MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Novo jutro


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2011
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock
Dodano Nedjelja, 18 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2011
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Edition details Produkcija: Matej Zec, Olja Dešić i Dejan Orešković. Datum objave: 20.08.2011.
Tags

Review

Sudeći po broju reklama na televiziji i po CD-shopovima, nemoguće je barem u podsvjesti ne znati ime pobjednika posljednjeg HTZ-a, Gorana Kosa. Nakon nekoliko pregledanih emisija i cijelog finala, Gorana nisam znao drugačije nazvati osim simpatičnim, možda malčice prestrašenim. No prevario sam se u toj procjeni, jer je pokazao da je spreman dokazati da kao glazbenik vrijedi, samo ako mu se pruži prilika. I novim albumom pod nazivom Novo jutro počeo je raditi baš to.

Tekstovi pjesama u dobroj su ravnoteži između onih "kompliciranih", oko čijeg se značenja trebate zamisliti i potruditi se da ih zapamtite, i onih jednostavnih pjesmuljaka, koje obično snime samo da popune prostor na albumu. Glazba koja ga prati je „inferiorna“, tj. manje se ističe od Goranovog pjevanja, što je u redu. Ipak, kompozitorima, producentima i studijskim glazbenicima treba priznati njihov trud. Pjesme glazbeno liče na pop s malo rockerskog štiha, sastavljenih zajedno baš kako treba da obje vrste publike nebi promjenile radio stanicu prije no što pjesma dođe do refrena.
 

Goran Kos
 

Album kao album se ističe pozitivnom energijom, nekom odlučnošću da se krene dalje nakon svega. Moram napomenuti da pokraj aranžmana za koje su, recimo, u Dallas Recordsu izdvojili malo više vremena i truda nego što ih je ugovor obvezao, i dojma da je Goran imao malo pravo glasa pri odlučivanju, zamjetno da je na albumu prisutna i doza komercijalizacije. Komercijalizacija ima smisla, ljudi trebaju živjeti od nečega, kao i izdavači, ali upravo je ta komercijalizacija pokopala mnoge glazbenike kao individualce, i postali su podložni ciframa.

Na samome kraju, moram reći da mi se ovaj album sviđa. Nisam oduševljen njime, ali niti ne razumijem žestoke kritičare Gorana Kosa i njegova pjevanja. Kao što sam napisao na početku, vjerujem da će dokazati koliko vrijedi, samo ako mu se pruži prilika. A album Novo jutro vrijedi tih sat vremena koliko traje da ge preslušate.

 

Autor: Branimir Vrlec

Hits 748

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42