MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Dave Grohl – biografija

Bookmark

Data

Released Travanj 2016
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Petak, 07 Lipanj 2019
Žanr Biografija
Edition date Travanj 2019
Država Hrvatska
Etiketa Rockmark
Edition details Broj stranica: 256 / Meki uvez
Tags Dave Grohl Foo Fighters Nirvana

Review

Poznati britanski biograf Martin James stoji iza konačne biografije Davea Grohla, najljubaznijeg čovjeka rocka i vjerojatno najradišnijeg glazbenika na svijetu. Ako vam se imalo sviđa glazba Nirvane ili Foo Fightersa, ono što ćete pročitati u ovoj biografiji već će vam donekle biti poznato. James predstavlja život i karijeru utjecajnog rock glazbenika, usredotočujući se na njegov rad upravo s ovim bendovima. Prolazi cijelu diskografiju Foo Fightersa (zaključno s albumom Sonic Highways), priču o Niravni i mučenju kroz koje je Grohl prolazio nakon Cobainovog samoubojstva, a svemu tome pozadina je nastanak glazbene scene u Seattleu i Washingtonu. Neizostavna su stavka Grohlovi izleti u Queens of the Stone Age i nastanak supergrupe Them Crooked Vultures, a poprilično se govori i o nesigurnostima i skupljanju hrabrosti za objavu njegovih prvih solo pjesama. Grohl se prije svega prikazuje kao osoba koja glazbi prvenstveno pristupa iz pozicije fana, a ne neke superzvijezde. Tako se Grohl ni dan-danas ne doživljava. James je napravio poprilično učinkovit posao i probrao je iz mnogih intervjua ključne informacije koje bi mogle zanimati zaljubljenike u Grohlovu glazbu, ali kako je velik dio materijala upravo iz druge ruke, ne mogu se oteti dojmu da je ova knjiga napravljena po copy-paste principu. Obiluje pedantnim analizama zvuka svakog Foo Fighters albuma i dojmovima koje su oni ostavili na javnost, ali zbog izostanka emocionalnosti koju nosi Grohl kao pravi osobenjak, na kraju djeluje pomalo suhoparno. Većinu toga što je Martin James napisao već je poznato pravim obožavateljima koji su pogledali dokumentarni film ''Back and Forth'' i glazbeni serijal ''Sound City'', stoga je dobra stvar što se sve to sada može pronaći na jednom mjestu.

"Pogrešno bi bilo pretpostaviti da iza želje da ne ostane u sjeni stoji Grohlov ego. Zapravo, potreba da se brine o stvarima, da organizira i kontinuirano gura prema naprijed ključna je stavka njegovog bića. Zaštitni znak hiperaktivca koji nije u stanju sjediti na miru ni jednu minutu."

Odmaknuvši se od Nirvanina nasljeđa gdje je najviše percipiran kao onaj frajer koji svira bubnjeve, Grohl je u svom novom bendu odučio uzeti gitaru i stati iza mikrofona te okrenuti jednu potpuno novu stranicu. Jedan od najpriznatijih glazbenika današnjice izgradio je mainstream karijeru krenuvši iz američkog undergrounda. Kroz biografiju se naglašava činjenica da je Dave Grohl pravi obiteljski čovjek, bilo da se referira na suprugu i kćeri ili bend, i upravo mu je takav odnos prema glazbi i ljudima osigurao stalan uspjeh u svemu što je radio. Svako poglavlje započinje vicevima o bubnjarima i to je pun pogodak, ali reći da je Grohl samo još jedan bubnjar, e to bi možda bio najokrutniji vic o bubnjarima koji postoji. Biografija Dave Grohla je pristojna knjiga i koristan alat za istraživanje pozadine iz koje je Grohl crpio inspiraciju za svoja djela. Ovo je dokumentirana povijest za sve obožavatelje i one koji će to tek postati, ali ne bi me čudilo da nas jednom, s obzirom na Grohlovu svestranost, dočeka vijest da nam stiže i njegova autobiografija. Možda će tada Grohlova angažiranost biti puno veća, a ova će nam se knjiga tada činiti samo kao neosporna mjera opreza.

Ivana Lulić

Hits 927

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma