MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2009
Format Albumi
Vrsta Electronic
Dodano Subota, 14 Svi 2011
Žanr Electronic
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Njemačka
Etiketa Kling Klang, EMI, Mute, Astralwerks
Tags

Review

Kao mnogi stanovnici Hrvatske, a i okolice, prvi put sam čuo glazbu Kraftwerka u Smogovcima. Naime, kad bi se Bongo prištekao za kompjuter kako bi komunicirao s vanzemaljcima, glazba koju su koristili u seriji bila je pjesma The Robots, od naravno, Kraftwerka. Od tog prvog korištenja Kraftwerka za potrebe Smogovaca prošlo je preko 20 godina, a od nastanka Kraftwerka još dva desetljeća više. Na svu sreću postoji YouTube, Wikipedija i ostali izvori online znanja, tako da i ono što ti ostane u prašini moždanog hard drivea, relativno se lako da reanimirati.
 
Čak i najveći mrzitelji elektronske glazbe (ili je točnije reći: elektroničke?) ne mogu poreći važnost ovog benda. Uzmimo samo za primjer da je odlazak Kraftwerka na turneju po Velikoj Britaniji krajem sedamdesetih rezultirao u čitavom nizu novih bendova i stvaranju novog glazbenog pravca – synth popa. Dakle, kad danas La Roux hladno čupaju inspiraciju u radovima Gary Numana, Visagea, OMD-a i ranog Depeche Modea, treba uzeti u obzir da su ti izvođači idealizirali Kraftwerk. Ovi navedeni, uz Human League, New Order, Heaven 17 i druge, skupljali bi pare kako bi imali pošten sintesajzer, ili bi kupovali dijelove pa ga malo-pomalo sastavili. Dakle, nije bio Fruity Loopsa i softvera, korišten je hardver u najsirovijem obliku. Ovo je izvrsno prikazano u nedavno snimljenom BBC-jevom dokumentarcu Synth Britannia. Male su šanse da će ga prikazati na našoj televiziji, ali prokopajte internetom i naći ćete rješenje.
 
Iako na prvi pogled mašinska i otuđena, glazba Kraftwerka mnogo je humanija i toplija od većine današnjih pop izvođača. Sam naziv Kraftwerk znači 'elektrana' i danas kad gledamo unatrag, bilo je skoro providno da bend takvog naziva postane i predvodnik žanrova kao što su electro i synth pop. Ne samo to; otvorili su vrata sempliranju, te na taj način oblikovali i znakovit dio hip-hopa.
 
Nastao 1970. na konzervatoriju u Dusseldorfu, Kraftwerk je prvi značajniji proboj na glazbenu scenu ostvario 1974. albumom Autobahn. To je ujedno i album sa koji započinje ovaj box-set, 1234567 The Catalogue. Nakon nekoliko godina audio inžinjeringa, na Autobahnu Kraftwerk su prvi put upotrjebili Minimoog sintesajzere, koji su do danas stekli i razvili popriličan kultni status. Autobahn je bio uspješan, stoga su uspjeli skupiti dovoljno novca da dalje ulažu u opremu i studio. Slijedio je album Radio-Activity i formiranje Kling Klang Studia.
 
1977. snimaju Trans Europe Express, posvećen romantičnijem vremenu europske povijesti, kad su putovanja vlakom imala puno jače značenje nego danas. U to vrijeme upoznaju i Davida Bowiea upravo u Kling Klang Studiu, ali usprokos dogovaranjima, nikad nije došlo do snimljene suradnje. Upravo je naslovna pjesma, Trans Europe Express, imala najveći utjecaj na velik broj glazbenika, a prije svega tu je Afrika Bambaataa koji ju je semplirao za svoj Planet Rock. 
 
The Man-Machine izlazi 1978. i donosi dvije vječne skladbe – The Robots i The Model (za englesko govorno područje, za njemačko: Die Roboter i Das Model). Od sintesajzerskog zvuka i filtriranog vokala do vizualnog identiteta albuma koji envocira modernizam 30tih godina 20. stoljeća, The Man-Machine je remek-djelo glazbene futurologije.
 
Slijedi singl Tour de France i razni remiksi istoga, 1983. Godinu kasnije, ta pjesma je korištena u filmi Breakin', tako je – legendarni breakdance film – a to samo potvrđuje utjecaj Kraftwerka na hip hop kulturu.
 
1986. izlazi Electric Café, 2009. ponovno izdan pod naslovom Technopop, što je i trebao biti originalni naziv albuma. S ovoga LP-a najvažnija je stvar Musique Non Stop, ne samo zbog video spota koji je prikazivao tada relativno rijetku 3D animaciju, već i zato što predstavlja ulazak Kraftweka u digitalno doba. Album ima manje analognih elemenata od prethodnika, manje Moog sintesajzera, a više je digitalne obrade.
 
To su najbitniji dijelovi ovog stvarno opsežnog box-seta. Stvar je utome da je Kraftwerk teško dostupan bend, nećete ih lako uhvatiti za intervju, povučeni su i vole privatnost, a takvi su i kod snimanja. Za fotografije znaju koristiti lutke i robote umjesto da se sami slikaju, a ako ih želite kontaktirati, trebate im napisati pismo koje prođe kroz šest slojeva odvjetnika i PR agenata. Stoga nije ni čudo da postoji po nekoliko verzija određenog albuma, što nekim izdanjima kasnije mijenjaju naslove, i uopće što izdaju remasterirane albume. Sve to doprinosi ekscentričnosti benda koji su upjeli stvoriti nevjerovatan hype glazbom koju su kreirali tranzistorima, čipovima i kompjuterima. 
 
Ova kolekcija njihovog rada može služiti kao soundtrack dvadesetog stoljeća – to je putovanje od mašinerije i teške industrije do silicijskog čipa. Jedino što je ostalo zajedničko od tada do danas jest da strojevima i dalje upravlja čovjek. Za sada.
 
Vuk Oreb
Hits 650

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42