MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2008
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Četvrtak, 06 Listopad 2011
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2008
Država USA
Etiketa Capitol Jaz/EMI / Dallas Records
Catalog Number 234163
Tags

Review

Nakon 18 godina vrlo uspješne karijere saksofonist Dave Koz je 2008. izdao svoj prvi Greatest Hits album. Tajna Kozovog kontinuiranog uspjeha leži u tome što je prepoznao veliki potencijal u publici koja se koleba između jazza, i "adult" popa, onoj vrsti publike koja jazz može probaviti samo u "light" izdanju, a koja na pop ipak gleda s visoka, pa traži nešto u sredini.

To nešto u sredini je komercijalno vrlo isplativi žanr i u tom je glazbenom međuzemlju zavidan uspjeh postiglo nekoliko instrumentalista, uglavnom saksofonista, kao što su Kenny G, Kirk Whalum, Tom Scott, i naravno Dave Koz. Ono što im je zajedničko je slab interes za kreativnu i istraživačku stranu jazza, pa čak i za improvizaciju, te sklonost milozvučnom i pretežno formulaičnom muziciranju.

Dojam o u potpunosti počiva na glazbenom afinitetu tj. osobnom ukusu. O smooth jazzu, odnosno crossover jazzu ili kako ga već nazovemo može se imati ovakvo ili onakvo mišljenje, no ova kompilacija u potpunosti ispunjava sva očekivanja fanova Dave Koza, a kojih, sluteći prema broju prodanih albuma, nije malo. Dave Koz ne pretendira na titulu velikog inovatora, već snima za svoju publiku, i to radi vrlo dobro. Ova je kompilacija sastavljen od pjesama s 5 njegovih studijskih albuma (pri čemu je izostavljen njegov predzadnji, vrlo uspješan, album At the Movies iz 2007.), s tim da je neke od pjesama Koz nanovo snimio baš za ovu kompilaciju, u još izglancanijim verzijama.

Uključene su i neke od njegovih kolaboracija s glazbenicima sličnih srednjestrujaških i crossover afiniteta, kao što su Luther Vandross (Can"t Let You Go), Brian McKnight (Love Changes Everything), gitarist Jeff Golub (Bada Bing) i trubač Chris Botti (Love Is on the Way). Radi se o produkcijski ispoliranim snimkama, dotjeranih aranžmana bogatog zvuka, no ljubiteljima punokrvnog jazza zasigurno će nedostajati ekspresivnost i improvizacija.

Inače je Koz i kompozitor, te su sve pjesme na kompilaciji njegovi originali, redom melodične kompozicije standardne pop forme. Kozova svirka je promišljena i tehnički vješta, te bi Kozu, da mu se hoće, vjerojatno krenula od ruke i neka stilistički drukčija glazba, jer je njegov glazbeni talent neupitan. Također, njegov zvuk na saksofonu je relativno upečatljiv, naročito kad se uzme u obzir poplava saksofonista u jazzu i šire, a možda je baš ta prepoznatljiva boja zvuka ono što ga je izdvojilo od drugih smooth jazz saksofonista i donijelo mu široku bazu fanova.

No, kao što se kavoljupci iščuđavaju nad onima koji piju kavu bez kofeina, tako zagriženi ljubitelji jazza nemaju mnogo razumijevanja za "jazz" lišen svoje esencije, a to je improvizacija i nesputana kreativnost. Tako da je Greatest Hits prvenstveno za preporuku onima koji vole jazz u bezkofeinskoj verziji i ušminkanoj ambalaži.

 

Mirna Marić

Hits 575

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42