MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2006
Format Albumi
Vrsta World
Dodano Srijeda, 18 Ožujak 2015
Žanr World
Length 37:12
Broj diskova 1
Edition date 2006
Država Hrvatska
Etiketa Scardona Records
Catalog Number CD 089
Tags Miroslav Evačić Scardona Records

Review

Miroslav Evačić je samozatajan samouki koprivnički dečko – inače multiinstrumentalist, skladatelj, aranžer, tonski snimatelj i glazbeni producent koji gaji veliku ljubav, kako prema tradicionalnoj, tako prema rock, country i blues glazbi.

Prvi album Čardaš blues izdao je prije 4 godine za Šareni dućan, a dvije godine kasnije izdala ga je Scardona, kao i njegov posljednji album Blues reke Drave.

Ono što Miroslav radi, njegova glazba i način prezentacije iste, fascinantno je. Nitko prije nije glazbu Podravine doživio na ovakav način spojivši je s mnogim glazbenim žanrovima, ponajprije s bluesom, umotavši je u razne ritmove i instrumente, a opet sačuvao njenu autohtonost i prepoznatljivost.

Album Blues reke Drave, osim tradicionalnih pjesama, sadrži i pet autorskih pjesama Miroslava Evačića, od kojih su tri pisane u koautorstvu s Krešimirom Krapincem s kojim je prije 18 godina osnovao etno-rock bend Ščukin Berek.

Jednostavna gitaristička svirka, zvuk cimbala i tambure samice samo su jedan dio onoga što ove pjesme čini tako predivnim, drugačijim i domaćinskim.

Osim izvrsne autorske pjesme Volim ja, inspirirane mađarskom tradicionalnom Az a szep, koju pjeva Livio Morosin, jedan od bisera albuma je i odličan gitaristički instrumental Međimurje Medley jednostavne, a vrlo efektne i bluesy glazbe.

Minijatura Izvor predstavlja pravi plain blues na podravski način, dok Tok zadire još dublje u blues ritmom i sliderom, ali vizionarske oči čuvara tradicije prošaravaju ga cimbulama i harmonikom. Čula jesam odlično čuva ritam i teksturu podravske pjesme istovremeno joj dajući i personalni pečat. Iznimno je zanimljivo slušati blues na tamburici u Na ranje Bluesu, kao i fantastičan remix Cimbulaške polke.

Svojim nepretencioznim, a efektnim aranžmanima, nenametljivom svirkom, grlenim i etno ambijentalnim pjevanjem i odličnim sviranjem cimbula njegove supruge Gordane, Miroslav Evačić trudi se zadržati originalan zvuk kakav on pamti od djetinjstva, a još više duh pjesama nastalih u područjima oko rijeke Drave vrlo zanimljivo i smiono ih obogaćujući svojim pogledima i iskustvima.
"Blues reke Drave" kreativan je album koji vrvi odličnim idejama, rješenjima, ritmovima, bojama i zvukovima na ponos ne samo sjevernoj, već cijeloj Hrvatskoj.

Izbrusivši svoj izraz, senzibiliziravši zvuk i prodrijevši sve dublje u narodnu baštinu, ali i samog sebe, Miroslav Evačić napravio je jedan veliki korak sazrijevanja od svog albuma prvijenca.
Iskreno se nadam da će pomoći i publici da i ona napravi taj korak.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1334
Miroslav Evačić Albumi Kronologija N.E.W.S. Blues » N.E.W.S. Blues

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42