MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2009
Format Albumi
Vrsta Pop
Dodano Nedjelja, 15 Svi 2011
Žanr Pop
Length 1:32:28
Broj diskova 2
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Epic / Menart
Tags

Review

Svima je jasno da je posmrtni Michael Jackson greatest hits album bio neizbježan.
 
Iako se This Is It ne deklarira kao kompilacija Jacksonovih najvećih hitova, već kao popratni album uz istoimeni dokumentarni film, mnogi će cinici ustvrditi kako je ovo nezaobilazan korak u brzinskom cijeđenju Jacksonovog naslijeđa. Otvorena su vrata neutaživoj gladi svim vampirima koji vrebaju ovakve prilike.
 
This Is It se nakon filma o Jacksonovim pripremama za zakazanih 50 koncerata pojavljuje u formatu dvostrukog albuma. Ideja je jednostavna: napravi album od najvećih hitova iz opusa Michaela Jacksona i poredaj ih tako da kronološki odgovaraju pojavljivanju u filmu, dodaj na to jednu novu neobjavljenu pjesmu i njenu orkestralnu verziju, a za one tvrdokorne obožavatelje koji neće nasjesti na kupovanje albuma koji nudi samo jednu novu stvar, dodaj još jedan disk sa četiri dosad neobjavljene demo snimke i pusti sve to u prodaju simultano sa prikazivanjem filma i –voila- svi sretni, zadovoljni i punih džepova.
 
Ako se stave na stranu motivacija i razlozi postojanja ovog albuma ili se priča sagleda sa mnogo naivnijeg i pozitivnijeg kuta – radi se o hommageu prerano umrlom Michael Jacksonu i svojevrsnom slavljenju njegove karijere i pjesama koje su zauvijek zabilježile nebeski svod pop svijeta.
 
Uz neizostavne Billie Jean, Thriller, Beat it, Black&White tu su se našle i bezvremneski lijepa Human Nature i ne toliko očita Shake Your Body (Down To The Ground). Jacksonovi ljudi mora da su se dobro namučili kada su, kroz arhivu njegovih pjesama, krenuli u potragu za jednom koja sadrži stihove This Is It. Naravno, nešto novo, eksluzivno je uvijek dobar mamac za stvaranje hypea. Odabir je tako pao na nesuđenu kolaboraciju između Jacksona i Paula Anke iz 1983. pod (tadašnjim nazivom) I Never Heard i dodatnim objašnjenjem The song was picked because the lyrics were appropriate because of the name Michael gave his tour. Pjesmu su dodatno obradila i Jacksonova braća svojim vokalima, a orkestralna verzija pjesme i posljednja stvar na prvom disku ne donosi velike preinake osim dodatnog orkestralnog uvoda i aranžmana koji podsjeća na slavne dane Beatlesa.
 
Drugi CD je hvaljen kao pravo blago ovog albuma, prilika da se doživi Jacksona u njegovom suštinskom i nagom stvaralačkom geniju. Demo snimke pjesama She's Out Of My Life, Wanna Be Startin Something i Beat It neopterećene su studijskom produkcijom, donose samo Jacksonov vokal popraćen gitarom ili pak se pokazuju kao nedorađene skice pjesama koje su pune šarma i energije. U slučaju Beat It imamo priliku čuti snimku vokala i harmonija. Neprocjenjiv pogled u stvaralački proces pjesme koja već dugo nosi etiketu pop legende. Posljednja stvar sa drugog diska nudi najintimnijih 3:15 minute provedenih sa Michaelom koji svojim nježnim i šaputavim glasom recitira stihove pjesme Planet Earth. Kako bi drugačije sve završilo nego riječima: Planet Earth, gentle and blue With all my heart, I love you.
 
Ovo sigurno nije posljednja etapa u prodaji imena Michael Jackson. Čeka nas još mnogo limitiranih, deluxe, super special i super super iznimno special limitiranih reizdanja starih albuma, kompilacija, knjiga, artikala, nikada do sada objavljenih pjesama, snimaka itd. sa Michael Jacksonovim likom i djelom kao glavnim protagonistom te bjesmučne marketinške ludnice.
 
Michaela više nema. Njegova postsmrtna karijera u rukama je dubioznih likova. Ono što fanovi na sve to imaju za reći jest With all our hearts, we love you.
 
Lidia Horvat
Hits 1506
Thriller (25th Anniversary Edition) « Thriller (25th Anniversary Edition) Michael Jackson Albumi Kronologija Michael » Michael

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma