MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 1972
Format Albumi
Vrsta / Rock / Pop rock / Progressive Rock
Dodano Četvrtak, 07 Kolovoz 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 1972
Država Srbija
Etiketa PGP RTB
Catalog Number LPV 5222
Edition details Producent: Mića Marković
Tags Korni grupa Kornelije Kovač

Review

Nedavno gledanje TV emisije o hrvatskom rocku 70-tih godina ponukalo me da malko pročeprkam po svojoj, još uvijek dobro očuvanoj, zbirci vinila. Pronašao sam tako prvi album grupe koja je svojom glazbenom „filozofijom“ dobrano odudarala od prave poplave, glazbenog tsunamija koji se titanskom snagom obrušio na cjelokupna osjetila tadašnje mladosti, donijevši osude, ali i brojne, za ono vrijeme vizionarske, pohvale i priznanja ondašnjih političkih struktura.

Grupa sasvim neinventivnog imena oformljena je 1968. na inicijativu njezinog osnivača, Kornelija Kovača, bivšeg klavijaturista statusnih Indexa. Pod debelim utjecajem grupa poput Yes i ELP, Kornelije je kao glavni kompozitor pod velikim utjecajem klasične glazbe stvorio svoj prepoznatljiv glazbeni izričaj - svojevrsni hibrid prog/fusion jazz/rock/popa. Kroz njegov bend prodefilirala su neka od imena koja su trajno ostala zapisana u povijesti rock glazbe s prostora bivše države.

Upitan jednom zašto tako često mijenja glavne vokale, Kornelije je mrtav hladan odgovorio kako su mu glasovne mogućnosti svakog od njih odgovarale upravo u određenom periodu finaliziranja njegovih glazbenih ideja.

A imena koja su glasovno oblikovala te ideje bila su: Dalibor Brun, Zlatko Pejaković, Dado Topić, Zdravko Čolić. Druga strana medalje kaže kako je upravo Kovač od navedenih imena stvorio prave pjevače.

Prvi album (također neinvetivnog naziva) izišao im je 1972. godine i to je bio, zamislite, tek četvrti rock album uopće objavljen u bivšoj državi. Prije njih albume su uspjeli objaviti Grupa 220 i Time.

Nakon odlaska Dade Topića u grupu Time, vokalne dionice pripale su Zlatku Pejakoviću, čiji je vokal značajno zaokružio ponuđenu nam glazbenu sliku ovog albuma, koju su autoritativno odsvirali Josip Boček na gitari, Bojan Hreljec na basu i Vladimir Furduj na bubnjevima. Zašto kažem autoritativno? Iz jednostavnog razloga što su Bočekova sola ravnopravno mogla stati uz bok tadašnjih svjetskih gitarskih velikana, dok su Pejakovićev falset mnogi uspoređivali s legendarnim Gillanovim.

A na Kovačeva sola na električnom klaviru, orguljama, vibrafonu i klavsenu ne treba trošiti suvišne riječi, glazbeni konzumenti ih i danas mogu slušati s guštom, a svi klavijaturisti s obveznom dodatnom pažnjom.

Ustaljeni obrazac broja kompozicija tadašnje prog scene poštivan je i ovdje, album sadrži svega pet podužih kompozicija koje omogućuju nesputano iskazivanje glazbenih ideja, a ujedno i predstavljanje sviračkih sposobnosti.

Slobodno se može tvrditi kako se ovim albumom ondašnja Yu scena mogla ravnopravno nositi sa svjetskom scenom istog zajedničkog nazivnika, kako po kvaliteti materijala i glazbenog umijeća.

„Gledajući“ ga istim očima nakon 42 godine od objave normalno je da se kod slušatelja (pa tako i kod mene) javljaju određene sumnje, što zbog vremenskog odmaka, što zbog velikog broja imena koji su tu vremensku barijeru ispunile nekim novim, drukčijim zvukovima, pa ipak jedino pametno što mi pada na pamet jest činjenica kako je sa 18 godina i sam đavo izgledao zanosno.

Ono što epoha posjeduje, to su objavile i izgradile stotine talenata, a Korni grupa je zasigurno bila jedan od značajnih talenata svoje epohe. Uz nastajanje talenata postoji legenda kako su svi oni u nekoj fazi svojih života prošli kroz zvjezdanu prašinu koja im je iste podarila, ali uz jedan uvjet: opadanjem kvalitete radova, opada i talent koji se ponekad i sasvim izgubi. Upravo se to dogodilo Kovaču, svoj je talent gotovo izgubio zbog apsolutno stupidnih pjesmuljaka kao što su bili Trla baba Lan, Cigu Ligu, Pokloni mi svoj foto, Gospa Mica gazdarica….Spas u zadnji čas osigurala mu je jedna od besmrtnih kompozicija svih vremena s ovih prostora - epska Jedna žena, kao i niz hitova koje je napisao za neuništivog Zdravka Čolića: Podlugovi, Ti si mi u krvi, Ove noći jedna žena, Pjevam danju, pjevam noću…

Svaki pravi glazbenik zna da je njegova uloga biti glas svog vremena, ujedno i otpor tom vremenu, te na kraju i njegov prognanik.

Za Kornelije Kovača možemo kazati kako je u svojoj bogatoj karijeri sublimirao sve navedene faze.

Đorđe Škarica

Hits 547

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42