MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Atlantis: Moć gitare / Guitar Power, Vol. 1

Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Box set
Vrsta / Instrumental / Classic Rock
Dodano Četvrtak, 12 Listopad 2017
Žanr Jazz / Rock / Blues
Broj diskova 2
Edition date Rujan 2017
Država Hrvatska
Etiketa Dancing Bear
Tags Dancing Bear Damir Halilić Hal

Review

Priznajem, dugo sam dvojio kako da opišem ovo što sam prije desetak dana dobio od izdavačke kuće Dancing Bear Records.

"ATLANTIS: Moć gitare / Guitar Power, Vol. 1" raskošno je opremljena knjiga na 123 stranice A4 formata, tvrdih korica, s notnim zapisom za 10 Halovih autorskih skladbi, ilustrirana brojnim fotografijama i "pojačana" s 2 DVD-a koji donose 20 skladbi u originalnoj autorovoj izvedbi u formi video-spotova i deset skladbi u usporenim izvedbama. Ti vrapca, kaj to je?

Razmišljao sam kako opisati sve ovo što čitam, čujem i gledam. Nisam profesionalni glazbenik, nisam profesionalni glazbeni kritičar. Običan sam čovjek koji voli dobru glazbu, koji u njoj uživa i jednostavno na neki način živi tu dobru glazbu. Hala poznajem i imao sam prigode s njim razgovarati i družiti se i osim što je izuzetan glazbenik, gitarist, on je jednako tako izuzetan čovjek po svojoj jednostavnosti i skromnosti. Tome u prilog idu moja sjećanja na naše razgovore tijekom Kastav Blues Festivala, tijekom zanimljive manifestacije MUFić (Mošćenički Umjetnički Festivalčić), gdje smo sjedili na kamenoj ogradi pokraj crkve na vrhu Mošćenice odakle pogled puca na cjeli Kvarnerski zaljev. Tu smo sjedili i pričali o glazbi, o njegovom angažmanu kao umjetničkog direktora KBF-a, ali i kao moderatora i aktivnog sudionika brojnih glazbenih manifestacija. Hal je jednako dobro primljen i vani i doma, njegova ljubav prema glazbi, njegova artistička virtuoznost, ali i njegova pristupačnost i jednostavnost veliki su krediti kojima osvaja i službenu glazbenu kritiku i publiku gdje god se pojavi i nastupa.

Doista sam dugo čekao priliku da napišem par riječi o njemu i njegovm gitarističkom umjeću. Neću vas sada zamarati s kime je sve svirao i koje je sve nagrade i priznanja osvojio i dobio... neću vas zamarati time što njegove skladbe svira i izuzetno cijeni glazbeni virtuoz Tommy Emmanuel. O svemu tome ima puno na netu. Želim istaknuti da Hal svira sve: klasiku, flamenco glazbu, world music, americanu, odnosno, žanrovsku fuziju raznih američkih stilova, od ragtimea i countryja preko bluesa i rocka do jazza. Kako se ta njegova svirka stručno opisuje citirat ću dr.sc. Dianu Grgurić: "U "Cartoon Rag" skladbi u jednom dijelu svira se kažiprstom desne ruke kao trzalicom. U solo dijelu koristi se tehnika sviranja bendža, a kasnije se razvija tipična jazz progresija u maniri jazz gitarista Joea Passa."

Ovo izdanje je zapravo priča o Halu samom i njegovoj želji da baš njegov "Atlantis" bude sukus njegovih težnji da se sruše te uvijek prisutne ograde u glazbi. Zašto bi, uostalom, sve trebalo biti crno i(li) bijelo? Zašto bi se limitirali? Na ovaj način Hal jednostavno daje sebe i svoju artističku virtuoznost svima koji će to znati cijeniti. On nam predaje ama baš sve, nema nikakvih tajni... pa tko voli, nek' izvoli!

"Jedan DVD je "klasični" DVD za reprodukciju u DVD playerima, a drugi je DATA-DVD na kojem se nalazi isti sadržaj u HD rezoluciji koji je namijenjen za korištenje na osobnim računalima i drugim kompatibilnim napravama (tableti, telefoni, smart TV i sl.) Jednako tako, da sadržaj ove knjige bude dostupan i onima koji ne čitaju note, iako je knjiga pisana u formi notnog zapisa za klasičnu gitaru, popratna dva DVD-a omogućuju svladavanje kompozicija samo gledanjem video materijala.

Video materijali znatno olakšavaju svladavanje notnog materijala, posebno u brojnim primjerima u kojima se pojavljuju nestandardni elementi za svijet klasične gitare što se odnosi na otvorene štimove i razne tehnike sviranja srodnih instrumenata (akustične steel string gitare, električne gitare, flamenco gitare, bendža i 12 žičane gitare). Svi takvi dijelovi detaljno su obrađeni i prikazani u video formatu.

Za sve gitariste klasičnog opredjeljenja ovo izuzetno vrijedno izdanje moglo bi biti korisno za upoznavanje s različitim tehnikama, stilovima i formama i to na "domaćem jeziku", jeziku klasične gitare, dok za one koji ne čitaju glazbu ovo bi mogao biti zanimljiv ulazak u svijet klasične gitare." Tako sve ovo objašnjava promotivni letak izdavačke kuće Dancing Bear.

Osobno bih želio napisati sljedeće, za sve nas koji nismo ni ovi, ni oni, već smo neki tamo treći: za nas je "ATLANTIS: Moć gitare / Guitar Power, Vol. 1" Damira Halilića – Hala jedna velika, snažna prekretnica koja nam donosi odličnu glazbenu priču u kojoj samo treba slušati, gledati, učiti i apsolutno uživati. Osobno to i činim!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1075

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42