MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Dangerous Waters


Bookmark

Data

Released Listopad 2019
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Folk-rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Nedjelja, 20 Listopad 2019
Žanr Rock
Length 58:08
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2019
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6087952
Edition details objavljeno: 11.10.2019.; producent: J.R. August;
Tags Croatia Records J.R. August

Review

"Dangerous Waters" prvi je album Nikole Vranića, umjetničkim imenom JR August, kojeg smo, moram priznati, jedva dočekali, a s obzirom koliki se talent krije u ovom mladiću, to uopće ne treba čuditi. Pa što nam je "Dangerous Waters" zaista donio?

Album otvara "Fisherking (The Meeting)", gdje "meeting" u naslovu označava susret s Bogom. Započinje zvucima kiše, na koju se nastavljaju izražene klavirske dionice koje će nas pratiti čitav album kao jedno od najjačih oruđa u radu JR Augusta. Jedina pjesma u kojoj je vokal konstantno visok (na refrenu podsjeća na rani Coldplay) odličan je uvod u nastavak.

Naslovna "Dangerous Waters" donosi nam življe dionice i u startu dublji vokal dok se isti na refrenu ponovno diže nebalansirano visoko u odnosu na ostatak, te se ponegdje osjeti fillanje tekstom ("'cause I'm livin', livin', livin', livin', livin'....") kako bi se popunila praznina no to nije nešto što bi previše zamjerili za album prvijenac.

Kao najjači adut albuma definitivno bih izdvojio "Crucify me", koja uskoro dobija i svoj videospot u režiji Filipa Gržinčića. Ovdje vidimo JR Augusta u najboljem izdanju, uz divan klavir i vokalno izbalansiran te uz vrhunsku produkciju uopće ne zvuči kao nešto što bi izašlo iz hrvatskog glazbenog dvorišta, dok bi neupućeni slušatelj JR-a ovdje vrlo lako zamijenio za Hoziera.

"Let's Get Together" je onaj dio albuma koji zrači pozitivom uz jednostavni "na na na" pripjev no ovjde mu to ne mogu zamjeriti jer uz ovakvu laku pjesmu koja odiše proljećem, savršeno pristaje.

"River Runs Through" je još jedno odlično izdanje ovog mladog kantautora. Klavir podjeća na 50-e godine prošlog stoljeća, bez trunke dosade i monotonije te lako možete zamisliti Franka Sinatru uz ovu glazbenu pratnju.

Pjesma koja zatvara "Dangerous Waters", "When I Wake Up" tekstualno je jedna od, ako ne i najjača na albumu. Bas dionice potiču slušatelja na osjećaj pomalo kaotične atmosfere u kojoj se JR August ovdje nalazi ("I want to capture this moment of pain and fear and sorrow") te je zaista sjajan način da se zatvori jedan od definitivno najboljih domaćih albuma 2019.

Zaključno, ovo je jedan divno napisan, produciran i snimljen album s puno emocija i talenta koji vas, ako volite poigravanje s klavirom, ne toliko radio-friendly tekstove i šetnju emocijama od veselja do kaosa, neće ostaviti ravnodušnima.

Dražen Plukavec

Hits 1381
J.R. August Albumi Kronologija Live at Hrvatski glazbeni zavod » Live at Hrvatski glazbeni zavod

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma