MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
War Of Kings


Bookmark

Data

Released Ožujak 2015
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Hard rock
Dodano Petak, 26 Lipanj 2015
Žanr Rock
Length 49:00
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2015
Država Europa
Etiketa Hell & Back Recordings
Catalog Number UDR 0482 CD
Edition details objavljeno: 2.3.2015.; producent: Dave Cobb, snimano: listopad – studeni 2014., PanGaia Studios, Švedska
Tags Europe Hell & Back Recordings Dave Cobb

Review

Švedski  band Europe najčešće se povezuje s pjesmom „The Final Countdown“. S tom su pjesmom bili apsolutni vladari top ljestvica davne 1986. i 1987. godine. Ta popularnost je naročito bila osjetna na kontinentu po kojem ovaj bend nosi naziv. Ipak, Europe nisu samo ta pjesma, iza samog banda išla je ozbiljna rock priča, koja je počela negdje 1979. Dva dobra albuma „Europe“ (1983.) i „Wings of Tomorrow“ (1984.) obećavali su jedan dobar hard rock/sweet metal bend. Uslijedila je planetarna popularnost s „,The Final Countdown“. „Out of This World“ (1988.) potvrdio je tu svjetsku polpularnost. Ipak „Prisoners in Paradise“ (1991.) nije bio uspješan kao dva prethodnika. Kraj 1992. donosi i  privremeni razlaz benda. Početkom 1998. godine počela su šuškanja o reokupljanju grupe. Bilo je tu neka zajednička svirka (kao npr. doček novog milenija...). Na kraju 2003. počela je nova Europe era. Snimani i objavljivani su albumi „Start from the Dark“ (2004), „Secret Society“ (2006), „Last Look at Eden“ (2009), „Bag of Bones“ (2012), a ove godine objavljen je album „War of Kings“. Tih 80tih godina prošlog stoljeća, u Europi su se Europe i Bon Jovi smatrali konkurencijom. Veći dio publike smatrao je kako su Bon jovi žešći, rokerskiji  i slično. Danas je Bon Jovi još uvijek planetarno popularan, ali su danas gotovo u potpunosti komercijalno usmjereni. Europe su puno čvršći, dosljedni sebi, dok je popularnost u širim krugovima davno iza njih.  Od 2004. godine Europe su razvili svoju inačicu hard rocka. Inačicu iz koje se može načuti utjecaj Deep Purple, Rainbow, ima tu i malo Zeppelina. Naravno, sve je to u jednoj posebnoj Europe maniri.

War of Kings započinje istoimenom pjesmom, koja i jest jedna od najboljih pjesama na albumu. Iz navedene pjesme uočljivo je (ili uslušljivo) je što je i kakav je ovo album. Glazbeno gledano ovo je hard rock album sa svim svojim karakteristikama. “Hole in My Pocket” započinje Norumovim igranjem na gitari koje se proteže kroz cijelu pjesmu. Možda refren ove pjesme jest ono što podsjeća najviše na Europe iz sredine osamdesetih. "The Second Day"  pjesma je koja je pravi rock, čak na momente podsjeća na Zeppeline. Pomalo čudna, ali jako dobra pjesma „"Praise You"  sa sporim djelovma u kojima je svaki ton prepoznatljiv i važan, do močnog heavy refrena koji se opet pretapa u lagani dio. Zanimljiv i pamtljivi rif je na onako purpleovski nastrojenoj „Days Of Rock N Roll“. Dobar i pamtljiv rif je i na najupečatljivijoj pjesmi na albumu "Nothin' to Ya" koja pak je u Rainbow stilu i u kojoj je jasno da Tempest zna, i može pjevati. Nije loša ni balada "Angels (With Broken Hearts)" koja ima zanimljivu melodijsku liniju. U japanskom izdanju nalazi se i instrumental "Vasastan" za slušanje na udobnoj ležaljci u toplom proljetnom danu.

Sve u svemu War of Kings je dobar hard rock album. Čini se kako su Europe sa svojim desetim studijskim albumom dokazali kako nakon povratka na scenu objavljuju samo dobre albume bez kompromisa, bez podlijeganja komercijalnim zahtjevima i bez nepotrebnog  dokazivanja.  Europe su trenutno na turneji u kojoj promoviraju novi album. Među ostalim možete ih vidjeti uživo na Wacken festivalu.

Bruno Ćurko

Hits 1647
Last Look at Eden « Last Look at Eden Europe Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici