MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Live in Boogaloo 16.12.2006.

Bookmark

Data

Released 2007
Format Video
Vrsta Rock / Rock and roll
Dodano Srijeda, 21 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2007
Država Hrvatska
Etiketa Hard Time i Studio 2@
Tags

Review

Koncert za bušilicu i band

 Mislim da je sasvim slučajna podudarnost što je ovaj po mnogo čemu svečan koncert upriličen na sam rođendan Ludwiga van Beethovena kojemu nikakva glazba nije mogla biti preglasna. Koncert je svečan iz više razloga: prvo, grupa Hard Time nesebično je podijelila vrijeme slave pod svjetlima pozornice s još desetak kolega muzičara koji su im se odazvali kao gosti; drugo, predstavljen je novi gitarist, mladi virtuoz Miha, s kojim su osnivači grupe Pišta i Mlinka opet pokazali da, ako su već prisiljeni mijenjati postavu, stalno misle na podmlađivanje grupe i uvođenje svježe krvi; i treće: koncert je sniman i tonski i slikovno, pa je tako ovjekovječen na ovom DVD-u o kojem upravo pričam.
Konačno smo, nakon studijskih radova grupe Hard Time, dobili i makar samo jednosatnu snimku s neke njihove svirke uživo, pa sada pisac ovih redaka može mirne duše u "ropotarnicu povijesti" poslati vlastitu amatersku snimku koncerta održanog u jednom križevačkom lokalu na početku ovog stoljeća gdje su pozornica i gledalište zauzeli po pola kvadrature raspoloživog prostora. Doduše, na toj snimci, koja baš i nije za objavljivanje, jer nismo imali primjerene uređaje i uvjete za snimanje, ne radi se o istoj postavi. Gitaru je još svirao Tony. Međutim, i ova postava koju gledamo na snimci s DVD-a već je samo povijesna postava. Prije nekoliko je dana grupa otputovala na podulju turneju po evropskim klubovima bez suosnivača grupe Mlinke i bez Darija. Na njihovo su mjesto uskočili novi vrlo perspektivni klinci, pa je Mlinka zadovoljan svojim nasljednicima. Tako nam je ova snimka za neko vrijeme jedini način da vidimo Hard Time uživo kad god to poželimo.

Uz jednosatnu snimku koncerta održanog 16. prosinca 2006. na bakljama grijanoj pozornici zagrebačkog kluba Boogaloo gdje se Pišta osjeća kao kod kuće i gdje kao dobar domaćin često ugošćuje svoje kolege po pozivu iz čitavoga svijeta, na ovom DVD-u dobivamo i pet video clipova grupe Hard Time koje smo u tijeku njenog razvoja mogli vidjeti i u prigodnim televizijskim emisijama. Tko voli standardni hard rock i heavy metal, ako to nije isto, ovim će DVD-om dobiti jedan od rasnih primjeraka takve glazbe, vrijedan pogotovo za one koji preferiraju hrvatske proizvode.

Hard Time pripada onoj grupi bandova čije koncertne snimke mogu samo uspješno kompletirati našu zbirku studijskih albuma, jer su na koncertima razigraniji i žešći nego na studijskim snimkama što je za žanr glazbe kojim se bave jedini ispravan način postojanja. To su momci za "podizanje atmosfere".

Ovaj je DVD ambiciozan, profesionalno dobro napravljen, pretpostavljam, niskotiražni projekt, u kojem se ne razmišlja o zaradi, jer nas baš, ogoljela do kostiju, glava nekog rogatog goveda, možda bizona, s omota DVD-a i s uvodnog izbornika, podsjeća na trenutni društveni i prirodni položaj hard rocka i heavy metala u svijetu: poput bizona, nekada su ih bili puni travnjaci (stadiona), a sada su na rubu izumiranja, osuđeni na nevelike klubove kao na rezervate.

Uz Hard Time, s ovim DVD-om, oživljavamo iluziju mladenačke drskosti i bunta iz godina nastanka njihovog glazbenog žanra: Hoću sad i hoću sve, Ništa il" sve, ?avolji sin, Everybody wants to be alone, Budi to što jesi, Ja nisam normalan, Zombie... Gotovo sat i po zaranjamo u beskompromisnu svirku i tekstove u kojima se autor osjeća uglavnom sam protiv svih i svega oko sebe, podsjeća nas da smo i mi u istom položaju, čim smo se našli na istom mjestu s njima i predlaže nam hrabro i veselo zajedništvo u prepoznatoj nevolji... A što kad se "vratimo" u "realan svijet", kad se ugase svjetla pozornice ili kad nam "iscuri" DVD-snimka? Koliko nam ostaje "beskompromisnosti" u koju smo bili "ufurani", a koliko ona uzmiče u korist "konformizma"? Nije lako odgovoriti na to pitanje. Umjesto toga suzit ću odgovor samo na dojmove o momcima iz Hard Timea kad se ugase svjetla pozornice. Iz osobnog iskustva znam da je nakon svirke druženje s njima vrlo ugodno, srdačno i iskreno, prijateljsko, oni su dobroćudni i susretljivi kao mala, još neiskvarena djeca koja nezasitno traže društvo za igru i veselje. "?avolji sinovi" s pozornice sve su drugo, samo ne to, i tada mi uvijek padne na pamet da se pravi "đavli" vrlo često kriju iza naizgled "anđeoskih" lica i nastupa.

Dobivaju li Pišta i njegov podmladak ovime što rade "ništa il" sve"? Ako je životna radost nešto što vrijedi i traže li prije svega nju, onda imaju bar mnogo ako ne "sve", a ako im je sigurna egzistencija ono što žele priskrbiti ovim poslom, onda dobivaju tek nešto ako baš ne "ništa". I oni će nakon koncerata često upasti u "konformizam": "Gazda, daj bar za pivo i za gorivo da se dovučemo natrag u garažu gdje vježbamo!" Jesu li time razočarani? Ne, pa i takav su ishod mogli pretpostaviti. "Deja vu"... Valjda će i ovim DVD-om zaraditi za poneko pivo... Ugodno slušanje i gledanje...
 
P.S.
Zašto naslov ovog članka glasi Koncert za bušilicu i band, otkrijte iz gledanja snimke s DVD-a. A Pišti i dečkima, ako čitaju ove retke negdje u dalekoj Evropi, želim uspješnu turneju, dobar provod i mnogo zanimljivih priča za nas kad se vrate. Možda i poneku novu pjesmu smišljenu "s nogu" ili u kombiju za vrijeme dugih vožnji evropskim autoputevima...
 
Ratko Matić
Hits 1503

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42