MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Snuff


Bookmark

Data

Released Ožujak 2018
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Grunge / Surf rock / Math Rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Utorak, 07 Svibanj 2019
Žanr Rock
Length 40:01
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2018
Država Europa
Etiketa Kapitän Platte
Catalog Number Kutter 041
Edition details objavljeno: 23.3.2018.; producent: Adam Lenox Jr, miksali: Adam Lenox Jr i Magnus Wichmann u „Lala Studiju“ u Leipzigu, Njemačka
Tags Lingua Nada Adam Lenox Jr Kapitän Platte

Review

„Lingua Nada“ četveročlani je alternativni njemački bend iz Leipziga kojega čine Adam Lenox Jr (vokal, gitara i sintesajzer), Michel Geyer (vokal, gitare i udaraljke), Arvid Sobek (bas i prateći vokal) i Valentin „Valek“ Tornow (bubnjevi i truba). Glazbeno ih je izuzetno teško svrstati u bilo koji od glazbenih pretinaca. Sebe opisuju kao „njemački bend koji svira nestvarnu količinu glazbenih žanrova, ali uglavnom math rock, garage, emo, shoegaze, punk i surf“.

Ako uzmemo kao ishodište „math-rock“, možemo krenuti od onog osnovnog opisa – radi se o ritmički složenom stilu, eksperimentalne rock i indie rock glazbe, koji se pojavio kasnih 1980-ih, pod utjecajem progresivnih rock bendova kao što su „King Crimson“ i recimo Stevea Reicha. Karakteriziraju ga složene, atipične ritmičke strukture, uključujući nepravilno zaustavljanje i pokretanje unutar skladbe, kontrapunkt, neparni ritmovi, disonantni akordi i melodije.

Nakon niz EP-a („Goodbye Ally Airships“, „Shapeshift“ i „Pan Splita“) u stilu elektronike i jazz-rocka, prošle su godine „Lingua Nada“ u ožujku objavili i svoj prvi cjeloviti album - „Snuff“.

Prvo izdanje albuma „Snuff“ objavljeno je ukupno u tisuću primjeraka: 500 kopija je sadržavalo nasumce odabranu i ubačenu stranicu „Rock Hard“ časopisa iz ’90-ih, 400 ih je otisnuto na ružičastom vinilu, a 100 na zelenom. Osim vizualno, i glazbeno ima ovdje svega.

Album otvara pjesma „Svrf party“, žestokog početka, ali s ritmičkim prekidima. Pjesma promjenjive dinamike i ritmova, kao da je sastavljena od nekoliko različitih pjesama. Slijedi pretežito brza stvar „Lval 100“, koja ponovno mijenja ritam. U pjesmi „Hypertension“ imamo dojam kao da će se u nekoliko navrata pretvoriti u Interpolov „Slowhand“. U žestokoj izmjeni glasnoga ritma, grubog i nježnog vokala, osjećamo utjecaj starih „Pixiesa“. „Cyanide Soda“ kreće kao jazzerska pjesma, a zatim se razvija u post-punk pjesmu s elementima višeglasnih pratećih vokala u stilu šezdesetih. Pjesma „Meckakintosh“ sadrži ubačene japanske pozdrave „Konichiwa“ („Dobar dan“) i „Sayonara“ („Zbogom“), parajuću gitaru i slapp tehniku na basu. Iduća „Spit“ mogla bi biti jedna od mirnijih pjesama ovog dinamičnog albuma, jer nakon niz peripetija nakraju završava u „sentiš“ surf stilu. „A Netfix Original“ kreće iz naizgled totalne konfuzije i pretvara se u nešto što bi vješti D. J. mogao izmiksati u neki kvalitetni tehno. Pretposljednja pjesma na albumu je „Shapeshifted“ kreće kao laganija pjesma, ali se postupno razvije u bržu, uz mnogo ritma i nježnog, a potom opet žestokog vokala. Album zaključuje „Le Magnus“, definitivno najnježnija pjesma albuma, koja se kasnije razvije u ritmičnu laganicu. Sa svim mogućim promjenama dinamike i ritma na albumu, svakako će biti interesantno poslušati kako bend zvuči uživo.

Inače, album koji je definitivno eksperimentalan i zahtijeva duže slušanje i pomniju analizu, polučio je pretežito dobre kritike. Tako su na TV programu „Noisey“ ustvrdili da je „'Snuff' napad na sve neurone i zato ga volimo.' Engleski „Punktastic“ ovaj je bend proglasio „jednim od najuzbudljivijih bendova na planeti upravo sada i u ovome razdoblju", a engleska stranica „Circuit Sweet" ocijenila je da je „album 'Snuff' jednostavno eksplozivan i to opasno eksplozivan. Uzimajući različite žanrove, stvaraju vlastit stil u glazbi kojega uistinu teško možemo bilo gdje svrstati.

Uzevši sve u obzir, ovaj alternativni bend možete voljeti ili mrziti, ali malo koga „Lingua Nada“ može ostaviti ravnodušnim.

Ivan Dukić

Hits 1499

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici