MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
N.E.W.S. Blues


Bookmark

Data

Released Studeni 2012
Format Albumi
Vrsta World
Dodano Srijeda, 18 Ožujak 2015
Žanr World
Length 31:12
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2012
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6018673
Edition details Objavljeno: 2.11.2012.; produkcija; Miroslav Evačić; snimano: 2012.
Tags Croatia Records Miroslav Evačić

Review

„Grabo kopam. Kopam grabo“, tako počinje fantastičan starinski etno folk u modernom blues beatu, točnije prva stvar, Grabo kopam, sa zadnjeg albuma Miroslava Evačića N.E.W.S. Blues.

Doduše, njegov četvrti album, nije od prošlog tjedna, izdan je 2. studenog prošle godine, no meni je baš ovo proljetno vrijeme najbolji trenutak da se progovori o tom fenomenalnom uratku. Album sam slušao i slušao, iskreno, ni ne mogu ga prestati slušati jer se radi o nečemu što vas toliko zaokupi da jednostavno ne možete pisati.

Toliko o mojim mukama.

Mislim da je ipak red da se posvetim već poslovično dobrom Evačiću. O njemu se zna skoro sve, no svaki put vas ugodno iznenadi. Možda je zato sam naziv albuma upravo prigodan. Na nešto više od tridesetak minuta albuma, donio je nekoliko noviteta koji zaista miluju uši. Prvenstveno mislim na Sunce na Istoku, treću stvar na albumu, koju je kako i sam kaže, posvetio Bhagawanu Sriu Sathyau, našim ljudima poznatijem pod imenom Sai Baba. Riječ je o punokrvnoj istočnjačkoj melodiji koja zaista pokazuje Evačićevu sklonost duhovnosti, u ostalom na coveru albuma, u sklopu duže liste zahvala koje Miroslav upućuje, stoji i : „Najveća hvala: Vječitom Jednom na snazi, inspiraciji i blagoslovu“. Velika zahvala velikog čovjeka. Na spomenutu, Sunce na Istoku, se nadovezuje naslovna stvar albuma koja je i najkraća stvar istog. Traje nešto više od jedne minute i po meni čini jednu cijelinu sa svojom prethodnicom. Orijentalnoj Sunce na Istoku predhodi još jedan instrumental, u Samba ritmu Bossa Nove, koje se ni jedan Brazilac ne bi posramio a vas bi vrlo lako mogla navesti da zaplešete. No kako se ipak radi o našem simpatičnom, bradatom Podravcu i sama stvar nosi prigodan naziv Drafska bossa.

Naravno da album nije nošen samo instrumentalima, jer se prirodno i normalno Miroslav Evačić mora i tekstualno izraziti. Što se tekstova tiče, uz već spomenutu Grabo kopam, gdje je blues podravskog čovjeka prikazan čak i na malo šaljiv način, palac gore dižem za tekst sa sedme stvari na albumu, Podrafski lajfstajl. Tekst je toliko slikovit, za dušu, da čovjek požali što nije Podravec. Nakon već odslušanog dijela albuma, gdje sam se već dobro izguštao, jer sve štima i sve je na svom mjestu, slijedi prava poslastica u vidu basement sessiona, koji se sastoji od tri stvari koje su uživo odsvirali Evačić, uz pomoć Marina Hrašćaneca i velikana Johna Krutha. Riječ je o stvarima Lotam blues, Čardaš, blues i R´n´R take 3 i zadnjoj, Catch it, legendarnog autora Erica von Schmidta koju je, logično, otpjevao, na engleskom, već spomenuti Kruth.

Tom poslasticom je ovaj izniman album priveden kraju kao i ova recenzija, jer meni pola sata nije dosta, pogotovo ne ovakve glazbe, tako da ova zadnja slova već prate zvukovi albuma N.E.W.S. Blues.

Goran Božić

Hits 795
Blues reke Drave « Blues reke Drave Miroslav Evačić Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42