak se tu radilo s kalibrima poput New Kids On The Block, Pussycat Dolls i Akona. Shvaćate li sad koliko je ovo smiješno?
 
Poprilično velik album puno zuji, no malo meda daje. U GaGinim pretencioznim pričama o slavi, seksu i klubovima se može naći nekih poprilično dobrih stvari, no veći dio albuma je produkcijski (pre)krcat, a glazbeni iznimno prazan.
 
No, da istaknem ključne točke ovog albuma. LoveGame, treći singl albuma je zarazan i provokativan, non-stop vođen ritmom i kao stvoren da GaGu i treći put postavi na vrhove. Poker Face kao trenutni singl, sa suptilnim iskazivanjem biseksualnosti osvaja svojim ledeno hladnim beatovima i GaGinim seksualnim, grubim vokalom. Brown Eyes, iako odlična, pokazuje nekonzistentnost ovog albuma, dok je u prvoj polovi albuma pjevala o svom muffinu, GaGa sad najednom uz klavir tuguje o smeđim očima. Summerboy je očigledno isfuravanje na Gwen Stefani (što stilski što vokalno), no zvuči iznenađujuće dobro.
 
I to je to što vam ovaj album nudi. Uz GaGino toliko isfuravanje na vlastitu jedinstvenost, začuđujuće je koliko ona zapravo kopira druge. Gwen Stefani nije jedina koju je Stefania Germanotta (što zvuči neusporedivo bolje u usporedbi s imenom Lady Gaga koje si je sama dala) besramno iskopirala. Za Starstruck bi Timbaland mogao uredno podići tužbu jer je pjesma pljunuti njegov The Way I Are. The Fame podsjeća na Peaches, Boys Boys Boys zvuči kao uzimanje najboljih beatova s Blackouta Britney Spears s vokalom Christine Aguilere. Malo previše uzimanja od drugih da bi se toliko pričalo o 'svom zvuku'.
 
Drugi problem je plitkost onog što GaGa nudi kao svoju provokaciju. Seksualne provokacije poput I Like It Rough je trebala prerasti još kad je u srednjoj prvi put obukla minicu, dok Beautiful, Dirty, Rich (s pretencioznim britanskim naglaskom), Paparazzi, The Fame i Money Honey otkrivaju GaGine očajne pokušaje da bude Andy Warhol novog doba. Nisu li apetiti uistinu malo preveliki?
 
The Fame je hit album samo zato jer je došao u pravo vrijeme. U doba kad doslovno svatko tko je nakratko izgmizao iz neke rupe postaje slavan, ovaj album je hrana onima koji pucaju na showbiz magazine i instant slavu. Onima koji su problema te slave i opće dekadencije svjesni, The Fame će eventualno poslužiti kao frizbi. Lady GaGa zbirkom Red Carpet stihova nakalemljenih na robotizirane uzdahe pokušava zasjesti na Madonnin tron. Nemojte se ništa bojati, nakon dobrog prolaza LoveGame Lady BlaBla će se vratiti u trash underground gdje joj je i mjesto. Pop kultura ipak nije toliko propala.
 
Ivan Glazer
Hits 1445
Lady Gaga Albumi Kronologija Born This Way » Born This Way

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42