MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 1977
Format Albumi
Vrsta / Punk / Punk/New Wave
Dodano Petak, 05 Lipanj 2015
Žanr Rock
Length 32:02
Broj diskova 1
Edition date Svi 1977
Država UK
Etiketa Polydor
Catalog Number 2383 447
Edition details objavljeno: 20.5.1977.; produkcija: Vic Smith i Chris Parry; snimano: ožujak 1977., Stratford Place, London, W1
Tags Polydor The Jam Vic Smith Chris Parry

Review

U godini koja je označila vrhunac punka, na londonskoj se sceni među grubim, ‘poderanim’ i često netalentiranim bendovima pojavio The Jam, bend trojice školskih prijatelja iz Wokinga, grada u okolici Londona. ‘Bijesni mladi ljudi’, kako su ubrzo prozvani, ‘razvaljivali’ su već nekoliko godina na pogon bogatog naslijeđa britanske mod i pub rock scene 60-ih i ranih 70-ih. Gitarist, vokal i glavni autor pjesama bio je Paul Weller, na basu Bruce Foxton, a za bubnjevima Rick Buckler.

Iako su tri godine stariji Foxton i Buckler bili već tada vrlo vješti i talentirani glazbenici, u The Jam se sve vrtilo oko tinejdžera Paula Wellera: njegovog originalnog i ponekad grubog vokala, režećeg Rickenbackera s kojim je htio postati novi Pete Townshend ili Wilko Johnson, tekstova u kojima se mogao pronaći svaki samosvjesni tinejdžer tog vremena te elegantne odjeće kojom se uvelike izdvajao od ostatka punk scene.

‘In the City’ je u svojih dvanaest pjesama, od kojih osam traju manje od 3 minute, za svoju scenu uzeo ulicu: naročito se to prepoznaje u naslovnom hitu, jednu od klasika punk rocka, zatim u uvodnoj ‘Art School’ te poletnoj ‘Sounds From the Street’. Našlo se mjesta i za dostojan naklon The Who (‘Away From the Numbers’) te Dr. Feelgood (‘Takin’ My Love’), kao i za dvije obrade; one Larryja Williamsa (‘Slow Down’) te temu iz TV serije ‘Batman’, kojom su valjda htjeli pokazati da nisu baš toliko ‘ozbiljni’ i ‘ljuti’.

Debitantski album benda, koji će u nekoliko godina svog vijeka doseći neslućenu popularnost u domovini, ne treba se nadugačko opisivati, već slušati i slušati te u njemu uživati na najglasnije – naročito ako su vam Sex Pistolsi i The Damned previše punk, a The Clash i Buzzcocks pak premekani. ‘In the City’ je uistinu mali dragulj britanske ’77.

Filip Katić

Hits 1853
The Jam Albumi Kronologija This Is The Modern World » This Is The Modern World

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma