MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2019
Format Kompilacije
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter / Alternative Pop/Rock
Dodano Utorak, 30 Srpanj 2019
Žanr Pop-Rock
Length 3:11:55
Broj diskova 3
Edition date Svibanj 2019
Država SAD
Etiketa PIAS Recordings
Tags Joan As Police Woman

Review

Otkako se sredinom prvog ovomilenijskog desetljeća, inspirirana ulogom Angie Dickinson u TV-seriji "Police Woman", proglasila "policajkom", američka glazbenica Joan Wasser, odnosno, Joan as Police Woman, kako glasi njezino scensko, bendovsko ime, nanizala je nekoliko albuma kojima je posvjedočila jedno vrlo specifično baratanje formama pop glazbe. "Real Life", "To Survive", "The Deep Field", "The Classic" i lanjski "Damned Devotion" predstavili su, naime, autoricu i izvođačicu sposobnu koristiti zadane forme da bi iste preoblikovala po svojim afinitetima, ne prestajući stvarati pop koji to nije, odnosno, glazbu dovoljno sofisticiranu da zadovolji sladokusce, ali i dovoljno pitku da prođe i kod šireg auditorija.

Pet albuma, dakle, uz jedan snimljen kao suradnja s njujorškim kantautorom, multiinstrumentalistom i producentom Benjaminom Lazarom Davisom ("Let It Be Me" iz 2016.), te još nekoliko off-projekata, postali su ove godine povod za prvu iscrpnu inventuru stvaralaštva ove zanimljive kantautorice. "Joanthology" nam tako na dva diska donosi tridesetak pjesama odabranih iz svih ladica Joanine diskografije, počevši od nastupnog singla "My Gurl", preko svih studijskih albuma (uključujući i zbirku obrada "Cover" iz 2009., koja se u ograničenoj nakladi prodavala na koncertima) do dvaju novih snimki (singl "What a World" i obrada Princeove "Kiss"), a kao slatki, izdašni bonus donosi i treći disk, "Live at the BBC". Već samom kvantitetom i obuhvatom vrlo ambiciozan i zanimljiv kompilacijski posao.

Kako su odabrane pjesme (a u samom odabiru teško je naći pravu zamjerku) poredane kronološki, preslušavanje "Joanthology" može poslužiti kao iscrpan prolog upoznavanju s jednim intrigantnim autorskim rukopisom. Od centrifugalnog nastupnog singla "My Gurl", u kojem već vrlo suvereno miješa mekoću popa s oštrinom (alternativnog) rocka, pritom ne robujući klišejima, Joan as Police Woman razotkriva svu raskoš svoga talenta na čak šest pjesama skinutih za ovu prigodu s prvijenca "Real Life". Bio je to album koji je predstavio novo ime, a staru dušu, odnosno, nastupna zbirka koja je u svojim porama sabrala sve što je Joan naučila tijekom svojih prvih glazbeničkih godina dok je svirala violinu i/ili pjevala u sastavima poput The Dambuilders, Those Bastard Sould, Black Beetle i Antony and the Johnsons. Lomne melodijske konstrukcije i ispovjedna naracija afirmirale su se kao odlike "policijskog" potpisa na pjesmama poput "Eternal Flame", "Christobel" ili "I Defy", što u slučaju ove opsežne retrospektive služi kao uvlačenje u jedan uistinu poseban glazbeni svijet.

"To Survive", kao mrvicu – taman koliko treba i koliko je bilo logično – zrelija zbirka zastupljena je s također impozantnih pet Joaninih bravura, baš kao i nešto tanji materijal s "The Deep Field". S meni osobno najdražeg njezinog albuma, soulu posve naklonjenog "Classic", skinute su tek tri pjesme, što je ipak ispravljeno dodatkom "Your Song", koja nije dospjela na album, a datira iz istog vremena (našla se na japanskom izdanju albuma, ako se ne varam). Pomalo nezasluženo, recentnijem "Damned Devotion" pripalo je pet pjesama koje i na "Joanthology" bilježe pad u nadahnuću, odnosno, prije svega podsjećaju na slabije strane nastupnih albuma (manirizmi što znaju otklizati u pravocrtnost, bježanje melodiji što zna rezultirati monotonijom). Srećom, novi singl "What a World" vrlo je fino balansiran primjer meditativnog popa, dok je Princeov hit "Kiss" provučen kroz tipično Joanine obrasce, što je rezultiralo dopadljivim prilogom inače prilično zgusnutoj inventuri. Dodatni disk s nastupom na BBC-ju dobrodošao je pak dar za slušateljski afterparty, gdje dobivamo još dvije zanimljive obrade ("Sacred Trickster" kultnih Sonic Youth i "She Watch Channel Zero" iz kajdanke Public Enemy), ali i podsjetnik na još neke draguljčiće iz vlastite diskografije ("To Be Loved", "The Classic").

Ako je namjera bila usmjeriti pozornost nešto šire javnosti na rad ove vrlo zanimljive, ali dosegom tihe glazbenice, "Joanthology" za takvo što ima i kroja i snage. Za one koji već posjeduju sve albume, dovoljno je dodataka da također nađu štošta zanimljivo na čak tri diska nesvakidašnje pop glazbe Joan as Police Woman.

 

Toni Matošin

Hits 3608

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima