MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nema labavo

Bookmark

Data

Released Prosinac 2015
Format Albumi
Vrsta / Rap / Hip-hop / Alternative/Indie Rock
Dodano Petak, 11 Prosinac 2015
Žanr Hip-Hop
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2015
Država Hrvatska
Etiketa Universal Music Hrvatska
Edition details objavljeno: 11.12.2015.; produkcija: Egoless, Kandžija i Matej Huljev; snimano u RSL studijima
Tags Universal Music Hrvatska Kandžija Kandžija i gole žene Egoless Matej Huljev

Review

Krajem godine javnost se voli podsjetiti najznačajnijih događaja u posljednjih 12 mjeseci i stisnuti ‘play’ na raznim prigodno izrađenim videima generičkih naziva poput ‘best of 20..’. Čini se ipak boljom idejom ovog prosinca stisnuti ‘play’ i poslušati (višekratno, jer riječi je zaista mnogo) novi album Osječanina s zagrebačkom adresom, Kandžije, i njegovih Golih Žena. I, ako još niste, desni klik na ‘Folder s golim ženama’, ‘Properties’ i ‘Hidden’. Rizik je prevelik…

Hiperproduktivni Kandžija i njegov šesteročlani bend nepresušno su vrelo rima za koje, istina, inspiraciju nije teško dobiti. Na ovom albumu nije izostavljena nijedna važnija tema koja je zaokupljala Hrvate u posljednjih godinu, pa i više dana, a neobično mnogo puta spomenut je čak i Khuen Hedervary (u tri pjesme, očito zbog Kandžijinog ‘mađarstva’, koje je tek malo manje istaknuto od njegove ‘afroameričke duše’). Iznenađujuće, gotovo su pošteđene najpoznatije starlete i kvazipjevači(ce) naših prostora, no zato su siroti Massimo i Mejaši dobili zavidnu minutažu.

‘Nema labavo’. Uglavnom je jasno koga i zašto Kandžija proziva u svojim stihovima, no je li naslov albuma ozbiljan moto ili samo sprdnja? Teško je zaključiti jer Kandžija nije ljut, ali je oštar i izravan u većini od 16 pjesama na albumu. ‘91’, ‘Pit i Jest i Pit’ i ‘Đuro’ možda na prvu zvuče zabavno, no okomljuju se na tip ljudi kakav većina društva istinski prezire: lažne branitelje i samoprozvane ‘mecene’, ‘dobročinitelje’ i ‘ljude iz naroda’, koji vole drugima lijepiti na čelo novčanice od 500 eura i plaćati prekršajne kazne s osmijehom na licu, govoreći da im to nije problem jer su tako ‘moćni i sposobni’. Osim navedenih, Kandžiju nerviraju i istaknuti političari (‘Zečja Šapica’, uz vrlo dobro gostovanje rap betlera Ogisa) te umišljene seljačine (‘Traktorom me dovezli, limuzinom odvezli’).

Najsimpatičniji trenuci albuma svakako pripadaju ‘Fišu’, koji je dokaz da svo nezadovoljstvo ne mora biti upereno protiv poznatih i moćnih. Dobar fiš u ovom slučaju nije znala skuhati protagonistova djevojka, koja, umjesto kuhanjem, svoje vrijeme radije krati ‘fejsanjem’. Uz ‘Đuru’ i ‘Traktorom...’, vjerojatno najbolja stvar na ‘Nema labavo’. KiGŽ znaju sklepati i kvalitetnu socially conscious stvar, što su demonstrirali u ‘Pištolju’. Uz dirljiv vokal Gorana Bare na refrenu, dobili smo četiri vinjete teškog života autsajdera u slavonskim selima, a nadam se kako će i ova pjesma dobiti zasluženi tretman u hrvatskom radijskom eteru.

‘Crkva’, ‘Mače’, ‘Đuro’ i ‘Ja se zovem’ već su našle put do slušatelja kao najavni singlovi. Čini se kako je to bio dobar potez jer je Kandžija još ranije najavio kako su ga napustile komercijalne aspiracije otkad mu je istekao ugovor s Dallas Records. Na ovaj način pustio je dobar mamac na kojeg će se zasigurno mnogi uhvatiti i neće se razočarati: ‘Nema labavo’ ne zvuči apsolutno svakog trenutka svježe i nadahnuto (‘Mače’, ‘Ja se zovem’, ‘Ivica Kostelić’...), ali uzeto je ponajbolje iz aktualnog hrvatskog čemera i složeno uz čiste i jednostavne beatove te minimalističke aranžmane u ponajbolji hrvatski album 2015. godine.

Filip Katić

Hits 3105
Zlatne Žbice « Zlatne Žbice Kandžija Albumi Kronologija Beton » Beton

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42