MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2006
Format Albumi
Vrsta Indie rock / New Wave / Pop rock / Synthpop / Dance
Dodano Utorak, 26 Travanj 2011
Žanr Pop-Rock
Length 44:14
Edition date Listopad 2006
Država SAD
Etiketa Island
Tags

Review

Dobrodošli u Las Vegas, braćo i sestre. Grad kocke, šopinga i neonskih reklama koje vas pozivaju na još jednu rundu blackjacka, američki ponos koji pokazuje sve bogatstvo, raskoš i ekskluzivnost bogatog Zapada. Svi znamo da je Vegas turistička meka i prijestolnica glamura, a otkako su The Killers pokorili dobar dio svijeta sa debi albumom Hot Fuss, spominjanje Vegasa bi se jednog dana moglo svesti u najuži kontekst – pa to je dom The Killersa. Sve ono što Vegas nudi japanskim turistima, The Killersi nude na svom drugom albumu Sam’s Town. Glamur, kič i raskošnu produkciju, zabavu i melodiju, blještavilo na sve strane.

Priča je kristalno jasna. Biti nezavisni debitant najlakša je moguća stvar za bendove. Radiš što želiš i kada želiš, nema opterećenja koje nose kojekakvi menadžeri, diskografi i ostali podmazani kotačići glazbene industrije. Ukoliko debi albumom napraviš boom na sceni i postigneš zavidnu nakladu, uoče te kritičari NME časopisa, potpišeš za major label i eto - slava kuca na vrata. I obožavatelji vrište pred prozorom, postaneš meta paparazzija koji te love u nadi da će te uslikati sa lajnom pod nosom, rupe za svirku postaju ugledni klubovi, a i džepovi su odjednom puni novčanica.

Međutim, sada je pritisak taj koji počinje rasti usporedno sa slavom i dolarima, a na vrata počinju kucati ugovorom određeni rokovi za drugi album. Očekivanja publike i izdavača su porasla, treba nadmašiti debitanski uradak i ponuditi novo pakovanje po prokušanoj formuli, ako već ne uspiješ izmisliti novu. Treba povećati bazu fanova, zaraditi još više para na svačiju korist. Što se pakovanja tiče, Killersi su uspjeli napraviti izvrstan posao, a formula je manje više ista.

Hot Fuss je bio idealan pop rock/dance punk album sa pregršt hitova poput Somebody told me i Mr. Brightside, lagano probavljiv, no i dovoljno zarazan da ga se sjetiš svaki put kada na tulumu ekipa sramežljivo sjedi i treba stimulativni glazbeni guranac. Killersi nisu pretjerano odmaknuli od svog stila na Sam’s Town, osim što pokušavaju biti ozbiljniji i kompleksniji, u slobodnom prijevodu – pokušavaju postati stadionski rock bend, što i ne čudi s obzirom da su albumom bavili Alan Moulder i Mark Ellis Flood, producenti U2-a. Zvuk je dobio na masivnosti, pjesme su postale sporije i teže, a klavijature su ponekad toliko u prvom planu da sam dobio osjećaj da slušam neki dance klasik iz 80-ih. Dovoljno je poslušati pjesmu Bones gdje klavijature u uvodu imaju zvuk sličan igricama sa Komodorca 64.

Nema aspolutnog hita kao što je to bio Somebody told me, ali najbliže tomu jest prvi singl sa albuma When you were young. Na određenim dijelovima, ova pjesma me podsjetila na Coldplay i X&Y album, barem što se gitarskih solaža i klavijatura/piana u pozadini tiče. Čudno, s obzirom da svi svjetski kritičari bruje ponešto o kopiranja Springsteena, ali dojam je takav. Što se vokala tiče, Brandon Flowers nije idealan pjevač, ponekad se toliko trudi da odlazi toliko van svojih mogućnosti pa se čuje cviljenje u glasu, ali svejedno ima određenu zavodljivu boju glasu koja ipak dopušta da se osjećate ugodno i nesputano kad ga slušate.

Ukratko, Killers su utabanom synth dance rock stazom krenuli dalje, dignuli sve na produkcijsku višu razinu, trude se ostaviti dojam zrelijeg i većeg benda (o.p. nego što zapravo jesu) pa su čak sa lica skinuli i svoj donedavni trademark – šminku. Međutim, u svom tom spoju kiča i glamura, zborskih stadionskih refrena, zaraznih dance melodija i opskurnih tekstova koji zapravo ne govore ništa konkretno, Killers su našli svoje mjesto bez obzira što su do njega došli planski i proračunato, što automatski znači određeno odstupanje od izvornih ideja. Nekome se neće svidjeti, nekome hoće, pa izvol’te, slušajte.


Admir Sinani

Hits 777
The Killers Albumi Kronologija Sawdust » Sawdust

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42