MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Freedom Rock

Bookmark

Data

Released Svi 2010
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Glam metal
Dodano Petak, 29 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 45:26
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Švedska
Etiketa Stormvox Records
Tags

Review

Švedski hard rockeri, pod misterioznim akronimom H.E.A.T., objavili su svoj drugi studijski album – Freedom Rock. Glas o njima još se nije pronio na našem području, ali to bi se moglo promijeniti albumom izdanim početkom svibnja ove godine. Osebujni vokal, bujna kosa i kičeraj 80-ih, time odaju počast tolikim melodic hard rockerima i njihovim prethodnicima.
 
Album otvara We're Gonna Make It To The End, u već karakterističnom tonu ovoga žanra, no neodoljivo podsjeća na pjesme koje bi se mogle naći na Eurosongu. Sad već bivši vokal, Kenny Leckremo, dokazuje da ima pravi glas za ovaj posao.
 
Black Night daje malo više žestine i to gostovanjem Tobiasa Sammeta, tj. glavnog čovjeka njemačkog power metal benda Edguy, poznatog i po projektu nazvanom Avantasia. Ova pjesma postavlja tempo albuma kojim više opravdavaju svoju reputaciju hard rock benda. Što se dalje povezuje sa trećom pjesmom na albumu, pod nazivom I Can't Look The Other Way. Ponovno svojom melodijom u refrenu i tekstom nas vraćaju u glam rock dane.
 
Through the dangers of the night
Where the city shines so bright
I can't look the other way.
When you go and let me down,
The city knows just who I am
And I can't look the other way.
 
Sljedeća na redu, Shelter, uvodi više baladičnog zvuka na novi album, a kasnije se pretvara u pravu rock baladu. I time je jedna od boljih i pamtljivijih pjesama na novom albumu. Beg Beg Beg, vraća se onaj žešći zvuk koji odlikuje i Black Night. Sačinjava odličnu sredinu albuma, zajedno sa svojom prethodnicom, kao pravi predstavnik švedskog benda. Od gitare do vokala, i ostalih instrumenata, Beg Beg Beg je jedna od svjetlijih točaka albuma.
 
Danger Road nastavlja s tim tempom, iako nema toliko žara kao prethodna pjesma, dok sedma po redu, Stay, čini također solidnu pjesmu nezaobilazne ljubavne tematike. Everybody Wants To Be Someone sa početkom na klavijaturama, ne pokazuje odstupanja od već utvrđene osobnosti pjesama, iako sa refren i gitarskim solom daje više rockerskog zvuka (Everyone wants to be someone / Everybody needs to find their way).
 
A sada, deveta Nobody Loves You (Like I Do) donosi malo više zabave u ovaj album. Harmonije, back vokali i općenito ono što je već nabrojeno za H.E.A.T, ova pjesma je jedna od potencijalnih favorita publike s ovog definitivno glam/hard rock albuma. What It Takes se vraća u zacrtanu putanju, što ne znači da su pjesme loše, već da se pomalo stapaju jedna u drugu. 
 
Cast Away kombinira sporije baladične zvukove, s malo žešćim refrenima, formula koja provjereno radi. Iako ima obećavajući početak, nakon toga se vraća u onu kategoriju pjesama koje ne iziskuju previše pažnje. Predzadnja pjesma, High On Love, ubrzava u petu brzinu pred kraj albuma. Ova pjesma se već malo izdvaja iz prethodne skupine. 
 
Za kraj sačuvana je Who Will Stop The Rain koja prvih nekoliko sekundi započinje akustičnom gitarom, kao i onomatopejskim zvukovima kiše. Također, jedna od zvučnijih pjesama sačuvana za zatvaranje albuma, sa svojim već klišejiziranim tekstovima, no ima i u tome nekih čari, posebno za pjesme ovoga žanra.
 
Who will stop the rain
From falling down all over us
Who will stop the rain
Believing is the only way
 
Pjevač H.E.A.T-a, Kenny Leckremo, više nije dio benda iako njegov glas krasi Freedom Rock, a zamjenu su pronašli u pobjedniku švedskog Idola (ono što je kod nas lijepo prevedeno Hrvatska traži zvijezdu) Eriku Gronwallu. Koliko će ovo možda utjecati na njihov zvuk, tek će vrijeme pokazati.
 
Njihov klasični hard rock utjecaj vidljiv je čak i u njihovim zahvalama na CD-u Freedom Rock, a neki od njih su Edguy, Europe, Whitesnake, Jorn, itd. Sve u svemu, obožavatelji ovih i sličnih bendova uživat će i u drugom studijskom albumu H.E.A.T.-a.
 
Dijana Druškić
Hits 1447

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42