MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zvezda je rođena

Bookmark

Data

Released 2009
Format Video
Vrsta Indie
Dodano Srijeda, 31 Kolovoz 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2009
Etiketa Intermedia Network
Tags

Review

Vanja je filmska montažerka koja voli svoj posao. Dvadeset i devet joj je godina i obožava glazbu američkog indie benda The Decemberists. Upravo taj bend, a posebno njihova pjesma "I Was Meant for the Stage", podgrijava njezinu želju da nauči svirati u bendu. I to bubnjeve. Ona s tim ciljem organizira audiciju za preostala mjesta u bendu te zakazuje koncert tog istog fantomskog benda za devet i po mjeseci. Toliko, dakle, ima vremena za okupiti bend i naučiti svirati bubnjeve.

Ukratko, to je "zaplet" prvog dugometražnog dokumentarnog filma mlade srbijanske redateljice, montažerke i novinarke Vanje Kovačević, danas već ponosnog laureata na festivalu Beldocs i Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometažnog filma. Završetak će opravdati sav entuzijazam izložen na početku: koncert će biti uspjeli happening za dobronamjerne posjetitelje i razlog za mnogi osmijeh više. Prije desetak godina vjerojatno bih bio oduševljen već samom idejom koja kao da je došla iz filma Camerona Crowea, no i ovako hladnije glave teško je odoljeti dozama razigranosti, pa čak i nevinosti Vanjina koncepta. Ono najbitnije – moći se poistovjetiti s njezinim likom u filmu ili cijelom pričom – "Zvezda je rođena" ispunjava u taman dostatnom omjeru.

Fanovska zanesenost bendom The Decemberists ono je što obogaćuje teksturu filma, pa je posebno upečatljiv dio sniman u Berlinu na koncertu tog medijski tihog američkog sastava. Ne dopuštajući da se film pretvori u tek puko bilježenje napretka u savladavanju tehnike bubnjanja (radnja je tako fragmentirana, da Vanjino sazrijevanje na tom polju čak nije posve jasno objašnjeno), autorica je zadržala toplinu kakva krasi Croweove (igrane) filmove, snimivši vedar i optimističan, lijep i nepretenciozan filmić u sivo vrijeme i na sivim geografskim prostorima. Da je više od toga – nije; da je obvezna lektira – nije; da ćete usvojiti koju novu iz upornosti i povjerenja u sebe i svoje male, naizgled nebitne ideale – hoćete. Podcrtano, pogledajte, ako uhvatite prilike, jedan fini, mali film.

 

Toni Matošin

Hits 769

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma