MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2012
Format Albumi
Vrsta / Hard rock
Dodano Ponedjeljak, 13 Listopad 2014
Žanr Rock
Length 52:11
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2012
Država Europe
Etiketa EMI
Catalog Number 50999 9733132 2
Edition details Producent: Steve Harris
Tags EMI Steve Harris

Review

Kratko i jasno: tko sluša metal, zna za Stevea Harrisa. Čovjek je osnivač i vodeća sila Iron Maidena, bez sumnje jednog od najvećih i najpoznatijih metal bendova na svijetu, već preko 35 godina. Konkretno, od 1975. Kada iza sebe imate preko 35 godina rada u struci, kada ste napravili 15 studijskih albuma sa svojim bendom, prodanih u milijunima primjeraka, napunili bezbrojne stadione i svirali pred nekim od najvećih publika na svijetu (na pamet mi pada Rock in Rio 1985. sa 300 000 ljudi u publici), to znači da ste nekog vraga postigli u svojem životu. U tom trenutku, kada se odlučite na plivanje vodama solo karijere, to može biti dvostruki mač. Jedni fanovi očekuju da nastavite svoj rad uz bend, drugi očekuju nešto novo, nešto divlje. Logično je da se Harris nakon tri desetljeća galopa i terci u Maidenima odlučio za jedan drukčiji, hard rock pristup. Kako mu je uspjelo? Nažalost, traljavo.

British Lion je meni užasno razočaranje na svim poljima. Kao prvu i primarnu katastrofu izdvojio bih vokal. Tu zadaću je preuzeo izvjesni Richard Taylor. Gospodin Taylor ima osrednji glas. U najboljem slučaju je dobar, nikako nadprosječan, a na trenutke mi se učinilo da je znao i grdno falšati. Provući ću to kao umjetnički izričaj jer sumnjam da nije mogao presnimiti greške. Ono što užasno fali njegovom glasu je energičnost. Taylorov glas je jednostavno mlak, bezvoljan, nema snage, nema ćuku, nema poriv, nema ono kada Goca Jurić u tunelu zasuče ruka, da si onaj šećer u krv i kaže AAAJMO! A nažalost, upravo to je ono što je potrebno ovom albumu.

Sama glazba je odmak od Harrisovih uobičajenih skladbi te služi kao oda njegovim hard rock herojima koji su ga inspirirali. Nažalost, nije pretjerano ni inventivna ni zanimljiva. Uglavnom se radi o neinspiriranim riffovima s polupokušajima mijenjanja tempa ubacivanjem clean ili akustičnih gitara. Ironično, ali u albumu koji je pokušaj odmaka od djela Iron Maidena, jedina pjesma koja bi se mogla izdvojiti kao iznadprosječna je Us Against the World, baš ona koja najviše sliči na Maidenovski tip skladbe. To zaista ne govorim kao Maidenovski fanboy. Volim hard rock i poštujem Harrisa kao skladatelja i veoma me zanimalo što je on sposoban napraviti na tom polju, no moram priznati da me album razočarao. Ne mogu ga opisati drukčije osim kao jedno sasvim prosječno i na momente dosadno ostvarenje čiji je jedini trenutak slave onaj od kojeg se album zapravo i pokušao odmaknuti. Loše, Steve, loše. No s vjerom u tvoj talent strpljivo čekam drugi pokušaj.

Demian Vokši

Hits 1458

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42