MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Topla voda


Bookmark

Data

Released Studeni 2018
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock / Electropop
Dodano Srijeda, 14 Studeni 2018
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2018
Država Bosna i Hercegovina / Hrvatska
Etiketa Menart
Tags Letu štuke

Review

Letu Štuke imaju novi album i to nakon sedam godina diskografske apstinencije. Pa evo što nam donosi "Topla voda"...

"Bože zdravlja" ima zarazni sintizajzerski loop koji vas baca direktno da disko podij i nagovještava da će ovaj album imati neke elektro momente koji su se dosta dobro uklopili u cjelokupnu sliku albuma. Osobni Šaranov molitveni ritual sa Svevišnjim, svjestan da mu se neće ispuniti mnogo toga. Pa onda makar zdravlja. Jer to je jedino važno.

Već sljedeća pjesma, "Ne poznajem", ima klasični gitarski riff ali on je podebljan klavijaturama koje ne smetaju nego podižu dinamiku albuma na neku veću potenciju. Melodija u pripjevu vas podsjeti kako to Štuke inače rade.

"Supermarket" nosi ska/regge ritam, u njoj je Dino uspio sažeti toliko toga iz današnjeg vremena. Od radničke svakodnevnice, mode do seksualnih devijacija. Kod Štuka nikada ne znaš što te čeka. Kreneš pratiti priču i završiš u nekim sasvim drugim dimenzijama. I meni se to baš sviđa! U današnje vrijeme, kada se glazba sluša tek ovlaš, Letu Štuke su pravo osvježenje. Za one koji vole misliti glavom.

"Kreten" je radio friendly pjesma, kombinacija ljubavne pjesme i propitivanja vlastite vrijednosti. "Zemlja gori" u suradnji s Dubiozom neupitni je hit albuma, a uz zaraznu kafansku melodiju donosi tekst koji nam sluti crnu budućnost u kojoj će nas zamijeniti roboti mada ni autor nije siguran hoće li sve to funkcionirati u zemlji kakva je Bosna i Hercegovina. Doduše, odudara od cijelog albuma ali je jednostavno prihvatite baš takvu kakva jeste i nećete imati problema. 

"Bočice" su po meni kičma albuma, pjesma koja nosi cijeli album. Šaran je uspio baš u jednu bočicu smjestiti sve ono što nas okružuje u današnje turbolentno vrijeme. Koliko smo zaglupljeni sa svime i koliko zaboravljamo što u biti jesmo. Kako nas lako manipuliraju. Nema pardona niti prema jednoj strani, posebice prema religiji. Puno je pitanja, a još manje odgovora.

Naslovna "Topla voda" nastavlja tamo gdje "Bočice" staju. Refren je predivan, topao gdje Dino traži odgovor na glavno pitanje, i odgovor koji nas možda može izbaviti iz sveg ovog beznađa. A to je gdje je ljubav. "Kule" pripovjedaju ljubav koju smo tražili u prethodnoj pjesmi. No niti ljubav u ovom ludilu nije jednostavna.  Treba je znati pronaći, očuvati i spasiti.

"Žad" nas akustično izvede na pitom način iz albuma koji bi slobodno mogao nazvati nesvjesno konceptualnim. Da ne zaboravim kazati kako je "Žad" doista sjajna pjesma, jedna od najboljih na ovom albumu

Album je prvoklasan. Ima glavu i rep. Albumi koje rade Letu Štuke su manifesti, dnevnici ovog našeg vremena. Jauk za normalnim, krik iz dubine duše koji traži ljubav u nekom boljem vremenu. Ljubav prema čovjeku, dostojanstvu, prema samome sebi.

Nitko sretniji od mene da albumi Štuka izlaze svaki mjesec, definitivno ne bih pratio niti TV niti web-portale.

Dejan Đukić

Hits 1451
Brojevi računa « Brojevi računa Letu štuke Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42