MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Gods Of Violence


Bookmark

Data

Released Siječanj 2017
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Death metal / Speed/Trash Metal
Dodano Ponedjeljak, 01 Svibanj 2017
Žanr Metal
Length 51:43
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2017
Država Europa
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number NB 3903-2
Edition details objavljeno: 27. 1. 2017.; produkcija: Jens Bogren; snimano: Fascination Street Studios, Örebro, Švedska
Tags Nuclear Blast Jens Bogren Kreator

Review

Četiri jahača apokalipse njemačkog thrash metala nezaustavljivo gaze i dalje. Nakon što su u 2016. nove albume izdali Sodom i Destruction, ove godine red je došao na Kreator i Tankard. Od velike četvorke, Kreator je zasigurno bio i ostao najpopularniji predstavnik njemačkog i europskog thrasha još od svoga osnutka daleke 1982., prvo pod imenima Metal Militia, pa Tyrant te potom Tormentor pod kojim su imenom i izdali prve demo snimke. Konačnom promjenom imena u Kreator, grupa započinje svoj dobro dokumentirani put vječne metal slave. Nekoliko prvih albuma grupe spada u antologiju metala i obavezna su lektira svakog novog ljubitelja thrasha i metala općenito. “Endless Pain”, “Pleasure to Kill” i posebice “Coma of Souls” svojom su agresijom i sirovošću parirali bilo čemu što su tada izdavale popularnije američke thrash grupe i fanovi su to prepoznali omogućujući Kreatoru da stekne međunarodnu slavu i postane uzor mnogim mladim grupama.

1990-e su bile godine eksperimentiranja i širenja glazbenog spektra te grupa izdaje niz albuma ponešto lošije primljenih od publike, a konačno albumom “Violent Revolution” iz 2001. grupa ponovno u prvi plan izbacuje svoje thrash korijene i s toga puta ne skreću od tada. Novoizašli “Gods of Violence” četrnaesti je album Kreatora i predstavlja logičan nastavak na prethodni album “Phantom Antichrist” koji je bio vrlo dobro prihvaćen i stoga ne čudi što se novi album ne razlikuje mnogo, već djeluje kao dorađivanje uspješne formule. Ovo se potvrđuje pozitivnom reakcijom fanova i kritike, a “Gods of Violence” debitira na prvom mjestu službene njemačke ljestvice albuma i bilježi dobre pozicije širom svijeta. Izdavačka kuća Nuclear Blast također pokazuje vjeru u konačni proizvod i napravljena su čak četiri glazbena spota za pjesme s albuma.

“Apocalypticon” je kratki jednominutni intro koji svojim vojnim maršom kao da je izašao iz sjene Gustava Holsta i najavljuje klasični thrash napad u “World War Now” koji pokazuje da godine nisu omekšale Kreator već samo ojačale njihovu odlučnost. Pjesma se pokazuje kao uzorak za većinu na albumu i sredinom pjesme prelazi u melodični dio koji će u koncertnom okruženju mnoge navesti da podignu ruke i pjevaju s grupom. “Satan is Real” usprkos svome nazivu zapravo predstavlja kritiku religije, a ne glorificiranje zle sile kao što bi se površno moglo zaključiti. Pjesma je ujedno i mnogo melodičnija od prethodne, a posebice od sljedeće “Totalitarian Terror” koja je po svemu najagresivnija i najbrža stvar na albumu. Slijedi naslovna pjesma koja opet vraća više melodije, a Mille Petrozza i Sami Yli-Sirniö izmjenjuju se u gitarskim solažama kao da žele nadmašiti jedan drugoga u prikazu svoje vještine.

Dvije naredne pjesme “Army of Storms” i “Hail to the Hordes” dodatno pojačavaju osjećaj da je grupa radila ovaj album imajući na umu svoje fanove i sviranje ovih pjesama za njih, jer su prepune trenutaka gdje čovjek jednostavno mora podići ruke i zamahati glavom, pa makar bio u tramvaju ili uredu punom ljudi. “Lion with Eagle Wings” nas vraća u stari Babilon i priziva mistiku starih civilizacija u rijetkom odmaku od tema modernog totalitarizma i rata, dok je “Fallen Brother” introspektivna posveta svim prerano umrlim umjetnicima, a u glazbenom se spotu za pjesmu, osim očekivanih likova poput Lemmyja, Jeffa Hannemana i Chucka Schuldinera, našlo mjesta i za Princea, Davida Bowieja i Leonarda Cohena između ostalih. “Side by Side” je pjesma potpore svima koji se osjećaju potlačenima od društva i dobro je čuti kako Kreator stoji uz vas bez obzira na sve. Za kraj je ostavljena “Death Becomes My Light”, epska pjesma bliža estetici heavy metala 80-ih nego thrashu koja se svojom temom dotiče bliskog susreta sa smrću.

Produkciju albuma odradio je Jens Bogren, jedan od najzaposlenijih producenata u metalu trenutačno, i ona je prikladno moderna i ispolirana. Thrash metal puristi možda će naći prigovora novopronađenoj melodičnosti Kreatora koji naravno više nije ista grupa s početka karijere, dok ćemo mi ostali biti zahvalni bogovima nasilja što i dalje podržavaju Kreator i njihovo postojanje na planeti.

Boris Čičovački

Hits 2144

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima