MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Krankšvester


Bookmark

Data

Released Veljača 2010
Format Albumi
Vrsta Hip-hop
Dodano Subota, 15 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2010
Država Croatia
Etiketa Not On Label (Krankšvester Self-released)
Catalog Number none
Edition details Produkcija: -; Datum objave: 14.2.2010.; Snimano: 2009.
Tags

Review

Vulgarno i besplatno su prva dva pojma koja će ti pasti na pamet. Sljedeći set pojmova su: tužno i istinito. Sett i 3ki Stil, vlasnici dva legalno izdana albuma na Aquarius Records koji su se prodali u valjda 500 primjeraka kombinirano, shvatili su igru: daj besplatno, (probaj i) diži lovu na nastupima.
Totalno radikalna metoda je i totalno eksperimentalna za Republiku. A na ploči gostuje i Tupac Amaru Shakur1 osobno.

Ovo je konceptualni album, a koncept je jebanje i kako staviti nešto svoje u nešto tuđe. A može i u dupe. Kako nije sve u pički i rupi ispod nje, Krankšvester koketiraju i sa narkoticima; težim i lakšim. S rakijom ne koketiraju. Do pičke u Hrvatskoj i svijetu dolaziš na dva načina: karizmom ili novcem i kroz sat i deset minuta 3ki i Sett komentiraju tu drevnu robnu razmjenu; pičku za novac ili pičku za bundu. Svejedno. Ova amaterska sociologija je dosta zabavna i to je – za slušatelja – najvažnije jer situacija u državi je kakva je i dizanje revolucije u 16 slogova ne pali previše. To, recimo, zna St!llness. Pale lake i brzo probavljive teme jer smo takvo društvo. Tko je kriv za to? Mediji? Internet? 24Sata? Branitelji? Nije niti bitno jer ništa na brzinu se neće promijenit sve dok se većim postignućem smatra kupiti auto na kredit nego diplomirati.

Repanje o snošaju takoder nije ništa novo, pola Snoop Doggove diskografije je na tu temu. Svježe, za hrvatsku scenu, je kreiranje aliasa pod kojim onda izdaješ pizdarije kakve želiš; Mike Patton2, Dan The Automator i Kool Keith rade to stalno. Krankšvester, za razliku od ozbiljnog, društveno angažiranog, autoironicnog i ciničnog emo Setta samostalno te sličnog 3kija, tu su bez kočnica. Repaju o felgama, slinavom pušenju, guzicama, kurvama i pecanju iz čamca. Repaju i o Motovun film festivalu i zbog čega se tamo ide. Uostalom, kao i na svaki open – air. Zbog pičke. Ne zbog filmova i rasprave o kadrovima.

Album ima četiri zdrava singla: Krankšvester, Vrum – vrum (za kromirane seljačine, valjda ce im biti oke), Pecamo te ribe i Krankaveli sa Tupacom. Javio se s One strane da hoće biti na ploči, a ta molba se ne odbija. Stvari koje su višak i dobre za jednokratno slušanje, ali bez nekog hooka da ih se konzumira više puta su Znam tko te jebe, iritantna Majko, zovi dilera i Moja micika (omiljena bubika) koja je gej. A kao takva je i zamišljena. Pošto album nisam platio – nemam se što žaliti. Šteta što nema PDF artworka kao na Vodiču kroz život za bezbrižne.

Ploču završava gabba himna od jedne linije teksta s kojom trebaju završavati emitiranje na nacionalnoj i obje relevantne komercijalne televizije: Ako želiš keš mani, strpaj ga u dupe hani!

Dakle, Krankšvester vam jebu žene u guzice i šmrcu koku sa trtice. Ne trebaju više nikada ništa izdati i maskirani nastupati jednom godišnje. To je to – metoda Živog Blata i zagarantirani kultni status!

PS.
Ovaj pankerski DIY album nadi kako pluta na Rapidshare ili slicnom file servisu zajedno s naslovnicom i tekstovima gdje se nejmdropaju i Chewbacca sa planeta Kashyyyk ili Wookie planeta C i Yoda, ciji maticni planet Lucas drži u tajnosti, što je vrlo nerdcore.

Antonio Hadrović

Hits 996

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42