MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2019
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative Pop/Rock / College Rock
Dodano Utorak, 29 Siječanj 2019
Žanr Rock
Length 32:11
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2019
Država Hrvatska
Etiketa PDV Records
Edition details Datum objave: 15. siječnja 2019. (digitalno izdanje)
Tags PDV Records ESC Life

Review

Krilatica "manje je više" u slučaju zagrebačkih rokera ESC Life od početka je bila dosljedna receptura iz koje su ovi zaljubljenici u pop melodije i glasne gitare mogli izvući najbolje od sebe. Prvi album, "Access All Areas", prije nepune četiri godine predstavio ih je kao načitane baštinike dičnih imena poput Hüsker Dü, Dinosaur Jr ili pak Weezer, koji ne propuštaju priliku podsjetiti da je i Neno Belan znao napisati sjajan pop rock, donijevši iznimno pjevne i melodične, glasne i masne pjesme kakve u pravilu garantiraju sjajnu živu svirku. U međuvremenu je Sanjina Anića na bubnjevima zamijenio Andro Jambrošić, ekipa je podijelila i sedaminčnjak s austrijskim Remedy te odradila zapažene nastupe kako po Hrvatskoj tako i po Europi.

"Born to Be Mild" dolazi, dakle, nakon relativno duge diskografske stanke, ali ne samo što momci nisu uistinu odmarali, već se to izbivanje iz studija na novom albumu i ne čuje. Bar ne, naravno, u negativnom kontekstu. Novi je to paketić sjajnih melodija ovijenih gitarskim rafalima i nošenih moćnom ritam-sekcijom, nova palet(ic)a zabavne, ničim opterećene power pop glazbe s jasnim ishodištima i dugovanjima, ali i čista duha. Gotovo direktan nastavak prvijenca, album je to kojim bend ne iskače iz prethodno zadane trase, a da se pritom ne može spočitati puko ponavljanje gradiva jer dodatnih je tu slojeva taman toliko koliko zadana forma dopušta.

Deset novih pjesama (među kojima je i "Fill the Void" s prethodno spomenutog singla s Remedy) od svoje prve do zadnje note ne gubi dah niti dopušta predah pa i ovih pola sata proleti kao da je stavki duplo manje. Od brze i žestoke "Morning Sickness" do naslovnog ekonomičnog složenca nižu se već prepoznatljive ESC Life razvaljotke kojima se još nisu odvažili na originalniji iskaz, ali u kojima je energije, duha i znoja koliko u nečijim cjelokupnim karijerama.

Neka vas pritom ne zavara singl "Vacation" jer je zapravo jedna od slabijih pjesama ovdje. U "Worst Cover Band Ever" su zato zazvučali prašnjavije nego dosad i postigli puni pogodak, dok "Fill the Void" i "This Time Next Year" najbolje svjedoče taj primjetni, a opet teško u par riječi objašnjiv pomak u zvučnoj slici. Pridodajte sjajne žestice poput "Chainstore Radio" ili "Say You Will" i imate pravu rock feštu koja sugerira da u ESC Life imamo već vrlo pouzdanog igrača na duge staze. Produkciju, uz sam bend (jer, kako sami navode, oni moraju biti tu sa završnom riječi), ponovno potpisuje Mark Mrakovčić, već pečatirana institucija kad je studijski dio posla kod nas u pitanju, a Nara, Ante, Elvis i Andro svoje su instrumente i glasnice u najoptimalnijem omjeru stavili u funkciju jedne sjajne male cjeline koja bi u svom budućem nasljedniku ipak trebala dobiti širi kut djelovanja ako bend ne misli zapeti u mjestu. Jer, manje uistinu jest više, ali kad to više u svom manje stane tek kružiti, i najveće odlike znaju se pretvoriti u utege.

No, o tom potom... "Born to Be Mild" je sjajan mali album dobrih vibracija i minijaturnih iskoraka, istinski zabavna glazba kakve smo počesto gladni a da to i ne shvaćamo. Bar ne dok je dobijemo u ovako slatkim porcijama.

 

Toni Matošin

Hits 1251
Access All Areas « Access All Areas ESC Life Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42