MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Israel

Bookmark

Data

Released Rujan 2011
Format Albumi
Vrsta Jazz / Etno / World
Dodano Utorak, 25 Listopad 2011
Žanr World
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2011
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records / Maraton
Edition details Digipack izdanje s kutijom šibica
Tags

Review

Da glazba ne poznaje granice fraza je koju neprestano susrećemo. Pa ipak, na primjeru novog albuma našeg cijenjenog skladatelja Brune Krajcara ta izjava dobiva još jedan novi smisao. Poznato je kako se ovaj osebujan glazbenik već godinama bavi proučavanjem istarske narodne baštine, motiviran idejom da istarsku glazbu učini prepoznatljivim proizvodom. Sudeći prema brojnim nagradama i priznanjima koje je u svom dosadašnjem radu zabilježio, čini se da je na dobrom putu do tog postignuća.

Njegov novi album pod nazivom Istrael najkraće rečeno spoj je world music elemenata, modernog jazza i prepoznatljivih istarskih narodnih melodija. No da ne bi bilo zabune, ovdje je posrijedi mnogo više od pukog stapanja novog i tradicionalnog. Prepoznatljivi istarski glazbeni motivi preneseni u nove i eksperimentalne forme stvorili su originalnu cjelinu različitih glazbenih sadržaja. Važno je pri tom istaknuti da Krajcar elemente i strukturu istarske narodne glazbe unosi u modernu kompoziciju protkanu jazzom, bosa-novom, funkom i melodičnim popom bez da narušava autentičnost izvorne glazbe. Krajcaru je uz glazbu jednako važna i riječ kao vjerni  izraz duha podneblja. Vidljivo je to u pjesmi Dragi kamen nastaloj na stihove Mate Balote, jednog od najznačajnijih književnika na čakavskom, dok je u pjesmi Ča još čekaš brode uglazbio stihove istarskog pjesnika Daniela Načinovića.

Primjer istarske narodne pjesme pretočene u neodoljivo melodičnu pop formu imamo u najavnom  singlu Blizu Žminja grada koju Krajcar izvodi zajedno s Gabrijelom iz grupe Nola. Nije Krajcar zaboravio ni u svijetu jedinstvenu istarsku ljestvicu koju je s elementima elektronike spojio u plesni instrumental dok je  u pjesmi Va Labine by night (feat. Bobby Solo) funky-jazz ritmom začinio zabavnu hrvatsko-talijansku suradnju.

Bruno Krajcar se albumom Istrael pokazao kao inovator koji svoje nadahnuće nalazi na nepresušnim izvorima istarske tradicije. To znači da od ovog svestranog glazbenika u budućnosti možemo još mnogo toga očekivati. Stoga, kao što riječi pjesme Pola per sempre kažu, "forza, maestro, avanti con brio!".

Želi Kundich

Hits 852
Bruno Krajcar Albumi Kronologija Pozitiva » Pozitiva

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42