MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Electronica 2: The Heart of Noise


Bookmark

Data

Released Svi 2016
Format Albumi
Vrsta Electro / Synthpop / Techno / Club/Dance / Experimental Electronic
Dodano Srijeda, 06 Srpanj 2016
Žanr Electronic
Length 1:14:14
Broj diskova 1
Edition date Svi 2016
Država Europa
Etiketa Aero Productions / Columbia / Sony Music
Catalog Number 88875196672
Edition details objavljeno: 6.5.2016.; produkcija: Jean Michel Jarre; snimano: 2011. - 2016.
Tags Columbia Sony Music Jean Michel Jarre Aero Productions

Review

Prema vlastitom priznanju, Electornica je njegov najambiciozniji projekt ikada. I doista, na dva albuma, Jarre je okupio trideset glazbenika koji su na neki način povezani s klavijaturama ili elektronskom glazbom.

Nakon što je u jesen 2015. godine izašla Electornica 1, pod nazivom The Time Machine, koja je bila i vrlo hvaljena među kritičarima i dobro prihvaćena od publike, mnogi su s užitkom čekali nastavak ove priče. Sve nekako u stilu velikih filmskih naslova holivudske produkcije. I traileri za svaki od nastavaka ovih albuma su podjednako u tom stilu.

Jarre ponovo okuplja veliki broj glazbenika iz različitih zemalja i različitih generacija. I ponovo se svaka pjesma može promatrati samostalno, i svaki od umjetnika može na svom koncertu ili setu izvoditi svoju pjesmu bez mijenjanja njezine strukture. Isto vrijedi i za JMJ. To naravno povlači za sobom nedostatak albuma zbog manjka njegove kohezije i fokusa, odnosno previše nekih centrifugalnih silnica, no to nije ono zbog čega bi ovo djelo eventualno mogli odbaciti. Album nedvojbeno i dalje impresionira, a uz dobar sustav zvučnika, u njemu se da jako uživati. I ne samo to, zanimljivo je istraživati skladbe nasumičnim redoslijedom, slušati pjesme u vožnji ili plesati na njih na podiju.

Upravo je plesna dimenzije ono na što ovaj nastavak stavlja jači naglasak. Najviše na techno i srodne žanrove. I da je objavljen krajem devedesetih, ovo bi vjerojatno bio rado slušan album. Možda eventualno u nekoj retro rave kulturi gdje bi i Jarreov podbačaj „Teo & Tea“ našao svoje mjesto. Vjerojatno mu takav izričaj u zadnje vrijeme više odgovara. Možda su i zato na ovom nastavku 3-4 njegove solo skladbe s izrazito agresivnim beatom. Sve kako bi bile uz bok Jeff Millsu, the Orbu ili mlađim izvođačima kao što su Rone i Siriusmo.

Dojam nabrijane atmosfere uz stroboskop pojačavaju Primal Scream, Sebastien Tellier, Peaches, pa čak i Cindy Lauper koja zvuči kao da iz vas želi izmusti posljednji atom snage nakon koje slijedi kolabiranje uz nužnu detoksikaciju. Zbog takve napadne glazbe, kada je teško zadržati koncentraciju, album pred kraj bude malo zamoran, no ovo je, kako kaže Jarre; „album za digitalnu generaciju“. Upravo digitalna generacija koja olako shvaća privatnost suprotstavljena je poticajnim frazama Edwarda Snowdena na pjesmi "Exit", koje poentiraju puno više od Jarreovog furioznog klimaksa.

Najuspjelije suradnje na albumu su možda Yello ili Pet Shop Boys. Lako bi bilo zamisliti kada bi Pet Shop Boys snažnije isprepleli spone s JMJ i dopustili mu da im producira cijeli album. Možda bi to ipak bilo slušljivije od njihove recentne suradnje sa Stuartom Priceom. Međutim, od izvođača iz prežvakanog synth popa osamdesetih, Gary Numan nikako da nađe pravu formu. Tako da ni suradnja s Jarreom ne otvara neke nove horizonte.

Sve u svemu, album se može ocijeniti uspjelim, iako zamjetno zaostaje za prethodnikom. To nikako ne znači da ovo monumentalno djelo u oba svoja nastavka ne pruža više nego dovoljno izazova za nekog s toliko godina karijere kao JMJ. Predstavlja izazov i za slušatelja. I pozitivan odgovor na izlazu iz srca elektronske buke.

Toni Plićanić

Hits 1691
Electronica 1: The Time Machine « Electronica 1: The Time Machine Jean-Michel Jarre Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma