MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie / New Wave
Dodano Subota, 08 Listopad 2011
Žanr Indie
Length 40:49
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država USA
Etiketa Island / Aquarius Records
Tags

Review

 

Jedan od najpoznatijih američkih rock bendova je još jednom pokazao gdje nas mogu povesti novim zvukovima, ovaj put albumom pod nazivom Day & Age. Treći studijski album objavljen je 24. studenoga i već slovi kao jedan od najboljih albuma 2008. godine.
 
The Killers su se lansirali među zvijezde svojim prvim albumom Hot Fuss, svojim drugim albumom Sam"s Town nisu postigli taj isti uspjeh, a niti svojim trećim albumom nisu uspjeli u potpunosti ponoviti tu dobitnu kombinaciju koja je krasila njihov prvijenac. Njihova najprepoznatljiva karakterstika je bila baš taj zvuk koji nas je slušajući album uvjerio da su zapravo britanski bend. 
 
Album otvara pjesma Losing Touch, predstavlja ono što nas očekuje na novom albumu. Osjeća se ta „plesna“ vibracija koja je u potpunom kontrastu s njihovim drugim albumom, ali ipak nešto bliže Hot Fuss. Koliko god se pjesme činile vesele kada se pobliže poslušaju tekstovi do izražaja dolaži nešto teža tematika. No, mora im se čestitati na hrabrosti jer i dalje idu nekim svojim putem, nisu se utaborili u sigurnost koju im je pružio Hot Fuss i koju nisu ponovili otada.
 
Human, druga pjesma na albumu i prvi singl. Kao pretežno cijeli album ovo je izuzetno plesna stvar sa pomalo besmislenim tekstom kakvim se odlikuju The Killers. No, to je uvijek i išlo u njihovu korist jer na neki način odlično pristaju cijelom kontekstu. Baš kao i grad iz kojeg dolaze, Las Vegas, pjesma je puna sjaja i blještavila.
 
Produkcija pod ravnanjem Stuarta Pricea koji je i prije miksao njihove stvari, sada je doživjela novu dance podlogu na cijelom albumu. Spaceman, objavljena kao drugi singl, odlikuje se vrlo pjevljivim refrenom zbog kojega ćete definitivno barem nekoliko puta klimnuti u ritmu. Iako koračaju kroz stil 80-ih, koji je toliko puta pokušan i odrađen, donose i nešto svježije što im daje potencijal za još više dostignuća.
 
Joy Ride, možda najviše od svih pjesama na Day & Age pruža kombinaciju disco i funk melodije. Sljedeća, peta po redu, pjesma A Dustyland Fairytale oslikava modernu bajku prilično melankolično. Definitivno jedan od blistavih trenutaka na ovom albumu.
 
This Is Your Life počinje prilično zanimljivo, sa zvukovima muškog zbora koji su zapravo odradili sami članovi benda. To je zapravo i ono što čini ovu pjesmu drugačijom i svakako dobar način da se zaokupi pozornost slušatelja baš na sredini albuma.
 
I Can"t Stay nam donosi ponovno malu promjenu melodije u odnosu na ostatak albuma, saksofon se ubacuje kao i „tropski“ ritam. Vokal Brandona Flowersa ide također u novom smjeru sa slojevima u refrenu.
 
Neon Tiger i The World We Live In su glavni krivci zašto se album zove Day & Age, kako se ta fraza pojavljuje u tekstovima obje pjesme. Možda se djelomično nastavlja tematika sa prethodnog albuma, no stilski je u kontrastu sa Sam"s Town. Melodija koja mi se čini najsličnijom njihovom prvom albumu tek je bonus pjesma na njihovom izdanju za UK i Australiju, A Crippling Blow.
 
Goodnight, Travel Well s kojom se i zatvara album donosi malo više epske melodije. Simfonija je tu da upotpuni taj cilj, no ipak više se htjelo nego je uspjelo na ovom pjesmi.
 
Nakon Sam"s Town, koji je osim jedne ili dvije blistave pjesme zapravo bio razočarenje, ovaj album ih vraća u formu i među naklonost publike. Mašta radi svašta, a ako ništa drugo njima mašte nikada nije nedostajalo. 
 
Početkom sljedeće godine kreću na svjetsku turneju koja će otprilike trajati tri mjeseca. Što se samih The Killersa tiče, postava je ostala nepromjenjena: Brandon Flowers (vokal, klavijature), Dave Keuning (gitara, prateći vokal), Mark Stoermer (bas, prateći vokal) i Ronnie Vannucci Jr. (bubnjevi).
 
Dijana Druškić
Hits 784
Sawdust « Sawdust The Killers Albumi Kronologija Battle Born » Battle Born

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42