MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Open Book


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta Jazz / Post-Bop / Free Jazz / Bop
Dodano Srijeda, 07 Veljača 2018
Žanr Jazz
Length 56:42
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država SAD
Etiketa Palmetto Records
Catalog Number PM2186
Edition details Snimljeno u: JJC Art Center Concert Hall, Seul, Južna Koreja / Datum objave: 8. rujna 2017.
Tags Fred Hersch Palmetto

Review

Open Book nastavlja sjajan niz albuma koje je Fred Hersch izdao zadnjih godina, nakon jednako impresivnih Solo i Live at The Village Vanguard. Iako njegovo ime nije razvikano, Hersch je jedan od najzanimljivijih jazz pijanista, koji već četiri desetljeća samozatajno radi na svojoj glazbenoj viziji u kojoj se povijest i tradicija jazza sjedinjuju s inovacijom i individualističkim pristupom. Ravnodušan je prema glazbenim modama, ne libi se romantičnosti koju će mu zamjeriti avangardisti, predan je ideji ljepote, njegova je glazba opojna, topla i zavodnička. Hersch je oduvijek bio i tehnički virtuoz, no s godinama je u prvi je plan iskočilo razvijanje osobnog, idiosinkratičnog stila obilježenog lirskom ljepotom. Osobito je posljednjih godina, nakon gotovo čudesnog buđenja iz kome i povratka s ruba smrti, njegovo sviranje doseglo nove razine ekspresivnosti.

Popis pjesama je karakterističan: nešto Herschovih originala, nešto Jobima, nešto Monka, nešto ostalih standarda i jedna pop stvar (''And So It Goes'' Billyja Joela). Od Herschovih originala treba istaknuti 20-minutnu improvizaciju ''Through the Forest'', pravo remekdjelo koje evocira snovito putovanje kroz imaginarni krajolik. Ova hipnotizirajuća skladba nastala je spontano na koncertu u Seulu i tek je naknadno Hersch shvatio da je posebna i da bi mogla postati jezgra albuma. Kad se rodio koncept albuma, Hersch se vratio u istu koncertnu dvoranu u Seulu i snimio ostale pjesme, kako bi dobio isti zvuk, no sâm u praznoj dvorani bez publike – s izuzetkom „Whisper Not“ , koja je uzeta s drugog koncerta na turneji.

Album otvara očaravajuća ''The Orb'', pjesma iz Herschovog autobiografskog glazbeno-kazališnog komada My Coma Dreams, koja predstavlja ljubavno pismo Herschovom životnom partneru Scottu Morganu. Inače, Hersch je jedan od prvih jazz glazbenika koji je „izašao iz ormara“ i objavio da boluje od AIDS-a, i danas je istaknut aktivist za borbu protiv AIDS-a. "Whisper Not" već je dugo dio njegova repertoara, no Hersch uvijek iznova fascinira uzbudljivom, istraživačkom obradom ovog standarda. Monkova glazba, sa zakučastim melodijama i ritmovima, stalan je izvor nadahnuća za Herscha, koji je jednom rekao da su Monkove pjesme poput puzzli koje možete rastaviti i sastaviti na iznenađujuće načine. Tijekom svoje karijere Hersch je u gotovo svaki koncertni set i gotovo svaki album uključio jednu Monkovu stvar, no ovo je prvi put da se primio ''Eronela'' i rezultat je beskrajno maštovita interpretacija – ritmički jednako smjela poput Monkove, no mekša i – jednostavno ''herschovska''.

Fred Hersch još se jednom pokazao kao majstor intimističkog solo formata (ovo mu je inače 11. solistički album) i kao inovativni improvizator izuzetne suptilnosti. Maštovite improvizacije razvijaju se nekom svojom osebujnom logikom, bez slijeđenja standardnog obrasca "glavna tema-improvizacija-glavna tema". Forma je slobodnija i fluidnija (iako ne bez strukture), melodije i kontra-melodije teku i uvlače slušatelja u delikatni vrtlog zvukova.

Ovo je kompleksna glazba koja zahtjeva višestruko, strpljivo slušanje, i daleko više će je cijeniti iskusni slušatelji jazza nego početnici. No kompleksnost u ovom slučaju ne znači zatvaranje prema slušateljima ili pretencioznu demonstraciju tehnike – Herschova glazba cijelo vrijeme ostaje vjerna ideji glazbene ljepote. Možda nije pogodna za „casual“ slušanje, ali obilno nagrađuje slušatelje koji su spremni duboko uroniti u Herschov zamamni svijet bujne muzikalnosti.

 

Mirna Marić

Hits 2529
Solo « Solo Fred Hersch Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42