MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Grunge / Experimental / Post-rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 26 Svi 2011
Žanr Rock
Length 1:00:25
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Southern Lord Records
Catalog Number LORD128
Edition details Datum objave: 22. 2. 2011.; Produkcija: Adrienne Davies, D. R. Carlson i Stuart Hallerman ; Snimano: Avast Studios Seattle, Washington, travanj i srpanj 2010. Masterirano u Aleph Studios u listopadu 2010.
Tags

Review

Šesti studijski album Eartha od 1989. na ovamo, Angels of Darkness, Demons of Light pt.1 prvi je od dva tematski povezana izdanja koja su već ranije najavljena. Album sadrži 5 glazbenih brojeva ukupnog trajanja 60 minuta, samo ti parametri dovoljan su pokazatelj kako se radi o nekonvencionalnom izdanju koje je ipak rezervirano isključivo za ljubitelje žanra.

Iako potječu iz Seattlea, Earth je teško muzički povezati sa ondašnjom jakom grunge scenom, zapravo oni su iz kolijevke grungea uspjeli iznjedriti sasvim novi žanrovski smjer nazvan drone doom ili u nekim slučajevima samo drone.

Govoreći o Earthu, valja napomenuti kako je jedina konstanta koja se nalazi iza tog naziva, Dylan Carlson osnivač i glavni kreativni motor benda koji je u različitim "stanjima uma" surađivao sa različitim glazbenim suradnicima, jedna od možda najpoznatijih suradnji je svakako ona sa Kurtom Cobainom koji je gostovao kao vokal na demo albumu benda i pjesmi Divine and Bright, trivijalnost vezana uz prijateljstvo Carlsona i Cobaina je i ta da je upravo Carlson kupio pušku sa kojom si je frontmen Nirvane oduzeo život.

Novi album Eartha, baziran je prvenstveno na atmosferi i minimalizmu, možda od svih prijašnjih izdanja do sada na Angels of Darkness, Demons of Light stavljen je naglasak na melodičnost i emociju prožetu kroz zvučnu kulisu, taj osjećaj posebno naglašava Lori Goldston koji na albumu sudjeluje svirajući čelo, dodavajući tako "funeral" notu koja album čini ponešto mračnijim i jezovitijim u odnosu na prijašnje radove benda.

Osim čela, na abumu imamo gitaru, bas i udaraljke, te mnoštvo elektronskih zvukova koji daju dubinu zvučnoj kulisi repetetivnih gitarskih tonova svojstvenih za drone. Mislim da nije potrebno napominjati kako se ovakvi konceptualni i nekonvencionalni albumi slušaju u cjelini, bez opcije shuffle, i naravno u posebnim emotivnim stanjima, Angels of Darkness, Demons of Light zasigurno nećete slušati na suncem osunčanim terasama ispijajući kavicu, jer u konačnici svrha i cilj atmosferičnosti u glazbi je povezivanje više elemenata i osjećaja prilikom prepuštanja zvukovima koji vas vode na proputovanje vlastitim umom.

Uživanje u ovom albumu, osim stanjem uma, uvjetovano je i glazbenim afinitetima slušatelja, drone je sama po sebi teška glazbena disciplina ponajprije za slušatelja jer očekuje iznimnu koncentraciju i fokusiranost na ono što se sluša, ako niste ljubitelj takvog načina konzumiranja glazbe, ovaj album će za vas predstavljati 60 minuta nerazumljive buke, koja svojom sporošću i ponavljanjem ostavlja dojam da se radi o sat vremena koji nikada neće proći, sa druge strane ukoliko ste ljubitelji drone žanra i imate afiniteta za prepustiti se minimalističkim lutanjima vašim umom, tada će ovih 60 minuta proći gotovo u treptaju oka sa osjećajem zadovoljštine koju glazba budi u vama.

Mihael Pinter

Hits 1385
Earth Albumi Kronologija Angels Of Darkness, Demons Of Light II » Angels Of Darkness, Demons Of Light II

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma