MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
So Sad So Sexy


Bookmark

Data

Released Srpanj 2018
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternative Pop/Rock / Indie Electronic / Swedish Pop/Rock
Dodano Utorak, 21 Kolovoz 2018
Žanr Pop
Length 34:02
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2018
Država SAD
Etiketa RCA
Edition details Producenti: Jeff Bhasker, T-Minus, Jonny Coffer, Rostam, Skrillex, Ali Payami, DJ Dahi, Kid Harpoon i Emile HaynieIllangelo
Tags RCA Lykke Li

Review

Lykke Li, švedska princeza ranjenih rima, pokazala se već dosad kao pravi glazbeni kameleon. Započela je karijeru karijeru uvrnutim indie electropopom „Youth Novels“, uz ogoljele aranžmane i podebljane perkusije, da bi znatno obogatila aranžmane bogatim instrumentarijem za hvaljeni „Wounded Rhymes“, koji joj je i donio megahit po kojem je svima poznata, „I Follow Rivers“. Za sljedeći album „I Never Learn“ prebacila se na srcedrapateljni soft-rock te zatim odlučila napraviti još jedan zaokret u zvuku za ovogodišnji, malim slovima stilizirani, „so sad so sexy“.

Da bi to učinila, morala je nažalost prekinuti vrlo plodnu suradnju s Bjornom Yttlingom iz švedskog indie pop/rock tria Peter Bjorn and John, koji je od samih početaka bio njezin glavni producent i koautor svih pjesama, te ga zamijeniti cijelom vojskom novih ljudi:  Rostam Batmanglij, Jeff Bhasker, Emile Haynie i T-Minus, te Malay kao glavni producent su sada tu, poznati po svojoj suradnji s Lanom Del Rey, Frank Oceanom, Kanye Westom, The Weekndom. Naravno, to je ostavilo mnogo traga na njezinom zvuku i mnogo američkog utjecaja. Tako se „so sad so sexy“ nalazi negdje između europskog synth-popa te R&B/hip-hopa s drugog kontinenta, uz značajan utjecaj sveprisutnog trapa u beatovima i vokalnoj izvedbi. Čak i za stalno promjenjivu Lykke Li to znači povelik odmak od onog što smo dosad od nje čuli, no, nije posebno iznenađujuće da se i u tom glazbenom okruženju uspjela odlično snaći. Tematski, već je donekle napisala ovakav album, budući je „I Never Learn“ iz 2014. čisti breakup album. Ovdje se također usredotočuje na umiruću vezu i njezine posljednje trenutke, savršeno sumirane u gorko-slatkoj,  naslovnoj „so sad so sexy“, posljednjoj noći provedenoj s ljubavnikom u vezi koja se gasi. Postoji tu cijeli kaleidoskop situacija i emocija, od prevare, laži, pregovora, molbi, nade, ponosa, ljubomore, tuge, poraza, žaljenja, svega što se već pojavljuje kad se s nekim rastajemo. No, to u konačnici ne znači depresivan ni negativan album, njen šećerni vokal i sjajni aranžmani pretvaraju svaku pjesmu u neku vrstu lagane, sjetne himne za kasnonoćni podij pred fajrunt. Stoga posebno ni ne čudi da je pola od deset pjesama s albuma već objavljeno u obliku singla, od kojih definitivno iskaču trapom prožeta, izrazito zarazna „deep end“, atmosferična, zadimljena „two nights“ u kojoj joj se pridružuje Amine, jedan od najsvježijih američkih repera, te „hard rain“ u kojoj iskače ispolirana produkcija u kojoj Lykke harmonizira sama sa sobom. Pored singlova, tu su i dvije divne balade, „last piece“ i „better alone“, koje najviše podsjećaju na ono što smo od Lykke imali prilike čuti na prethodnom albumu. Ipak, osobno sam se najviše „zakačila“ za sanjivu „jaguars in the air“, koja predstavlja ono najbolje od Lykke Li – sposobnost da pomiri zahtjeve plesnog podija i spavaće sobe, lagano plesnog i iznimno senzualnog, iako pojma nemam što bi jaguari radili u zraku – sve je u zvuku, što ona najbolje radi, budući od njezinog švedskog engleskog, koliko god dobar bio, ionako nikad nismo dobivali posebno nadahnutu poeziju i to nije njezin „calling card“.

Ovim albumom Lykke se zaista dobro pripremila za punjenje tribina na festivalima i rotaciju u eterima i disko-klubovima, pogodila svjetske glazbene trendove u sridu, te uza sve to uspjela u velikoj mjeri ostati vjerna samoj sebi i onome što radi već cijelo desetljeće. Naravno, album ima i svojih mana – tematski, to smo već čuli od Lykke, glazbeno, to trenutno „svi rade“, iako Lykke to od njih radi bolje, konceptualno, teško ju je više svrstati u bilo koju kategoriju s prefiksom indie ili smatrati eksperimentalnom. Bilo kako bilo, „so sad so sexy“ je vruć album za vruće ljeto i mnogi bi mogli pozavidjeti na tako hitoidnom potencijalu kojeg ima. Što će to značiti za Lykke i njenu karijeru ostaje za vidjeti, no, sudeći po dosad viđenom, dobro će se ona snaći. Zaista nije loše ponekad naletjeti na trendi album koji je usput još i više nego solidan.

 

Danaja Glavičić

Hits 1287
I Never Learn « I Never Learn Lykke Li Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42